Jeroen van Lokven
Jeroen van Lokven News 23 nov 2020
Leestijd: 2 minuten

Good News: het grootste veilinghuis voor bont ter wereld stopt ermee

Goed nieuws horen we maar al te graag. In een wereld waarin we zwemmen in het plastic en bijna identiteitsloos zijn zonder social media, kunnen we een flinke dosis goede daden en nieuwtjes goed gebruiken. Er gaat namelijk ook een hele hoop góed. Daarom trappen we de week graag af met goed nieuws. Vandaag: Kopenhagen Fur, het grootste veilinghuis voor bont ter wereld sluit zijn deuren.

Binnen 2 tot 3 jaar moet het gebeurd zijn; Kopenhagen Fur, het grootste veilinghuis voor bont ter wereld sluit haar deuren. En dat heeft misschien wel grote gevolgen voor andere veilinghuizen. Goed nieuws dus!

Kopenhagen Fur als belangrijke speler

Het sluiten van het bedrijf, dat in 1930 werd geopend zou weleens het begin van het einde van de wereldwijde bonthandel kunnen zijn. Dit komt doordat al het bont ter wereld maar via een handjevol veilingen verhandeld wordt. En nu valt de grootste speler weg.

Inkopers van over de hele wereld komen jaarlijks 5 keer bij elkaar om bont in te slaan bij het Deense bedrijf. Vorig jaar zijn er 25,4 miljoen pelsen verkocht, waarvan er 24,5 miljoen afkomstig zijn van nertsen.

Nertsen, corona en de sluiting

Die nertsen zijn meteen de grootste reden dat het bedrijf moet sluiten. Begin deze maand kondigde de Deense premier Mette Frederiksen aan dat alle nertsenfokkerijen in het land moesten worden geruimd. Dit komt omdat er 12 Denen besmet waren geraakt met een mutatie van het coronavirus, die ontstaan was op nertsenfokkerijen.

Daarna publiceerde het Europees Centrum voor Ziektepreventie en -Bestrijding een rapport waarin bezorgdheid werd uitgedrukt over het risico van nertsenfokkerijen en mutaties op het coronavirus. Een aantal uren laten kondigde Kopenhagen Fur aan haar duren te gaan sluiten.

Lees ook: Er gaat ook een hoop goed: 5 websites met positief nieuws!

Omdat er zoveel Europese fokkers aangesloten staan bij het Deense bedrijf, zal het sluiten ervan waarschijnlijk een domino-effect hebben op productenten in Europa (en landen daarbuiten).

Overigens zijn er ook in Spanje, Zweden, de Verenigde Staten en Nederland coronabesmettingen uit nertsenfokkerijen vastgesteld. Dit is voor Nederland de reden geweest om ook hier de fokkerijen van nertsen te sluiten tegen 2021.

Lees ook: Faux fur is overal, maar is nepbont wel zo onschuldig als je denkt?

De reden voor het sluiten is misschien niet zo fijn, maar met het sluiten van het grootste veilinghuis van bont ter wereld zal hopelijk een hoop dierenleed worden voorkomen. Eentje is om, op naar de rest. Fijne maandag!

Meer goed nieuws:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Good News: het grootste veilinghuis voor bont ter wereld stopt ermee
Sluiten