Vega Vrijdag: lente-gratin met witte asperges, spinazie en aardappel

De lente is in volle gang (hallo zon) en dus is het ook tijd om seizoensgebonden gerechten op tafel te zetten. Gelukkig hebben nu meer tijd dan ooit om heerlijke, gezonde én verantwoordelijke maaltijden te koken. Dit keer delen we een overheerlijke recept van ons culinaire zusje Culy: een kleurrijke vegetarische lente-gratin met witte asperges, spinazie en aardappel.

De aardappelschijfjes en de flinterdunne reepjes witte asperge worden overgoten met een fris-romige saus en een hoop verse groene kruiden.

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 kg aardappelen, geschild en in dunne plakjes van 2 mm
  • 500 gram witte asperges, geschild en in dunne, lange plakken
  • 3 grote handen spinazie, schoongespoeld en uitgelekt
  • 75 gram Parmezaanse kaas, geraspt
  • 3 dl verse slagroom (min. 30% vet)
  • Zeste van 1 citroen
  • Sap van 1/4 citroen
  • Snuf zeezout & versgemalen peper
  • Restje (oud) brood
  • Olijfolie
  • 1 handje peterselie, grofgehakt
  • 1 handje dille, grofgehakt

Voor de krokante topping scheuren we een restje oud brood in grove stukjes. Dat geeft een leuk effect en zorgt voor een lekkere crunch.

lentegratin met aardappel en asperge
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Zo maak je de lente-gratin met witte asperges, spinazie en aardappel

Verwarm de oven voor op 150 graden.

Doe de spinazie, aardappelschijfjes en asperges in een grote kom. Voeg er ook de slagroom, de geraspte Parmezaan, de geraspte citroenschil, het citroensap, peper en zout bij en roer goed door elkaar.

Stort de inhoud van de kom vervolgens uit in een grote ovenschaal bekleed met bakpapier.

Ook lezen: De seizoensgroentenkalender van mei: deze groenten wil je in huis halen

Breek en scheur het brood in kleine stukjes, doe ze in een kom en voeg er een scheut olijfolie bij. Roer met een eetlepel door elkaar en verdeel over de gratin.

Bak de gratin 70 tot 80 minuten in de voorverwarmde oven, tot de aardappelen gaar zijn (test dit met een mesje).

Doe intussen de verse peterselie en de dille in een kom samen met een kneepje citroensap.

Haal uit de oven en verdeel het verse kruidenmengsel over de gratin.

Enjoy!

Meer vega recepten:

Geen idee wat je vandaag moet eten? Download Bedrocks Vegan Kookboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis

Reageer op artikel:
Vega Vrijdag: lente-gratin met witte asperges, spinazie en aardappel
Sluiten