wpk-admin
wpk-admin Psyche 23 jan 2017
Leestijd: 4 minuten

Verslaafd aan Instagram: hoe erg is dat nou echt?

Wanneer je geen cappuccino kan drinken zonder een foto te maken van de latte art, je tegen vrienden blaft dat ze hun eten nog niet mogen aanraken totdat er een fatsoenlijke foto is gemaakt en je tijdlijn het laatste is wat je ziet voor je gaat slapen, is de diagnose zo klaar als een klontje: je bent hartstikke verslaafd aan Instagram. Pathetisch maar waar: ik kan mezelf uren verliezen op Instagram. Mijn iPhone is een klein raampje naar de wereld waar ik ongegeneerd naar andere mensen kan kijken.

Instagram: raam naar een perfecte wereld

Het is net zo ontspannend als voor een echt raam zitten en een beetje naar buiten turen, zij het dat er in deze wereld alleen maar mooie mensen leven voor wie het leven een aaneenschakeling lijkt van copieuze brunches doch ultraslanke lijven, knusse koffiedates en dampende clubs afgewisseld met vakantiekiekjes en knappe (gratis opgestuurde) kleren.

Lees ook: Zet je Instagram-notificaties uit en beland in de wondere wereld van rust

Instagram is natuurlijk de ultieme voedingsbodem voor gierende FOMO. Als je op een vrijdagavond alleen in je onesie op de bank door Instagram Stories klikt waar dan vervolgens de een na de andere zelfbenoemd social influencer met champagne spuit en op tafels staat te dansen, kun je je zomaar afvragen waar het toch mis is gegaan in je leven. Terwijl je een minuut daarvoor nog volmaakt tevreden was met je Netflix en die familiezak paprikachips als avondeten.

Wat als je niet gelukkig bent?

Als je zelf even niet zo heel gelukkig bent met je leven, kun je Instagram misschien beter even laten voor wat het is. Want eerlijk; het is natuurlijk niet zo dat je écht wat mist als je je niet ieder uur een weg hebt gebaand door perfect uitgelichte zonsondergangen, gin-tonics en Diptyque geurkaarsen.

Maar voordat je je schuldig begint te voelen over je Instagram-verslaving: ik heb goed nieuws. Héél goed nieuws. Regelmatig een selfie schieten zorgt ervoor dat je zelfvertrouwen en algehele humeur een oppepper krijgen

Onderzoek naar selfies

Het is namelijk allemaal niet zo dramatisch als het lijkt. De universiteit van Californië ontdekte vorig jaar zelfs dat selfies maken goed is voor je mentale gezondheid. Yes, je leest het goed: regelmatig een selfie schieten zorgt ervoor dat je zelfvertrouwen en algehele humeur een oppepper krijgen. Voor het onderzoek werden 4 weken lang 41 studenten gevolgd in hun dagelijkse routine.

Tip: Dit mooie Instagram-account vol wijze gedichtjes wil je volgen

Iedere dag vulden ze een enquête in waarin ze bijhielden hoe ze zich die dag voelden. Daarna werden dezelfde studenten 3 weken lang in 3 verschillende groepen opgesplitst. Deze keer werd hen gevraagd hun stemming vast te leggen door middel van een selfie, een foto van iets dat hen blij maakte of iets waarvan ze dachten dat het de ontvanger van de foto blij zou maken.

Zelfzekerder door Instagram?

Hoewel alledrie de foto’s ervoor zorgden dat het humeur van de studenten verbeterde, sprongen de selfie-makers er echt uit. Zij voelden zich na het maken van de selfies niet alleen opgewekter, maar ook zelfverzekerder. “Terwijl de dagen verstreken voelde ik me steeds meer op m’n gemak bij het maken van foto’s van mezelf.

Ook interessant: Hoe je lichaamstaal je vormt tot wie je bent

Als je je goed voelt over jezelf, is een selfie een manier om dat moment vast te leggen”, verklaarde een van de studenten. “Het gaf me een goed gevoel om te denken: zo zie ik er waarschijnlijk de rest van de dag uit.” Als je het zo bekijkt zijn die Insta-selfies niet narcistisch, maar gewoon een eenvoudige manier om net wat tevredener te zijn over jezelfie (sorry).

En er is nog meer goed nieuws

In een onderzoek dat is gepubliceerd in de Journal of Personality and Social Psychology blijkt dat foto’s maken in het algemeen heel goed is voor je mentale welzijn. Door een foto te maken leg je de aandacht op alle positieve dingen van dat moment.

Dit komt doordat het maken van een foto om extra visuele aandacht vraagt, waarmee je dat moment onderstreept en het nog meer waardeert. En laat dat nou net zijn waar een beetje toegewijd Instagramt altijd mee bezig is: in iedere situatie de ruimte rondspeuren om te ontdekken of er iets is wat de moeite waard is om vastgelegd te worden.

Maar ook een belangrijke MAAR

Er is volgens datzelfde onderzoek echter één belangrijke maar: als je dan dat perfect opgemaakte bord of die romantische zonsondergang hebt vastgelegd, kun je beter niet direct aan het Instagrammen slaan.

Stop nadat je de foto hebt gemaakt je telefoon weer weg en bewaar het zoeken van een filter dat het plaatje nog mooier maakt voor een later moment. Daar minutenlang zoet mee zijn doet namelijk dat hele in het nu leven wat je daarvoor zo lekker deed, meteen weer teniet. Plus dat dat ook niet zo super sympathiek overkomt tegenover je gezelschap.

Want nu eindelijk een legitieme reden hebben om te Instagrammen dat het een lieve lust is, betekent natuurlijk niet dat je een asshole hoeft te zijn.

Meer over social media?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
Verslaafd aan Instagram: hoe erg is dat nou echt?
Sluiten