Rosa Bertram
Rosa Bertram Voeding 19 dec 2018
Leestijd: 2 minuten

Kaas en melk bevat niet zoveel vitamine B12 als we al die tijd dachten, volgens onderzoek

Wanneer je een vitamine B12-tekort hebt, wordt aangeraden om dierlijke producten te eten zoals vlees, vis, ei en melkproducten. Maar uit onderzoek van de Universiteit van Maastricht blijkt nu dat melkproducten helemaal niet zoveel vitamine B12 te bevatten.

Omdat je deze vitamine voornamelijk uit vlees en vis haalt, wordt de vegetariër vaak aangeraden dit tekort te compenseren met producten als melk en kaas. Het onderzoek laat zien dat melkproducten niet genoeg vitamines bevatten om een tekort te voorkomen.

Vitamine B12: het is een belangrijke vitamine voor ons lichaam. Het stimuleert ons zenuwstelsel en de aanmaak van rode bloedcellen die nodig zijn voor de zuurstof in ons bloed. De vitamine haal je alleen uit vlees, vis, ei, melk, yoghurt, kwark en boter.

Een vitamine B12-tekort

Als je niet genoeg vitamine B12 binnenkrijgt, kan dat uiteindelijk leiden tot bloedarmoede en afwijkingen van het zenuwstelsel. Heb je een vitamine B12-tekort? Dan kan je speciale supplementen slikken, maar vitamine B12 wordt ook toegevoegd aan plantaardige producten, zoals sojayoghurt en vleesvervangers.

Omdat deze vitamines alleen voorkomen in dierlijke producten, is het als vegetariër, flexitariër en als veganist belangrijk dit in de gaten te houden. Ook zwangere vrouwen en kinderen zijn meer vatbaar voor een vitamine B12-tekort.

Going vegan? Dit moet je weten over vitamine B12

Onderzoek bij zwangere vrouwen

Dat was voor de Universiteit van Maastricht reden om onderzoek te doen naar de bijdrage van vlees, vis, melkproducten en eieren aan de vitamine B12-voorziening. Ruim 1200 zwangere vrouwen deden mee aan het onderzoek.  Wat bleek? De vitamine B12-verzorging was beter als een deelnemer meer vlees, vis en/of melkproducten at.

Met andere woorden: zowel vlees, vis als zuivelproducten als melk en kaas droegen bij aan de vitamine B12-voorziening van het lichaam. Dat is in principe niets nieuws. Maar uit het onderzoek blijkt wel dat de hoeveelheid melkproducten en eieren die de meeste mensen eten te weinig lijkt te zijn voor een goede vitamine B12-voorziening.

De onderzoekers gaan nog in verder onderzoek over de gevolgen van een vitaminetekort en adviseren (net als het Voedingscentrum) ‘lactovegetariërs’ om dagelijks een vitamine B12-supplement te slikken of voldoende producten te gebruiken met toegevoegd vitamine B12!

Going vegan?

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
Kaas en melk bevat niet zoveel vitamine B12 als we al die tijd dachten, volgens onderzoek
Sluiten