Rosa Bertram
Rosa Bertram Betere wereld 4 mei 2020
Leestijd: 3 minuten

Hoe tof: dit bedrijf bezorgt verpakkingsvrije boodschappen in Nederland

Goed nieuws horen we maar al te graag. In een wereld waarin we zwemmen in het plastic en bijna identiteitsloos zijn zonder social media, kunnen we een flinke dosis goede daden en nieuwtjes goed gebruiken. Er gaat namelijk ook een hele hoop góed. Daarom trappen we de week graag af met goed nieuws. Vandaag: dit supertoffe Nederlandse bedrijf bezorgt je boodschappen helemaal verpakkingsvrij. 

De start-up Pieter Pot – dat tot voor kort Puurbezorgd heette – bezorgt zero waste boodschappen in statiegeldverpakkingen. Dit soort innovatieve ideeën vinden wij zéker een shout out waard.

Plastic en boodschappen

Als je naar de supermarkt gaat om boodschappen te doen, heb je zonder je er erg in hebt binnen no time een boodschappenmandje vol met plastic.

Dat lijkt niet zo erg, want niet veel later gooi je de verpakkingen waarschijnlijk toch meteen in de prullenbak en verdwijnen de plastic omhulsels de vergetelheid in.

Maar, niets is minder waar. Per jaar maken we zo’n 490 kilo (!) afval per persoon en is wel 50 procent van al het plastic in de oceaan wegwerpplastic. Dus die ‘paar’ plastic verpakkingen in jouw mandje maken wel degelijk verschil.

Zero waste

Eerder deden we bij Bedrock mee aan de Zero Waste Challenge en deelden we onze ervaringen, tips en tools om zo afvalvrij mogelijk door het leven te gaan. Dat was ontzettend leuk en leerzaam, maar het was soms ook even zoeken naar de juiste plekken om je boodschappen te doen.

Steeds bulk- of alvalvrije winkels of markten opzoeken, kan  misschien een grote drempel zijn om duurzamer te leven, ook al wil je wél je steentje bijdragen aan een beter milieu.

Ook lezen: De Plastic Soup Foundation: “We gaan door tot de plastic lekkage stopt”

Pieter Pot: zero waste boodschappen bestellen

Voor dat probleem komt het Nederlandse bedrijf Pieter Pot met een briljante oplossing: het bezorgt namelijk verpakkingsvrije boodschappen gewoon aan huis. Hoe?

De naam verklapt het al een beetje: in glazen weckpotten die worden bezorgd in – jawel – een elektrische bakfiets. Duurzamer dan dat kunnen we het even niet bedenken (tenzij je je eigen groenten verbouwd natuurlijk).

Ook lezen: Hoe leef je zero waste buiten de deur? Een expert geeft tips

Extra leuk is dat de potten waarin je granen, pasta’s en linzen bijvoorbeeld komen ook nog ontzettend leuk staan in je interieur. Boor een houten plank in je keuken en zet/stapel daar de glazen potten met inhoud op.

Hoe werkt het?

Dit is hoe Pieter Pot te werk gaat:

  1. Je bestelt je boodschappen via de website en kiest zelf een bezorgmoment.
  2. Je bestelling wordt uit grote bulktapsystemen getapt.
  3. De bezorger brengt de glazen potten met jouw bestelling.
  4. De volgende keer dat de bezorger langskomt neemt hij je lege potten mee en komt de nieuwe brengen.

Side note: je betaalt €1,50 statiegeld voor de potten waarvan €0,07 gaat naar het schoonmaken ervan. De rest krijg je terug als waardebon voor je volgende bestelling.

Je bestelt er vooral ‘droge’ producten, zoals haver, speltmuesli maar het assortiment groeit gestaag! Van koffie tot ketchup en van olie tot noten en nog véél meer producten vind je er.

Wil je duurzamer leven en daar jezelf niet voor in allerlei bochten hoeven te wringen? Dan is een zero waste-boodschappen service als deze een goede uitkomst. Fijne bijkomstigheid: de producten zijn niet duurder dan in de Albert Heijn!

Meer zero waste initiatieven?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
Hoe tof: dit bedrijf bezorgt verpakkingsvrije boodschappen in Nederland
Sluiten