Jeroen van Lokven
Jeroen van Lokven Betere wereld 18 okt 2020
Leestijd: 4 minuten

3 creatieve manieren om verspilling uit de mode-industrie tegen te gaan

Van eeuwenoude filosofen en beroemde veganisten tot bekende psychologen en geroemde feministen. Bij Bedrock laten we ons maar al te graag inspireren. Zo ook vandaag. Dit keer door de TED Talk van masterstudent ontwerp-innovatie Amit Kalra over het tegengaan van verspilling in de mode-industrie.

Amit – die werkzaam is in de mode-industrie – legt uit op welke 3 manieren deze industrie minder bij kan dragen aan de vervuiling van het milieu.

Vervuiling en verspilling van de mode-industrie

Waarom het zo belangrijk is om de verspilling en vervuiling van deze industrie tegen te gaan? De mode-industrie is de op één na grootste vervuiler ter wereld is. Even een recap naar hoe dat komt:

Bij het maken van kleding wordt heel veel water gebruikt én vervuild. Een katoenplant heeft voor het produceren van één kilo katoen bijvoorbeeld zo’n 10.000 liter water nodig, voor het maken van een t-shirtje 2500 liter en 7000 liter voor een spijkerbroek.

Verder is voor het verven en bedrukken van kleding jaarlijks ongeveer 1.9 miljard liter drinkwater nodig. Veel van dit vervuilde water belandt vervolgens in rivieren. Door vervuiling van het water in India verslechterde de gezondheid van zo’n 5 miljoen mensen.

Ook wordt er heel veel kleding weggegooid. Jaarlijks gooien we in Nederland 145 miljoen kilo aan kleding bij het restafval. Wereldwijd wordt er maar een klein deel van de kleding gerecycleerd: zo’n 13 procent.

Gerelateerd: Kleding doneren? Dit is de schokkende impact van jouw goedbedoelde actie

Er hangt dus een hoop vervuiling vast aan de kledingstukken die wij kopen. Gelukkig kunnen we met voorstellen zoals die van Amit vooruit met het bedenken van nieuwe oplossingen tegen de vervuiling.

#1: kleding gemakkelijker recycleren

Amit zegt in zijn presentatie dat er momenteel te weinig kleding wordt gerecycleerd. Hij legt uit dat dat voornamelijk te maken heeft met de manier waarop kleding gemaakt wordt. Op de kleding die wij kopen zitten allemaal fournituren die er eerst afgehaald moeten worden, zoals knopen, studs en ritsen.

Maar deze fournituren verwijderen, kost veel tijd en moeite. Momenteel kost dit zoveel tijd en moeite dat het goedkoper is om het product weg te gooien en een nieuwe stof te kopen, zegt Amit. En dit gebeurt veel in de mode-industrie. Elk jaar belandt er 35 miljoen ton aan kleding op vuilnisbelten en verbrandingsovens.

Maar daarvoor komt hij met een nieuwe oplossing: kleding met verborgen draden die alle fournituren aan elkaar verbinden. Wanneer je alleen de stof over wil houden, kan je via één draad meteen alles lostrekken. Je kledingstuk is gedemonteerd en kan direct in de shredder. Dit wordt nog niet veel gedaan, maar Design for Longevity helpt kledingbedrijven op deze manier te werk te gaan. 

#2: oude kleding meteen op de composthoop

Hoe zou je het vinden om je kleding nadat je het beu bent op de composthoop te gooien? Dat is het tweede plan waar Amit mee komt. Hij zegt dat we steeds nieuwe kleren kopen omdat kleding snel in of uit de mode gaat. Mensen kopen nieuwe kleren, terwijl alles in hun kledingkast langzaam uit de mode gaat.

Iets voor jou?: A serious fashion challenge: journalist Malu koopt een jaar lang geen kleding

Kleding wordt voornamelijk gemaakt met maar één bestemming: het dragen ervan. Maar, zegt Amit, kleding moet niet gemaakt worden met alleen deze bestemming voor ogen. Volgens hem moet kleding gemaakt worden met een bijkomende functie, voor wanneer het níét meer gedragen wordt. Bijvoorbeeld als compost.

Het leuke is dat er al een aantal merken zijn die hiermee experimenteren. Freitag heeft bijvoorbeeld een volledig biologisch afbreekbare kledinglijn ontwikkeld. De kleding van Freitag is gemaakt van hennep, vlas en houtvezel; planten die weinig water nodig hebben.

En wanneer je je t-shirt beu bent, kan je ‘m zo in de groencontainer of op de composthoop gooien. Binnen twee maanden is ‘ie volledig biologisch afgebroken. Overigens hoef je niet bang te zijn dat je kleding zomaar begint op te lossen als je het aanhebt; Freitag zegt dat hun kleding jarenlang meegaat.

#3: kleding verven met natuurlijke producten

Je kleding verven met druiven, wortels of sla? Volgens Amit moeten we die kant op. In de TED Talk zegt hij dat het verven met biologische producten een groot deel van de vervuiling van de mode-industrie tegen kan gaan. Een groot deel van de vervuiling komt namelijk van de chemicaliën die gebruikt worden bij het verven van kledingstukken.

Groenten en fruit hebben vaak genoeg kleur om kleding te kunnen voorzien van een likje verf. Dit kan je zelf thuis doen (daar hebben we al eens eerder over geschreven), maar ook grote kledingfabrieken kunnen hier gebruik van maken.

Lees ook: Natural dyeing: kleur je kleding met de natuurlijke verf van avocadopitten

Zoals je ziet kan de mode-industrie nog een hoop stappen zetten richting een duurzamere productie. Maar ook jij zou iets kunnen doen.

Als steeds meer mensen ervoor kiezen om vaker duurzame kleding te kopen, zal de mode-industrie vanzelf met milieuvriendelijkere oplossingen komen. Met vicieuze cirkels als deze, kunnen we samen de wereld een stukje duurzamer maken. 

Meer over duurzame kleding:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️