Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Psyche 16 jun 2018
Leestijd: 3 minuten

Dit zijn de vier stijlen van ouderschap (en welke volgens een psychotherapeut de beste is)

Heb jij een strikt schema voor de middagdutjes van je baby, of laat je het allemaal wat meer op z’n beloop? En mag je kleuter best van tafel zonder eten, of is daar geen sprake van? Gelukkig zijn we allemaal anders en voeden we onze kinderen ook op onze eigen manier op – het is al lastig genoeg zonder dat mensen ons vertellen wat je moet doen. Toch zijn ouders grofweg in te delen in vier stijlen van ouderschap. Psychotherapeut Amy Morin ziet in haar kantoor de meest uiteenlopende ouders voorbij komen. Zij maakte deze onderverdeling in het ouderschap.

1. De alles-mag-ouder

Laat je de kinderen alles lekker zelf uitzoeken? Grote kans dat je een relaxte ouder van het eerste soort bent. Je kunt je baby prima in een andere kamer laten spelen, en is je kind iets ouder, dan laat je ‘m waarschijnlijk al vroeg zelf naar school lopen. Vindt je zoon of dochter iets niet leuk? Dan komt ‘ie daar vanzelf wel achter.

Het nadeel van deze benadering is wel dat je je kinderen misschien te weinig handvaten biedt om zich zo goed mogelijk te kunnen ontwikkelen.

2. De structuur-is-alles-ouder

De tweede stijl van ouderschap staat eigenlijk linea recta tegenover de eerste. In plaats van dat je je kind alles zelf laat uitzoeken, zorg je ervoor dat er zo veel mogelijk regeltjes zijn. Vaste tijden voor spelen, dingen die je kids wel of niet mogen… Je deelt graag bevelen uit (al dan niet op liefkozende toon) en laat je kroost dus écht niet tegen je ingaan. Bord niet leeg? Zonder toetje naar bed!

Ook hierin schuilt echter het gevaar dat je niet alles uit je kinderen haalt wat erin zit. Kinderen volgen misschien je regels, maar dat betekent niet dat ze leren waarom je die regels stelt. Later gaan ze zich dan misschien juist tegen je afzetten, hoe goed de ideeën die je ze probeert mee te geven ook zijn.

Dit vind je misschien ook leuk: 3 opvoedtips van de Dalai Lama

3. De mijn-kind-verdient-het-beste-ouder

Natuurlijk, iedere ouder vindt dat zijn of haar kind het beste verdient – maar er zijn mensen die hier nog net een stapje verder in gaan. Je vraagt je standaard af of je kind wel goed behandeld wordt op de kleuterschool en wordt boos op andere moeders in de speeltuin als hun kinderen de glijbaan te lang bezet houden. De mogelijkheid dat je kind ooit wordt blootgesteld aan bijvoorbeeld pesten, houdt je soms nachtenlang wakker. Overbezorgd? Wie, jij?

Natuurlijk is dat niet zo erg, maar let er ook op dat je je kinderen soms hun eigen problemen laat oplossen. Je kunt daar wel bij helpen, maar ze moeten het ook zelf leren.

4. De ik-steun-mijn-kind-ouder

Hoewel er eigenlijk geen goed of fout is als het om ouderschap gaat, bestempelt Amy Morin de laatste stijl wel als de beste. Deze ouders hebben weliswaar hoge verwachtingen, maar helpen hun kinderen vooral ook in wat zij zelf willen. Je laat je baby niet zomaar opgeven als ‘ie zijn driehoek-blokje in het vierkante gaatje probeert te stoppen, maar helpt wel om het wel goed te doen.

Dat zou dé balans zijn tussen je kind vrij laten en toch genoeg structuur bieden. Zo leer je je kind alle lessen die hij of zij later nodig heeft om de wereld een beetje te verblijden, en zelf ook gelukkig en gezond te worden.

Meer lezen over opvoeden?

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van interessante nieuwtjes en inspirerende verhalen? Schrijf je in voor de Bedrock-nieuwsbrief!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Dit zijn de vier stijlen van ouderschap (en welke volgens een psychotherapeut de beste is)
Sluiten