Rosa Bertram
Rosa Bertram Better World 2 apr 2020
Leestijd: 6 minuten

Wat vlees eten te maken heeft met de oorzaak van corona (is het tijd te stoppen met vlees?)

In alle paniek, stress en onrust storten we ons volledig op het hoe-nu-verder van het coronavirus. Hoe kunnen we verspreiding zo veel mogelijk voorkomen? Welke maatregelen nemen we en hoe moet dat straks? Gaan de festivals nog door? En hoe moet ik verder als zzp’er en hoe kan ik nú zo gezond mogelijk blijven? Maar vergeten we het niet te hebben over de oorzaak van het virus? De vleesconsumptie heeft daar alles mee te maken. 

Sinds het begin van de uitbraak was duidelijk hoe het virus werd verspreid. Via vleermuizen op een waarschijnlijk niet zo hygiënische wilde dierenmarkt in Wuhan, China. Een ideale plek om infectieziekten te verspreiden.

Daarom is de makkelijkste en beste manier om de verspreiding van dit soort virussen in de toekomst te stoppen, door het simpelweg stoppen met vlees eten, schrijft journalistiek platform OneWorld.

Het coronavirus is namelijk niet het eerste virus dat door het eten van dieren werd overgegeven aan de mens en honderdduizenden duizenden (zo niet miljoenen) mensenlevens heeft gekost.

De oorzaak van een virusuitbraak

Waar eerst in Wuhan op straatmarkten wilde dieren werden verkocht (dood of levend), zoals vis maar ook andere wilde dieren, is dat inmiddels verboden, schrijft NRC. De reden? Om verspreiding van (nieuwe) infectieziekten te voorkomen. De meeste virusinfecties vinden hun oorsprong namelijk in dieren. Het menselijk lichaam kan zich er nog niet tegen verdedigen en de ziekte verspreidt zo razendsnel.

Het is niet de eerste keer dat een voor mensen dodelijk virus zich verspreidde vanuit een wilde dierenmarkt. Hetzelfde gebeurde namelijk ook bij infectieziekte SARS. Toch is het niet genoeg reden om meer wildedierenboerderijen of markten te sluiten volgens het WHO, maar is het zaak dat slacht volgens de hygiëne regels gaat. Je zou zeggen dat wanneer je in de slachtsector werkt, hygiëne sowieso hoog op je lijstje staat, maar dat daargelaten.

Lees ook: Het is bewezen: met dit dieet kunnen alle 10 miljard mensen duurzaam én gezond eten in 2050

Deze pandemie laat zien dat het misschien tijd wordt om te kijken naar hoe wij met dieren en dan vooral het consumeren ervan omgaan. Want naast dat inmiddels luid en breed duidelijk is welke impact het heeft op de opwarming van de aarde (de vlees- en zuivelindustrie is de vervuilendste ter wereld), is het misschien dan nu óók tijd om te kijken welke impact het heeft op het welzijn van de mens.

Veehouderij en steeds meer virussen

Naast dat de vlees- en zuivelindustrie de grootste vervuiler is voor de aarde door o.a. de broeikasgassen en water- en landgebruik, leent het zich door zijn omvang ook ‘perfect’ voor het doorgeven van virussen.

Alleen in Nederland zijn er al 30.000 bedrijven die dieren houden en worden er 650 miljoen dieren per jaar geslacht. In een aflevering van de Universiteit van Nederland vertelt viroloog Marion Koopmans (van het Erasmus MC) dat de wereld waarin we nu leven steeds vatbaarder wordt voor het uitbreken van ziektes.

Volgens Koopmans en haar onderzoeksgroep breken dit soort virussen steeds vaker uit en worden ze steeds groter. Denk aan de vogelgroep, Q-koorts en ebola bijvoorbeeld.

Zoönosen

Volgens Koopmans ligt de oorzaak bij ecosystemen die ingrijpend veranderen. Een als maar toenemende bevolkingsgroei, toenemende voedselproductie én intensieve veeteelt. Voor meer mensen is meer voedsel nodig, maar in randen van steden wordt de hygiëne daardoor niet beter. Met als uitkomst? Guess what, een uitstekende situatie voor het verspreiden van een virus.

Het RIVM laat weten dat tweederde van de oorzaken infectieziekten liggen bij dieren. Die ziektes, die dus overdraagbaar zijn van dier tot mens zijn zoönosen. Steeds meer opkomende infectieziektes behoren daartoe, zoals SARS, Mexicaanse griep en Mers. De infecties worden bijvoorbeeld doorgegeven door varkens, vleermuizen, kamelen en civetkatten. Dat kan door consumptie, maar ook door aaien, bijten of krabben.

Lees ook: Relax… Dit zijn de redenen om positief te blijven terwijl je verplicht binnen zit

Vooral slachters, fokkers en verzorgers zijn in contact met deze dieren en zijn zo vatbaar voor een infectie en kunnen deze overdragen op andere mensen. Zo’n besmetting kan ook door het eten van rauw vlees, waarvan salmonella een bekende infectieziekte van is.

Andere pandemieën

Het verbod op wilde dierenmarkten in China is nog lang niet te bedenken voor de veeteelt sector zoals we hem nu kennen. Toch is dat geen gek idee, schrijft OneWorld terecht.

De vorige 4 pandemieën zouden namelijk door gedomesticeerde vee en varkens zijn overgedragen op de mens. Kijk maar eens naar dit overzicht:

  • In 1918 en 1919 koste de Spaanse griep 20 tot 100 miljoen mensenlevens. Waarschijnlijk werd het virus over gedragen van pluimvee naar mensen en varkens.
  • In 1957 en 1958 koste de Aziatische griep ruim één miljoen mensenlevens. Deze infectieziekte was een mix van vogel- en menselijke griepvirussen.
  • In 1968 koste de Hongkonggriep meer dan een miljoen mensenlevens. Ook dit was een kruising tussen vogel- en menselijke virussen.
  • In 2009 koste de Mexicaans griep tussen de 151.700 en 576.400 mensenlevens. Dit virus heette eerste de varkensgroep en was een kruising tussen varkens-, vogel- én menselijke griepvirussen.

Om eerdere virussen te stoppen, zoals de varkenspest, zijn rigoreuze maatregelen getroffen. Vorig jaar nog werden er 150 miljoen (!) varkens ‘vernietigd’ om de verspreiding te stoppen, schrijft NOS. De varkenspest hecht zich niet aan menselijke cellen en dus is het niet overdraagbaar, maar de vogelgriep wél. Het gebeurt af en toe en alleen van dier tot mens.

Je begrijpt: het wordt pas echt serieus als het virus zich van mens op mens kan verspreiden en daarin succesvol is, zoals nu aan de hand is.

Tijd voor verandering?

De vraagt die nu terecht gesteld wordt is: waarom zijn wij bereid zoveel op te offeren om dieren te kunnen blijven eten?

Onderzoek na onderzoek wijst uit dat het eten van vlees een negatieve impact heeft op je gezondheid, het één van de makkelijkste manieren is om op individueel niveau de opwarming van de aarde terug te dringen en we bezorgen er verschrikkelijk dierenleed mee. En nee, diervriendelijk vlees bestaat niet.

Beginnen we ons niet steeds meer in de vingers te snijden door het blijven consumeren van vlees? Op de politieke agenda ligt het onderwerp in elk geval nog niet, maar alternatieven zijn er genoeg.

Interesting: Steeds meer vleesvervangers in plaats van een lapje vlees: multinationals doen mee

Denk aan de tientallen verschillende vleesvervangers en een groter wordend vegetarisch en veganistisch aanbod in supermarkten en restaurants. Maar alleen dat zal voor verandering op grote schaal niet voldoende zijn.

Tot die tijd, kan je in elk geval zélf wel kiezen voor een plantaardig of (flexi) vegetarisch dieet. We delen met liefde veggie kookinspiratie!

Tot deze tijden voorbij zijn, probeer vooral rustig en positief te blijven. Daar is reden genoeg voor!

Bron: OneWorld

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Wat vlees eten te maken heeft met de oorzaak van corona (is het tijd te stoppen met vlees?)
Sluiten