Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Mind 6 aug 2017

Vergeet je snel dingen? Bekijk het van de zonnige kant (want die is er)

Telefoonnummers kan je maar moeilijk onthouden, mensen noem je regelmatig bij de verkeerde naam, en als iemand je vraagt wat je tijdens je studie hebt geleerd sta je met je mond vol tanden. Kortom: je hebt een geheugen als een zeef.

Maar of dat erg is? Niet per se. Oké het is soms wat onhandig (en misschien vind je het zelfs een beetje gênant), maar er zit ook een positieve kant aan. Uit een recente studie gepubliceerd in Neuron blijkt namelijk dat vergeetachtigheid een belangrijke functie heeft.

Oude en nieuwe informatie

Onderzoekers van de Universiteit van Toronto analyseerden gegevens over het geheugen, vergeetachtigheid en hersenactiviteit (bij zowel mensen als dieren) en kwamen tot de volgende conclusie: de hersenen zijn wellicht ontworpen om oude herinneringen te vergeten, om zo ruimte te maken voor nieuwe.

Volgens de onderzoekers is dit voordelig omdat het ons in staat stelt om verouderde, onjuiste of tegenstrijdige informatie ‘weg te doen’, wanneer we worden blootgesteld aan nieuwe informatie. Dat meldt Science of Us.

Het doel van het geheugen

Heb je het idee dat je dom bent als je weer eens iets bent vergeten, of een bepaalde gebeurtenis niet kunt herinneren? Dont’ be. De onderzoekers stellen dat het doel van het geheugen niet is om de meest nauwkeurige informatie door te tijd te geleiden, maar om intelligente beslissingen te begeleiden door alleen waardevolle informatie vast te houden. Door actief te werken aan het vergeten van dingen helpen je hersenen je dus een handje!

Meer Bedrock

Vergeetachtig? Beweging helpt je op weg naar een beter geheugen.

Geen idee wat je vandaag moet eten? Download Bedrock's Vegan Kookboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis

Reageer op artikel:
Vergeet je snel dingen? Bekijk het van de zonnige kant (want die is er)
Sluiten