Sterre Radstaak
Sterre Radstaak News 17 dec 2018
Leestijd: 3 minuten

McDonald’s heeft een nieuw beleid met een wereldwijde positieve impact

Goed nieuws horen we maar al te graag. In een wereld waarin we zwemmen in het plastic en bijna identiteitsloos zijn zonder social media, kunnen we een flinke dosis goede daden en nieuwtjes goed gebruiken. Er gaat namelijk ook een hele hoop góed. Daarom roepen we Good News Monday in het leven. Vandaag: de verandering die McDonald’s gaat toepassen heeft veel invloed op het milieu.

Het is geen verrassing dat het overmatig eten van (of bij) McDonald’s niet goed is voor ons lichaam, maar ook niet voor het milieu. Er wordt onder andere antibiotica verwerkt in de burgers van de fast foodketen. Maar, dat gaat veranderen want McDonald’s is van plan om het gebruik van antibiotica in hun (rund)vleesketen te verminderen. En dat heeft zichtbaar positieve gevolgen voor de hele wereld. Kijk, met zulk nieuws beginnen we onze dag veel liever!

Antibioticagebruik in McDonald’s burgers

De dieren die McDonald’s gebruikt voor onder andere hun burgers en Big Macs, krijgen momenteel antibiotica ingespoten zodat ze sneller groeien of niet ziek worden. Het klinkt misschien niet zo erg, het gebruik van antibiotica in de burgers van McDonald’s. Antibiotica is immers medicatie, dus zo slecht kan het niet voor je zijn, toch? En dat klopt ook: wanneer je ziek bent, kan het bepaalde bacteriën doden. Toch, is het ook dan nog maar de vraag hoe goed antibiotica voor je lichaam is (daarom maken veel mensen gebruik van natuurlijke geneeskunde).

Maar wanneer je niet ziek bent of bij overmatig gebruik van antibiotica, worden bacteriën resistent tegen antibiotica. Als we er dus elke dag (of in elk geval regelmatig) aan worden blootgesteld hebben bepaalde medicijnen uiteindelijk geen effect meer op ons.

Multinationals en het klimaat: hoe (niet) duurzaam is McDonald’s?

Verschillende voedselketens zijn al een paar jaar bezig met het verbannen van antibiotica in vlees. En vanaf nu hoort McDonald’s daar dus ook bij. En dit is een positief teken volgens Jaap Wagenaar, hoogleraar dierengeneeskunde aan de Universiteit van Utrecht.

“Een machtige organisatie die iets wil en die kan zeggen: je doet het maar, anders ga ik naar een ander. Dat geeft mooi weer waar de kracht zit, wie eigenlijk uitmaakt wat we doen.”

Inspiratiebron voor de vleesindustrie

Er zijn zo’n 37.000 McDonald’s wereldwijd. Hoe slecht ‘t ook is voor je gezondheid, voor het milieu en de dieren, er zullen altijd mensen naar fast foodketens blijven gaan. En daarom is ‘t juist zo belangrijk en goed dat McDonald’s deze stap heeft gezet. Want, naar schattig gaat deze beleidsregeling invloed hebben op 85 procent van al hun leveranciers die uiteraard ook aan andere bedrijven leveren. De regelgeving gaat dus niet alleen voor verandering zorgen in de Big Macs, ook in de rest van de vleesindustrie.

Wat de fast foodketen hoopt om hiermee te bereiken, is dat meer voedselketens een voorbeeld hieraan gaan nemen. Het gebruik van medicatie moet geminimaliseerd worden. Hoe meer ketens hieraan meedoen, hoe beter. Helaas kan ‘t gebruik van medicatie in voedsel nog niet 100 procent worden afgeschaft. Het liefst worden er andere manieren gebruikt om ziektes bij dieren te voorkomen.

Plan de campagne

Dus, wat gaat er nu precies gebeuren? Eerst gaat McDonald’s in kaart brengen hoeveel antibiotica hun top 10 rundvleesleveranciers momenteel gebruikt. Dan willen ze daar in 2020 maatregelen tegen gaan treffen om het antibioticagebruik te kunnen verminderen. En dán moeten de leveranciers weer in 2022 hun vooruitgang kunnen laten zien aan de keten. Wij zijn benieuwd.

Meer McDonald’s vs. duurzaamheid-feitjes?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
McDonald’s heeft een nieuw beleid met een wereldwijde positieve impact
Sluiten