Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Psyche 31 aug 2020
Leestijd: 3 minuten

Ga je voor geluk of voldoening? Dit is het belangrijke verschil

De drang naar een gelukkig leven zonder ruimte voor negatieve emoties is onrealistisch, stelt psychiater Dirk De Wachter. Maar wat moeten we dan wel nastreven? Is het misschien realistischer om voldoening na te jagen, in plaats van geluk? 

Geluk en voldoening liggen dichtbij elkaar. Volgens de dikke Van Dale gaat geluk over een gunstige loop van omstandigheden en een aangenaam gevoel van iemand die zich verheugt.

Voldoening krijgt dan weer het simpele synoniem: tevredenheid. De twee begrippen hebben dus beide betrekking op positieve emoties. Maar waar zit ‘m het verschil dan juist?

Geluk vs. voldoening

Psychologisch onderzoek heeft de begrippen verder onderzocht en voorzien van een wetenschappelijke definitie. Geluk wordt in de psychologie gezien als iets van voorbijgaande aard. Het is een soort reactie op een plezierige ervaring waarbij het brein dopamine (een belangrijk geluksstofje) afscheidt. Belangrijk bij geluk is dus dat het om een tijdelijke sensorische ervaring gaat.

Lees ook: 6 dingen die je vooral niét moet doen als je gelukkig wilt zijn en blijven

Voldoening daarentegen kan wél van blijvende duur zijn. Voldoening is het resultaat van een reeks levensgebeurtenissen over een langere tijdsperiode. Het gevoel van voldoening is veel minder afhankelijk van de dopamineniveaus in ons brein, waardoor het mogelijk is om voldoening gedurende langere tijd te ervaren.

Een concreet voorbeeld

Klinkt abstract? Dan nemen we er even een concreet voorbeeld bij. Beeld je bijvoorbeeld in dat je thuiskomt van werk en ziet dat het paar schoenen dat je besteld hebt eindelijk geleverd is. Dat maakt instant een gelukkig gevoel in je los, maar zodra je je aandacht op iets anders richt, verdwijnt dat geluksgevoel ook weer.

Wanneer je echter merkt dat je je comfortabel en zelfverzekerd voelt elke keer als je de schoenen draagt, maken de schoenen ook voldoening in je los. Voldoening omdat je je goed voelt in je outfit, omdat de schoenen jou een bepaalde identiteit geven of omdat je je creativiteit kwijt kunt in je outfits. Zie je?

Wat kun je het beste nastreven?

Nu we de twee begrippen helder hebben, rest er nog de vraag wat er belangrijker is om na streven in je leven, al heb je het antwoord waarschijnlijk al tussen de regels door kunnen lezen.

Ook interessant: Je darmen zijn je tweede brein: welke invloed heeft je buik op je geluksgevoel?

Aangezien geluk een tijdelijke sensatie is, is het niet realistisch om te verwachten dat je een heel leven gelukkig kunt zijn. Voldoening daarentegen is al makkelijker om na te streven, bijvoorbeeld door een voldoening gevende baan of het leven naar je persoonlijke waarden.

Heeft geluk dan helemaal geen waarde meer? Natuurlijk wel. Het mooie aan geluk is juist dat je het vindt in de kleine momenten en dat het kan ontstaan wanneer je het niet verwacht. Focus in je zoektocht naar geluk dus vooral op kleine geluksmomentjes en probeer daarnaast voldoening te vinden in de dingen die je doet. Zolang je geluk maar niet beschouwt als een eindbestemming, komt alles goed.

Meer over geluk?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken (en ontvang gratis het Grote Vegan Kookboek!)

Reageer op artikel:
Ga je voor geluk of voldoening? Dit is het belangrijke verschil
Sluiten