Rosa Bertram
Rosa Bertram Psyche 7 jul 2022
Leestijd: 5 minuten

Hoe ga je om met een vermijdende hechtingsstijl?

Een vermijdende hechtingsstijl: hoe ga je daarmee om? Een vermijdende wattes? Misschien ben je allang in de materie van hechtingsstijlen gedoken of misschien heb je geen flauw idee waar we nu weer over schrijven. Welkom in de wondere wereld van attachement styles. Bijzonder handig om van jezelf te weten, omdat het bepaalt hoe jij in het leven staat en hoe jij je aan andere mensen hecht. Dit keer duiken we in op het omgaan met een vermijdende hechtingsstijl.

Eerst even een korte recap. De band die je namelijk in je vroege jeugd met je ouders had, is van grote invloed op de rest van je leven. De Engelse psycholoog John Bowlby kwam in de jaren ’40 met deze theorie.

Hechtingsstijlen: hoe werkt het?

De eerste levensjaren van een kind zijn extreem bepalend in hoeverre je je veilig of niet-veilig aan mensen leert hechten in de rest van je leven. Bijvoorbeeld in vriendschappen, maar ook in relaties.

De theorie van Bowlby stelt dat wetenschappers door het gedrag van de moeder te observeren al voor de geboorte voor 75 procent kunnen voorspellen welke hechtingsstijl een kind zal ontwikkelen. Tussen de 30 en 40 procent van alle gezonde, thuiswonende kinderen is onveilig gehecht.

Hoe ben jij gehecht? De gids met álles wat je wilt weten over hechtingsstijlen

Als je bijvoorbeeld een veilige jeugd hebt gehad, en je ouders veel thuis waren en veel aandacht voor je hadden, is de kans groot dat je je nu op een veilige manier kunt hechten aan anderen.

Maar wanneer je als kind minder veilig bent gehecht, bijvoorbeeld wanneer als je als kind alleen bent gelaten, er meer aandacht was voor je broer of zus, of wat dan ook, dan zou het kunnen dat je op latere leeftijd minder snel hecht aan andere mensen.

Heel veel van dit proces gaat dus onbewust.

Vermijdende hechtingsstijl

Een veel voorkomende hechtingsstijl is een niet-veilige hechtingsstijl, de vermijdende hechting. Het woord zegt het eigenlijk al: je gaat hechting dan liever uit de weg. Waarom?

Benieuwd naar jouw hechtingsstijl? Doe de test

Omdat dit waarschijnlijk is hoe je het als kind (onbewust) hebt geleerd. Bij deze hechtingsstijl met wellicht afstandelijke ouders heb je nooit geleerd om je gevoelens te uiten. Misschien werd daar afwijzend op gereageerd. Of werd er veel focus gelegd op goed kunnen presteren.

Kenmerken van iemand met een vermijdende hechtingsstijl

Benieuwd of jij (of iemand anders) een vermijdende hechtingsstijl heeft? Vaak kun je het herkennen aan de volgende signalen:

  • Je hebt (opvallend) veel tijd voor jezelf nodig en hebt anderen niet zo ‘nodig’. Je trekt je graag terug, juist op verbindende momenten die je naar een ander toe kunnen laten groeien. Je doet het liever alleen en gaat die verbinding liever uit de weg. Liefde? Dat heb jij niet nodig. Je verwacht dan ook maar weinig van de liefde.
  • Je ervaart weinig tot geen intense emoties of gevoelens. Wanneer je een hechting met een ander letterlijk vermijdt, dan is de kans groot dat je emoties of gevoelens niet extreem intensief ervaart. Alles is prima, je bent nooit super sip of super vrolijk. Ergens ben je misschien wat afgevlakt.
  • Dingen zijn je snel te veel. Wanneer iemand jou leuk vindt of te veel aan je gaat trekken, neem jij snel de benen. Het wordt je te heet onder de voeten en hebt weer die ruimte nodig. Het liefst ga je moeilijkheden als relaties, of een hechting dus, uit de weg.
  • Je bent onafhankelijk. Het is fijn als je geen ander nodig hebt om gelukkig te zijn, maar wanneer je zo onafhankelijk bent en nooit om hulp wilt vragen, kan je je afvragen hoe kwetsbaar je eigenlijk durft te zijn. Je vertrouwt anderen niet zo snel en vindt het niet fijn om op hulp te vragen. Je doet het liever allemaal zelf.

Omgaan en helen van een onveilige hechting

Een diepere en liefdevolle relatie aangaan wanneer je een vermijdende hechtinsstijl hebt, kan – zoals je misschien begrijpt – lastig zijn. Helemaal voor de ander, die misschien denkt dat je niet genoeg om de ander geeft, of het gevoel heeft dat jij je steeds afsluit.

Dat je onveilig gehecht bent en je op deze manier (dus niet) aan mensen hecht, betekent gelukkig niet dat dat voor de rest van je leven zo is.

Erkenning

Stap #1 in omgaan met een vermijdende hechtingsstijl is erkenning. Erken en herken jezelf in patronen. Je bent je nu bewust van patronen en weet nu waardoor je je op deze manier opstelt naar anderen. De grootste stap!

Veiliggehechte partner

Een belangrijke tweede stap is om in elk geval niet te oordelen over jezelf en met compassie en liefde naar jezelf kunt kijken. Heb je geen partner? Dan wil je het liefste een lover vinden die wél veilig gehecht is, al zul je je misschien veiliger voelen met iemand met dezelfde hechtingsstijl als jij.

Opgevoed door één ouder? Welke invloed dat kan hebben op je hechtingsstijl

Observeer en bespreek

Observeer jezelf eens vaker als je je weer terugtrekt of wanneer je een emotie voelt. Welke emotie of behoefte ligt daaronder? Verlang je eigenlijk naar liefde en erkenning? Als je een partner hebt, dan kan je beginnen met dit naar de ander uit te spreken.

Therapeut

Zijn er bepaalde gebeurtenissen in je jeugd waarvan je merkt dat ze (al dan niet onbewust) een grote rol spelen in je leven nu? Dan kan het een goed moment zijn om met een therapeut aan het werk te gaan.

Er zijn ontzettend veel psychologen of trauma-experts die hierin gespecialiseerd zijn om hiermee te werken. Je hoeft het niet alleen te doen!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️