Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Duurzaamheid 29 sep 2020
Leestijd: 3 minuten

5 tips om voedselverspilling in de keuken te voorkomen

Er zijn weinig dingen aan eten die wij niet zo leuk vinden, maar food waste is er ongetwijfeld één van. Want voedselverspilling is zo’n zonde, en zó niet nodig! Het is vandaag internationale dag tegen voedselverspilling, en die gelegenheid grijpen we graag aan om tips tegen food waste te verzamelen.

Good to know: ieder jaar gooien we in Nederland zo’n €570 per huishouden aan eten weg, blijkt uit onderzoek van maaltijdbox-leverancier HelloFresh. Kan je nagaan!

Zo voorkom je voedselverspilling

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de CO2-uitstoot waar voedselverspilling aan bijdraagt. Reden genoeg om ons gedrag even onder de loep te nemen.

1. Benut álle delen

Wist je dat je kimchi kunt maken met de bladeren van bloemkool? En dat wortelloof zich uitstekend leent voor het maken van pesto? Of dat je chips kunt maken van de schil van aardappelen, aardpeer of pastinaak? En dat je de beentjes van je vlees nóóit moet weggooien, omdat je er heerlijke bouillon van kunt trekken?

Nog al te vaak gooien we heel voorzichtig bepaalde delen van groenten, fruit en vlees of vis weg, niet wetende dat ze eigenlijk nog goed benut kunnen worden.

2. Kook voor minder personen of vries het in

Wat over is van je diner, eet je de volgende dag lekker als lunch. Of niet? Uit onderzoek blijkt dat heel wat mensen de kliekjes van de dag ervoor vergeten, waardoor ze uiteindelijk alsnog weggegooid worden. Wat een zonde! Probeer dus voortaan beter in te schatten voor hoeveel personen je kookt, of vries in wat je kunt invriezen.

Nog een extra tip: soms kun je van overgebleven restjes ook nieuwe gerechten maken. Bak bijvoorbeeld van je restje risotto een lekkere burger of gebruik je overgebleven spaghetti de volgende dag in een frittata bij de lunch.

Ook handig: Thuis minder plastic gebruiken? 5 (hippe) alternatieven voor vershoud- en aluminiumfolie

3. Zeg ja tegen buitenbeentjes

Ėén derde van al het groente en fruit haalt de supermarkt niet omwille van hun kleur, grootte of vorm. Dat terwijl gekneusd fruit nog prima gegeten kan worden. Geef de buitenbeentjes – die bij o.a. Albert Heijn liggen – dus vaker een kans!

Een andere optie is om een lokale boer te zoeken waarvan je de groenten rechtstreeks bij de boerderij kunt ophalen. Eenmaal de groenten (of het fruit) bereid zijn, merk je meestal niks meer van de vreemde vorm.

Must read: 6 gouden regels tegen het verspillen van voedsel (makkelijk zelf te doen!)

4. Investeer in slimme gadgets

Er bestaan inmiddels heel wat gadgets die helpen om food waste tegen te gaan. Van een ijsblokjeshouder tot een vacuümapparaat of een slowcooker: dit is onze ultieme guide voor gadgets om food waste tegen te gaan.

5. Gooi niks onnodig weg dat ‘over de datum is’

De ‘Te gebruiken tot’-datum is belangrijk om te onthouden, dit geeft immers de voedselveiligheid aan. De ‘Ten minste houdbaar tot’-datum daarentegen geldt meer als richtlijn. Probeer daar dus vooral niet te krampachtig aan vast te houden, maar kijk, ruik en proef om te oordelen of het voedsel nog bruikbaar is.

Dit artikel verscheen eerder op Culy.nl

Meer tips tegen (food) waste?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
5 tips om voedselverspilling in de keuken te voorkomen
Sluiten