Rosa Bertram
Rosa Bertram Better World 26 nov 2018

Good News Monday: het ministerie eet straks vegetarisch (op werk althans)

Goed nieuws horen we maar al te graag. In een wereld waarin we zwemmen in het plastic en bijna identiteitsloos zijn zonder social media, kunnen we een flinke dosis positieve nieuwtjes en daden goed gebruiken. Er gaat namelijk ook een hoop goed. Daarom roepen we Good News Monday in het leven. Vandaag: een vegetarisch menu wordt vanaf nu de standaard bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

En dat is goed nieuws! Want inmiddels weten we wat de enorme impact van de vlees(-en zuivel)industrie is op het milieu en van de cijfers schrikken we steeds weer. De veehouderij is namelijk op meerdere manieren belastend voor het milieu, bijvoorbeeld door het waterverbruik (onder andere voor het land en het voedsel voor de dieren), de grootte van de landbouwgrond en de CO2-uitstoot van de machines en mest. En natuurlijk: de ontelbare dierenlevens.

Enfin: genoeg over de negatieve feiten, want steeds meer mensen en nu ook bedrijven en overheden willen hier verandering in brengen.

Wie vlees of vis wil, moet het aangeven

Zo ook minister van Engelshoven van Onderwijs. Het voorstel was een verzoek van kamerlid Teunissen van de Partij voor de Dieren. De standaard wordt in het ministerie daardoor vegetarisch, en wil er iemand toch vlees of vis, dan kan dit van tevoren worden aangegeven.

Zo wordt de huidige sociale norm omgedraaid: in plaats van als vegetariër of als veganist je dieetwensen aan te geven, doe je dat nu als vleeseter. Teunissen probeerde in eerste instantie om plantaardig eten de norm te maken, maar de minister was (nog) niet in voor een standaard vegan lunch en diner.

Waarom flexitariër zijn veel invloed heeft op de wereld en weinig op jouw comfort

Een doorbraak in Nederland

Teunissen ziet de verandering als een doorbraak. “De minister heeft een voorbeeldfunctie en hiermee hoop ik ook van harte dat andere ministers dit duurzame voorbeeld zullen volgen,” aldus het kamerlid.

Bij D66 wordt er ook al een tijdje gepleit voor vega diners en lunches en in Duitsland zijn de regeringdiners al vegetarisch!

Meer lezen over vega zijn?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Good News Monday: het ministerie eet straks vegetarisch (op werk althans)
Sluiten