Jeroen van Lokven
Jeroen van Lokven News 23 okt 2020
Leestijd: 2 minuten

Happy news: deze vogels kregen een nieuw repertoire door corona

Vanuit huis moeten werken, niet meer bij vrienden langs kunnen gaan en grote evenementen die zijn afgeblazen. De coronacrisis zorgt ervoor dat we veel minder de straat op kunnen en dat is jammer. Toch ontdekken we af en toe ook wat positieve effecten door de maatregelen. Zo ook bij deze vogels.

In San Francisco zijn er vogels die een stuk ‘sexyer’ zijn gaan zingen. 

Verandering in autoverkeer

Door de coronamaatregelen van afgelopen voorjaar zijn de wegen een stuk rustiger geworden in San Francisco. Waar je voorheen altijd het geluid van duizenden auto’s hoorde, is het geluidsniveau inmiddels flink gedaald. Dat is niet zo vreemd als je weet dat het autoverkeer op de Golden Gate Bridge teruggekeerd is naar hoe het was in 1954.

Een flinke daling in het autoverkeer heeft natuurlijk een grote impact op de natuur. Volgens WHO Europe heeft de lockdown in Europese steden voor een stikstofoxidedaling van 50 procent gezorgd.

Gerelateerd: 6 mentale tips om de winter te overleven tijdens corona (nu we nóg meer binnen zitten)

Verandering bij vogels

Maar niet alleen de uitlaatgassen van auto’s hebben effect op de natuur. Volgens Jennifer Phillips, onderzoeker bij Cal Poly University en Elizabeth Derryberry, professor aan de Universiteit van Tennessee in Knoxville, heeft het geluid dat auto’s maken ook een grote impact.

Philips en Derryberry vergeleken de liederen van de Witkruingors vóór en tijdens de lockdown. Ze ontdekten dat de vogels tijdens de lockdown een stuk zachter zongen dan voorheen. Dit terwijl de afstand van de zang juist een stuk groter werd, ongehinderd door het lawaai van de stad.

Lees ook: Wat we van vogels kunnen leren over de liefde

Hun zang werd niet alleen zachter, het werd ook een stuk ‘sexyer’, aldus de onderzoekers. De vogels zingen nu een groter scala aan noten met meer verschil in toonhoogte. De onderzoekers denken dat de vrouwtjes nu meer informatie kunnen verzamelen voor het kiezen van een goede partner.

De bevindingen laten zien dat gedragskenmerken van dieren snel kunnen veranderen. Wanneer ze de kans krijgen om een ander lied te zingen, passen ze zich binnen een paar maanden helemaal aan.

De coronacrisis heeft heel wat vervelends met zich meegebracht, maar het geeft ook positieve veranderingen weer. Als de steden niet stil waren gelegd, waren we misschien nooit achter de verborgen talenten van deze vogels gekomen.

Meer goed nieuws: 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Happy news: deze vogels kregen een nieuw repertoire door corona
Sluiten