Josephine Kay
Josephine Kay Betere wereld 14 mrt 2016
Leestijd: 3 minuten

Doe mee! Dit zijn de beste initiatieven tegen voedselverspilling

Het Voedingscentrum meldt dat we jaarlijks tussen de 1,7 en 2,6 miljard kilo voedsel kunnen besparen door minder weg te gooien. Er zijn door heel Nederland verschillende initiatieven waar grote bedrijven aan deelnemen. De meeste supermarkten zijn een samenwerking aangegaan met voedselbanken. Maar ook jij kunt makkelijk meedoen. Het Voedingscentrum meldt dat we jaarlijks tussen de 1,7 en 2,6 miljard kilo voedsel kunnen besparen door minder weg te gooien. Er zijn door heel Nederland verschillende initiatieven waar grote bedrijven aan deelnemen. De meeste supermarkten zijn een samenwerking aangegaan met voedselbanken. Maar ook jij kunt makkelijk meedoen.

Doe zelf mee

Naast slim boodschappen doen, fermenteren en kliekjes gebruiken in lekkere gerechten, kun je ook je eigen voedselverspillings-initiatief opzetten. Maar waar moet je beginnen? Begin met inspiratie opdoen door naar de leukste initiatieven in binnen- en buitenland te kijken.

5 x vaak verspilde ingrediënten (en tips om voedselverspilling te voorkomen)

  1. DamnFoodWaste.com organiseerde mega-lunches in Amsterdam, Rotterdam, Groningen en Zwolle om mensen te informeren hoe voedselverspilling te voorkomen is. Ze bieden je ook hulp aan bij het organiseren van je eigen FoodWaste-initiatief.
  2. Studenten van de Design Academy in Eindhoven hebben vorig jaar de kliekjeskar in het leven geroepen. Deze mobiele keuken reist door Nederland en laat zien hoe je van restjes lekkere hapjes kunt maken.
  3. Kromkommer.nl focust zich op de ‘gekke’ groenten en fruit die, omdat ze er niet uit zien zoals wij denken dat ze er uit moeten zien, vaak worden weggegooid.
  4. Teveel gekookt? Via Thuisafgehaald.nl kun je jouw maaltijd delen met buren.
  5. In Austin Texas hebben ze de City of Austin’s Zero Waste Initiative in het leven geroepen. Alle restaurants die groter zijn dan 500 m2 zijn verplicht hun afval te scheiden. Kleinere restaurants zullen in 2017 het goede voorbeeld van hun grotere broers moeten volgen. Een mooi voorbeeld dat hopelijk internationaal gevolgd gaat worden.
  6. Feeding the 5000. Oorspronkelijk opgezet in Londen, en inmiddels overgewaaid naar onder andere Brussel, Parijs en Sydney. Tijdens het event kunnen 5000 mensen genieten van gerechten die zijn voorbereid van restvoedsel dat normaal weggegooid zou zijn.

Samen aan de slag met kliekjes

We weten allemaal dat we teveel weggooien. Maar vaak hebben we geen inspiratie voor nieuwe recepten. Al helemaal niet voor het blokje geitenkaas dat nog in de koelkast ligt. Dan moet je er van alles bij kopen, waardoor je later in de week misschien weer voedselverspilling veroorzaakt.

Good News Monday: deze uitvinding is dé oplossing voor voedselverspilling

Maar, probeer de krachten te bundelen met je vrienden of buren en creëer de heerlijkste gerechten waar je samen van geniet tijdens een dinner party. Zo simpel is het. Daarom selecteerde BEDROCK speciaal voor jou de lekkerste recepten voor een etentje met vrienden: een lekker pastagerecht of een aardappelsalade.

Over deze samenwerking

Jaarlijks kunnen we 150,- euro ofwel 50 kilo goed voedsel besparen door minder weg te gooien. Niet iedereen is zich daar bewust van. En het is eigenlijk heel simpel om er iets aan te doen. Daarom is het platform Kliekipedia.nl ontwikkeld. Kliekipedia vertelt je op een leuke manier dat je voedselverspilling makkelijk kunt tegengaan door met kliekjes iets lekkers op tafel te toveren. Het platform van het Voedingscentrum is er naast ideeën voor recepten ook voor algemene tips om minder voedsel te verspillen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Doe mee! Dit zijn de beste initiatieven tegen voedselverspilling
Sluiten