Rosa Bertram
Rosa Bertram Betere wereld 30 jul 2019
Leestijd: 3 minuten

Vleesvervangers maak je gewoon zelf: deze video legt uit hoe je dat doet

De tijd dat een plant based dieet moeilijk vol te houden was, hebben we lang achter ons gelaten. Althans, aan de veganistische opties in restaurants, supermarkten en hippe tentjes ligt het in elk geval niet meer. Maaltijden zijn rijkelijk gevuld met groenten (véél meer dan 200 gr per dag) of vleesvervangers op z’n tijd. En die kan je tegenwoordig gewoon zelf maken!

De vegan lifestyle is van het geitenwollensokken-imago af en wordt zowaar main stream. Een goede beweging als je het ons vraagt.

Meer vleesvervangers dan ooit tevoren

Uit cijfers blijkt dat er steeds meer vleesvervangers op de markt komen. Dat zie je niet alleen bij de appie bij jou in de buurt, supermarkten wereldwijd passen hun assortiment er steeds meer op aan. En multinationals? Die doen er vrolijk aan mee.

Van de FEBO tot McDonalds of een plantaardige Unox-worst: als vegan (of flexitariër) kan je bijna overal terecht.

Dit vind je vast ook interessant: Een vegan dieet lastig? Zeker niet: dit is dé guide met de voor(oor)delen, struggles en tips voor elke veganist

Een groot nadeel is alleen dat vleesvervangers vaak nog een stuk prijziger zijn dan niet-biologisch vlees. Het wordt degenen die wel minder vlees zouden willen eten, maar het zich nu niet kunnen veroorloven, dus niet bepaald makkelijk gemaakt. Maar daar is gelukkig een oplossing voor.

Zo maak je zelf vleesvervangers

Wie zegt dat je op de vleesgiganten moet wachten tot er een cruelty free stukje (nep)vlees op je bord ligt? Het journalistieke platform OneWorld (met een prachtige missie voor een eerlijke en duurzame wereld) komt met een video waarin je een heus stukje nepvlees helemaal zelf in elkaar draait.

Lees ook: Je kind vegetarisch opvoeden: wel of geen goed plan?

Da’s niet alleen een stuk goedkoper ook een stuk gezonder (want: minder zout en geen suiker). In deze video zie je de bereiding van een vleesvervanger voor een héérlijke satébruger.

Enjoy!

Zo eenvoudig is het om zelf vleesvervangers te maken

Joke Boon en Yannick Bertrand laten zien hoe je zelf een vegetarische satéburger maakt.

Het recept komt uit het kookboek De Vega Optie, waarin nog 49 andere recepten voor vleesvervangers staan: een aanrader!

Overigens ook goed om te realiseren dat een plant based dieet (waarbij je slechts af en toe wat vlees of vis eet) al wonderen doet voor het milieu, je gezondheid en dierenwelzijn. Wil je toch iets bijdragen, maar is een plantaardig dieet nog een stap te ver? Lees dan eens hoeveel invloed flexitariër zijn heeft op de wereld en hoe weinig op jouw comfort.

Luister nu ook naar Bedrock

Geef jij om ook het welzijn van de wereld en wil je graag bijdragen een mooiere plek? Dan is onze nieuwste podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de derde aflevering klimaatjournalist van de Correspondent Jelmer Mommers.

Spoiler: Jelmer vertelt waar de opwarming van de aarde mee begon, dat het niet te laat is en vooral: wat wij kunnen doen. Want dat we iets kunnen doen, dat is zeker. Maar dat we dat nú moeten doen, is nog niet het gesprek van de dag.

Tip: Luister de nieuwe aflevering aan het begin van elke volgende maand en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
Vleesvervangers maak je gewoon zelf: deze video legt uit hoe je dat doet
Sluiten