Rosa Bertram
Rosa Bertram News 19 sep 2018

Tegen voedselverspilling? Er ligt nú 7000 kilo aan kromme courgettes op de Dam

Midden op de Dam in Amsterdam wordt vandaag geprotesteerd tegen de enorme voedselverspilling. Hoe? Er ligt maar liefst 7000 kilo aan kromme courgettes voor het oprapen op het plein.

Actiegroep Kromkommer  hebben de actie bedacht.

Niet mooi genoeg voor in de schappen

De heerlijke, rijpe en gezonde courgettes liggen nu op de Dam, maar zouden anders worden weggegooid. De niet-perfecte groentes zijn niet mooi genoeg voor in de schappen.

De courgettes zijn van courgette teler Johan. At5 vertelt dat hij in de laatste 3 dagen maar liefst 7 ton (!) aan courgettes moest weggooien dankzij de strenge schoonheidseisen.

CENTRUM – Mocht je vanavond zin hebben in een maaltijd met courgette, dan is vandaag je geluksdag. Op De Dam ligt namelijk 7000 kilo van de groente, als protest tegen voedselverspilling. De courgettes zouden eigenlijk weggegooid worden, maar dat vond actiegroep Kromkommer onzin: zij delen ze nu gratis uit aan voetgangers! #AT5 #Nieuws #Amsterdam #Dam #Courgette #Protest #Voedselverspilling #Kromkommer #Krommunity #Mooikromisnietlelijk #Kromishetnieuwerecht

194 Likes, 25 Comments – AT5 (@at5.nl) on Instagram: “CENTRUM – Mocht je vanavond zin hebben in een maaltijd met courgette, dan is vandaag je geluksdag….”

Door de hittegolf van de afgelopen zomer zijn veel groenten en fruit misvormt. Niet alleen courgettes moesten er aan geloven, ook kromme pruimen, snoeptomaten en paprika’s worden in groten getale weggegooid. Zonde!

De Wageningen Universiteit schatte in 2011 dat 5 tot 10 procent van het voedsel wordt gedumpt door de strenge eisen aan het uiterlijk van het product.

Dit bedrijf gaat voedselverspilling tegen met slimme prijskaartjes

Initiatieven die voedselverspilling tegengaan

Gelukkig ontstaan er steeds meer initiatieven die zulke voedselverspilling tegengaan. Zo kan je met de app van Too Good To Go eten van restaurants ophalen dat anders wordt weggegooid en bezorgt dit bedrijf doosjes vol ‘lelijke’ groenten bij mensen thuis.

Ben je toevallig in de buurt van de Dam? Neem dan vooral wat courgettes mee! Wist je dat je makkelijk een heerlijke hartige courgettetaart kan maken?

Meer lezen over het tegengaan van voedselverspilling?

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Tegen voedselverspilling? Er ligt nú 7000 kilo aan kromme courgettes op de Dam
Sluiten