Vega Vrijdag: homemade ‘steak tartare’ van tomaat

Alrik de Jong 30 mrt 2018 Body

Nieuw op Bedrock: iedere vrijdag delen we een vegetarisch gerecht, zodat je jezelf in het weekend lekker kunt uitleven in de keuken. Ditmaal een sappige, smakelijke steak tartare. Hebben we het uiteraard over de vegetarische variant, gemaakt van tomaat.

Je kunt dit gerecht serveren als voorgerecht, tijdens de lunch of in mini porties als amuse. Een ideaal hapje voor vegetariërs.

Benodigdheden voor 4 personen

  • 8 pomodori tomaten
  • 1 grote sjalot
  • 1 bos bladpeterselie
  • 6 cornichons
  • 1 eetlepel kappertjes
  • 1 theelepel worcestersaus (weet dat daar ansjovis in zit… worchestersaus is eventueel te vervangen door balsamico of sojasaus
  • Tabasco naar smaak
  • 1 eetlepel Dijonmosterd
  • 1 eetlepel tomatenketchup
  • 4 eetlepels Taggiasche olijven (zonder pit)
  • 6 eetlepels extra vierge olijfolie
  • 4 kwarteleitjes
  • 1 bakje tuinkers
  • 100 gram oude harde boerenkaas
  • Minstens 1 steekring met een doorsnee van ongeveer 10 centimeter

Bereiding

Kerf een kruisje bij de steelaanzet van de tomaten en dompel ze 20-25 seconden in water dat net tegen de kook aan is. Zet een bak ijswater klaar en schep hier vervolgens de tomaten in. Haal de velletjes eraf en snijd in vier parten. Verwijder de zaadlijsten (handig om in te vriezen voor een toekomstige tomatensaus) en snijd het vruchtvlees in fijne gelijkmatige blokjes.

Pel en snipper de sjalot ragfijn. Pluk en hak de peterselie fijn. Snijd de augurkjes in smalle plakjes. Spoel de kappertjes in een zeef om met koud water en laat uitlekken. Meng nu de sjalot met de peterselie, augurkjes en kappertjes door de tomaat. Breng op smaak met de worcestersaus, tabasco, een beetje zeezout en versgemalen peper uit de molen.

Meng de mosterd en tomatenketchup goed door elkaar en meng dit vervolgens goed door de tomaat. Hak de olijven ragfijn en meng door de olijfolie.

vegetarische steak tartare van tomaat

Maak met een mesje voorzichtig een snee in één van de eitjes en trek met je vingers het eitje open. Laat het voorzichtig in een verwarmde koekenpan met olijfolie vallen (voor een extra mooi resultaat gebruik je een klein stekertje) en na ongeveer twee minuten is het eitje klaar. Doe dit ook met de rest, dit kan eventueel tegelijk in de pan.

Verdeel het tomatenmengsel in de ring op borden en druk voorzichtig aan. Leg een gebakken kwarteleitje in het midden en strooi er tuinkers over. Lepel de olijven er rondom en garneer met een beetje geraspte kaas (flakes).

Reageer op artikel:
Vega Vrijdag: homemade ‘steak tartare’ van tomaat
Sluiten