Nina Pierson
Nina Pierson Welzijn 17 jul 2017
Leestijd: 8 minuten

Waarom vlees en McDonalds eten anno 2017 écht niet cool is

Ik ga waarschijnlijk een hoop mensen het gevoel geven dat ze persoonlijk worden aangevallen. Laat ik voorop stellen dat dat niet mijn bedoeling is. Maar ik doe het – zo te zeggen – voor a greater cause. Dus bij dezen een heads-up: zie dit stuk niet als een aanval, maar als een uitnodiging. Lees het, laat het op je inzinken en doe er vervolgens mee wat je wil. Maar het verheerlijken van vlees eten kan anno 2017 écht niet meer. Met het verheerlijken van vlees eten bedoel ik in dit geval de ‘stoer-vinden-dat-je-vlees-eet-trend.’ En dan heb ik het over mensen die opscheppen bij hun vrienden hoeveel vlees ze wel niet hebben gegeten die dag. Familieleden die sarcastische grappen maken over hoezeer zij watertanden bij de gedachte aan vlees als jij verkondigt dat je je vleesconsumptie even on hold hebt gezet. Of collega’s die vol trots kipnuggets trakteren aan het hele bedrijf. En op social media zie ik het ook vaak voorbij komen: knappe koppen (of foto’s van die knappe koppen) die sappige, bloedende hamburgers, worsten, kroketten of biefstukken de hemel in prijzen.

Wanneer dit op social media gebeurt wordt dit vaak vergezeld met de hashtags #everydaymcdonalds #lovemeat #burgers #feestje. En het zijn juist die foto’s die een enorm aantal likes kunnen verwachten. Zo kreeg model Sarah Stage 37.800 likes op een foto waarop zij te zien is met een dikke vette burger. De foto’s stralen stuk voor stuk uit dat ze trots zijn dat ze vlees eten. Sterker nog, van velen is vlees zelfs het lievelingseten en dat mag de wereld weten (#favouritefood). Misschien ook bedoeld als dikke vette middelvinger naar al die gezonde foodhypes of veganisten die als paddestoelen uit de grond poppen.

[source id=”attachment_35599″ align=”none”][/source]

Maar met het verheerlijken van vlees impliceer je, naar mijn idee, het volgende:

  1. Ik heb dikke vette schijt aan wat ik in mijn lichaam stop
  2. Het leven van het dier dat ik eet is me niks waard
  3. Dat de wereld langzaam naar de klote gaat door de overmatige vleesconsumptie zal me (letterlijk) een worst wezen

Grappig is deze trend wel, omdat de millennials juist bekend staan als dé generatie die het belang van duurzaamheid erkent. Ze zijn de eersten die op Facebook delen dat Trump een idioot is, en laten ook gerust weten hoe boos ze zijn dat hij met Amerika uit het klimaatakkoord is gestapt. Laat dat gegeven even bezinken…want vlees eten en ons klimaat aan gort helpen zijn direct aan elkaar gelinkt.

Tegelijkertijd is het ook dezelfde generatie die zich kenmerkt door tegenstellingen: wel de wereld willen verbeteren maar er ondertussen niets voor willen doen.

Misschien zijn de ‘cool doen over vlees’-millennials zich toch niet helemaal bewust van de impact die ze hebben op de wereld, de dieren en zichzelf. En dat de keuze die ze maken veel verder reikt dan hun eigen belang.

Normaal laat ik me liever niet zo uit over gevoelige onderwerpen omdat ik in de veronderstelling ben dat mijn waarheid niet de waarheid is, maar een versie daarvan. En dat iedereen dus zijn of haar eigen variant van de waarheid in pacht heeft.

Maar, om even in de woorden van aartsbisschop Desmond Tutu te spreken, wanneer zoveel wetenschappers, experts en ervaringsdeskundigen het met elkaar eens zijn en dezelfde conclusie aanwijzen, spreek je van een zelfbevestigende waarheid. Dus wat het verheerlijken van vlees betreft maak ik graag een uitzondering.

In de hoop dat dit artikel ook door hen wordt gelezen volgt hieronder een korte en beknopte opfriscursus

(Veel) vlees is niet goed voor je eigen gezondheid

Bijna de helft van de volwassenen heeft overgewicht en ruim vijf miljoen Nederlanders hebben een of meer chronische aandoeningen, waarvan 900.000 Nederlanders diabetes type 2 heeft. Daarmee leveren mensen niet alleen in op hun kwaliteit van leven, maar zullen ze naar waarschijnlijkheid ook eerder overlijden. Daar komt bij dat we mede daardoor zo’n 95 miljard euro uitgeven aan de gezondheidszorg. En er is, volgens wetenschapper Alexander Rinnooy Kan, inmiddels genoeg wetenschappelijk bewijs dat ons dieet daarin de grote boosdoener is.

Afgelopen winter bracht The Academy of Nutrition and Dietetics een belangrijk rapport naar buiten over de gezondheidsvoordelen van een voedingspatroon zonder dierlijke producten. De Academy vertegenwoordigt meer dan 100.000 geregistreerde diëtisten, voedingsdeskundigen en wetenschappers en is de grootste Amerikaanse organisatie op het gebied van food professionals. In het rapport staan 120 van de beste wetenschappelijke onderzoeken rondom een plantaardig dieet. Naar aanleiding van het bestuderen van al deze onderzoeken kwamen zij tot de volgende conclusie:

Vegetariërs en veganisten hebben volgens het onderzoek een lagere kans op gezondheidsaandoeningen zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2, hoge bloeddruk, verschillende soorten kanker en obesitas. De lage inname van verzadigd vet en de hoge inname van groenten, fruit, volkoren granen, peulvruchten, sojaproducten, noten en zaden (allemaal hoog in fytonutriënten), zijn kenmerkend voor vegetarische en plantaardige diëten. Dit zorgt voor een lager totaalcholesterol en betere glucosecontrole. Deze factoren dragen bij tot vermindering van chronische ziekten. Vegans hebben een betrouwbare bron van vitamine b12 nodig, bijvoorbeeld uit verrijkte voedingsmiddelen of supplementen.’

Wanneer je nog steeds van mening bent dat vlees eten gezond voor je is raad je ik aan om de documentaire What The Health (van de makers van Cowspiracy) te kijken. Waarin de ene gerenommeerde wetenschapper na de andere Harvard professor bevestigt dat er echt geen enkel voordeel kleeft aan het eten van vlees.

[source id=”attachment_35623″ align=”none”][/source]

Respect voor andere levende wezens

Voordat je afhaakt omdat je denkt dat je weer te maken hebt met de zoveelste dieren-lover die even komt verkondigen dat je geen dieren mag eten (is wel een beetje zo) wil ik me aansluiten bij een geweldig artikel van Rutger Bregman dat hij voor de Correspondent schreef over waarom hij in één klap vegetariër is geworden.

Hij haalt de drie wetenschappelijke onderbouwde stappen van Yuval Noah Harari, de bekende Israëlische historicus, aan die leiden tot de redenering: de moderne veeteelt is de grootste misdaad in de menselijke geschiedenis.

Stap 1: de industriële veeteelt is onvoorstelbaar groot

Als je alle koeien, varkens, schapen en kippen op een weegschaal zou zetten zouden ze samen ongeveer 700 miljoen ton wegen. Zet dat tegenover alle wilde dieren bij elkaar en je komt uit op een schaal van 7:1. Uiteindelijk worden er 65 miljard dieren per jaar geslacht. Het aantal mensen dat ooit heeft geleefd is 110 miljard om het even in perspectief te plaatsen.

Stap 2: behandelen van dieren als gebruiksvoorwerp

Het leven van die 65 miljard dieren is onwaarschijnlijk gruwelijk. Ze worden gedwongen vetgemest, kunnen het meerendeel van hun leven niet tot nauwelijks bewegen, krijgen geen enkele vorm van affectie, rollen in hun eigen schijt (en krijgen antibiotica injecties om de ziektes die daarmee gepaard gaan tegen te gaan) en als we ze niet slachten voor hun puberteit gaan ze aan tumoren ten onder.

Stap 3: dieren hebben een rijk gevoelsleven

Charles Darwin was een van de eersten die dit onderkende in zijn boek ‘Het uitdrukken van emoties bij mens en dier’. Hij stelde hierin dat het uitdrukken van emoties bij mens en dier grotendeels hetzelfde is. Het is omdat wij ons makkelijker kunnen identificeren met een aap of hond dat wij denken dat de pijnbeleving van een koe minder is.

Maar het wetenschappelijk bewijs stapelt zich steeds verder op: dieren hebben ook, net als wij, behoefte aan liefde, aan vriendschappen, ambities en leermogelijkheden. Zo stelt ook de Amerikaanse filosoof Peter Singer. Volgens het International Journal of Comparative Psychology spannen varkens daarin de kroon. Zij zijn intelligenter dan peuters, mensen met een verstandelijke beperking en ouderen met dementie. Bekijk hier het bewijs.

Geraakt? Kijk dan de net verschenen Netflix film Okja. Een ontroerend verhaal over het Zuid Koreaanse meisje Mijn en haar zachte reuzendier, het genetisch gemanipuleerde varken Okja.

[source id=”attachment_35625″ align=”none”][/source]

Verantwoordelijkheid nemen voor het welzijn van onze planeet

Milieurampen zijn een reële bedreiging voor de mensheid en onze planeet en de nummer één oorzaak van CO2 uitstoot is de vleesindustrie. Uit onderzoek dat Babette Porcelijn liet uitvoeren door de TU Delft bleek dat vlees op de tweede plek komt (na alle spullen die we bezitten bij elkaar). Om vee te houden zijn er grote hoeveelheden veevoer nodig, wat weer leidt tot ontbossing. Daarnaast zorgen de adem en scheten van vee voor een grote CO2-bijdrage.

Begrijp me niet verkeerd, ik zeg niet dat iemand nooit meer vlees moet eten, maar ga er alsjeblieft niet meer stoer over doen, want het is eerder iets om je voor te schamen. Als je het toch niet laten kunt, hou het dan lekker voor jezelf en probeer al helemaal niet anderen te inspireren om meer vlees te gaan eten. Laten we er met elkaar voor zorgen dat onze vrienden, collega’s, familie en alle andere toevallige passanten in ons leven erkennen dat vlees verheerlijken anno 2017 echt niet meer kan. En laten we stoer doen over voeding die een positieve impact heeft op de wereld en op onszelf. Want dat is pas echt cool.

Én dat past als geen ander bij het imago van de bewuste millennial.

Meer lezen

Donald Trump is een milieuramp.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Waarom vlees en McDonalds eten anno 2017 écht niet cool is
Sluiten