Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Welzijn 13 jun 2022
Leestijd: 3 minuten

Enjoying the sun? Verzorg je verbrande huid op deze 7 natuurlijke manieren

We zijn gek op de zon en krijgen het liefst zo veel mogelijk zonnestralen op onze neus (hallo vitamine D!). Maar we zijn ons ook bewust van de minder leuke kant van die zonnestralen: je kunt er flink door verbranden en je huid beschadigen, met alle gevolgen van dien. Heb jij te lang onbeschermd in de zon gelopen, en heb je daarvoor een verbrande huid cadeau gekregen? We delen 7 natuurlijke manieren om jouw huid goed te verzorgen.

We willen je natuurlijk op het hart drukken dat voorkomen beter is dan genezen. Een verbande huid is niet alleen vervelend en pijnlijk, het vergroot ook het risico op huidkanker. Smeer jezelf daarom altijd goed in als je de zon in gaat, en het liefst met een natuurlijke zonnebrand.

Heftig: we maken minder vitamine D aan door luchtvervuiling aldus onderzoek

Zo verzorg je jouw verbrande huid op een natuurlijke manier

Ben je een plekje vergeten in te smeren, of was de zonkracht zó fel dat je zelfs met smeren nog een rood kleurtje gekregen hebt? Hieronder delen we een aantal natuurlijke manieren om jouw verbrande huid zo goed mogelijk te verzorgen.

1. Aloë vera

We schreven er al eerder over: aloë vera is een ontzettend belangrijke basic voor jouw huid. Het plantje staat bekend om zijn geneeskrachtige en helende werking. En dat is niets nieuws, want de oude Egyptenaren kenden de heilzame werking van de twee belangrijkste sappen van deze plant al!

De plant bevat enorm veel water, en is daarom jouw redding bij een verbrande huid. Wat je het beste kunt doen? Snijd een stuk aloë door midden, en gebruik de gel uit de plant op de verbrandde huid. Dit zorgt meteen voor verkoeling.

2. Havermout

Wist je dat havermout goed kan helpen tegen een verbrande huid? Niet door het te eten, maar door er een papje van je maken met water. Meng een flinke lepel havermout met een beetje lauwwarm water, en laat dit weken. Dit papje smeer je vervolgens op de verbrande huid voor verkoeling.

Dit zijn de gezondheidsvoordelen van havermout (eet jij al een bakje ‘s ochtends?)

3. Water

Dit klinkt als een inkoppertje, maar het helpt echt: zorg ervoor dat je genoeg water drinkt als je verbrand bent. Jouw lichaam is veel water kwijtgeraakt, helemaal als je een aantal uur in de zon gelegen hebt. Help jouw huid met afkoelen door voldoende water binnen te krijgen.

4. Natte doeken

Je kunt water nog op een andere manier inzetten: pak een of meerdere doeken, maak deze nat, wring ze even uit en leg ze vervolgens op de verbrandde huid. Dit verkoelt meteen.

5. Stap onder de douche

Geen zin om met natte doeken in de weer te gaan? Een koele douche kan ook helpen. Wees daarna wel voorzichtig met afdrogen, en zorg ervoor dat je jouw huid niet nóg roder maakt door de huid te hardhandig af te drogen.

Waarom koud douchen supergezond is (en goed voor het milieu)

6. Neem een lauwwarm bad

Heb je thuis de luxe van een ligbad? Neem dan een verkoelende duik in lauwwarm water (vooral niet te heet!), en vergeet niet om daar een klein beetje natuurlijke olie aan toe te voegen. Zo werkt lavendel bijvoorbeeld ontspannend, en kan het de stekende pijn waar een verbranding voor kan zorgen verlichten.

Geen fan van olie? Een bakje havermout toevoegen kan ook helpen om de pijn te verzachten. Dit kan je gewoon aan het water toevoegen.

7. Komkommer

Komkommer is een product dat van nature veel water bevat. Zijn jouw wangen of voorhoofd verbrand? Leg er een paar schijfjes komkommer op – dit kan verkoelend werken. Het effect hiervan is nooit wetenschappelijk vastgesteld, maar baadt het niet, dan schaadt het niet.

Een verbrande huid door de zon is nooit leuk, maar gelukkig kan je jouw huid goed verzorgen met natuurlijke producten. Succes!

Summer is coming! Zo geniet je veilig van de zon

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Dr. Jetske UlteeDermalogica

Reageer op artikel:
Enjoying the sun? Verzorg je verbrande huid op deze 7 natuurlijke manieren
Sluiten