Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Betere wereld 2 nov 2020
Leestijd: 4 minuten

Met deze vegetarische kookboeken zet je de lekkerste gerechten op tafel

Sommige mensen lijken een talent te hebben om elke dag weer een nieuw gerecht te bedenken, bij anderen is de kookinspiratie veel verder te zoeken. Gelukkig bestaan er ontzettend veel goede vegetarische kookboeken die eigenlijk al het werk voor jou doen. Want heb je geen flauw idee wat te bereiden, dan is het wel zo fijn om een kookboek te kunnen openslaan.

Hoewel deze 7 vegetarische kookboeken hun eigen culinaire accenten hebben, hebben ze ook één ding met elkaar gemeen. Al deze kookboekauteurs begrijpen hoe ongelooflijk lekker je kunt koken zonder dat daar vlees of vis bij gemoeid moet zijn. En daar worden we blij van!

Must read: De 5 fabels over een vegetarisch dieet ontkracht

7 x onze favoriete vegetarische kookboeken

Laat je inspireren!

1. VEG van Jamie Oliver

VEG is het heerlijke kookboek van Jamie Oliver, vol geniale gerechten zonder vlees. Jamie: “VEG is een fantastisch groenteboek, geschreven door een echte vleesliefhebber die absoluut niets wil inleveren op smaak.”

Van Perzische rijst tot bloemkoolkatsu en krokante paddenstoelenshoarma: wij zijn Jamie dankbaar dat hij in onze plaats het denkwerk doet voor gerechten die wij nooit hadden kunnen bedenken.

VEG als voorbeeld van vegetarische kookboeken

VEG van Jamie Oliver (Kosmos Uitgevers) is te koop voor €29,99. 

2. De dikke vegetariër

Als er één vegetarisch kookboek is dat je in huis wil halen, dan is het wel De dikke vegetariër. Niet alleen omvat het boek meer dan 2000 (!) vegetarische recepten, het boek verschaft ook antwoorden op praktische vragen die zich voordoen bij koken zonder vlees.

De dikke vegetariër als voorbeeld van vegetarische kookboeken

De dikke vegetariër van Mark Bittman is te koop voor €27,50.

3. The green kitchen at home

David Frenkiel en Luise Vindahl weten als geen ander hoe uitdagend het kan zijn om een druk gezinsleven (met jonge kinderen) te combineren met gezond, vers en lekker eten. In hun kookboek The green kitchen at home delen ze daarom haalbare recepten voor doordeweeks én – als je wat meer tijd kunt vrijmaken – voor in het weekend.

Citroenricottalasagne, fish-and-chips van bloemkool, rijstflensjes… Van alle vegetarische kookboeken is dit waarschijnlijk het meest kindvriendelijke.

The Green Kitchen at home als voorbeeld van vegetarische kookboeken

> The green kitchen at home van David Frenkiel is te koop voor € 25,99,- euro.

4. Puur India

Dat de Indiase keuken één van de meest vega-vriendelijke keukens ter wereld is, staat buiten kijf. In Puur India deelt Meera Sodha de beste dagdagelijkse vega recepten uit de Indiase keuken. Van samosas met paddenstoelen en walnoot tot de lekkerste dals, curries en pickles. Feel-good food!

Puur India als voorbeeld van vegetarische kookboeken

Puur India van Meera Sodha is te koop voor €32.

5. Flavour

Het laatste nieuwe boek van kookgod Ottolenghi kan onmogelijk in dit lijstje ontbreken. In Flavour ligt de focus op groenten en hoe je daar maximaal smaak uit kunt halen. En geloof ons: als er iemand is die weet hoe je zo veel mogelijk smaak uit een aubergine, een ui of een knolselderij haalt, is het Ottolenghi wel.

Flavour als voorbeeld van vegetarische kookboeken

> Flavour – heel veel groente, nog meer smaak – van Yotam Ottolenghi te koop voor €32. 

6. We love groente

Culinair schrijver Janneke Vreugdenhil was de vega- en groentetrend anno 2013 ver vooruit met het verschijnen van haar boek I ♥ groenteWe ♥ groente is het vervolg op haar eerste boek, waarin Janneke nóg meer inspiratie voor vega recepten deelt.

Denk aan gerechten als friet van sperzieboontjes of Turkse pompoen met spicy krokante uien: allemaal su-per-lekkere maar bovenal ook haalbare gerechten.

We love groente als voorbeeld van vegetarische kookboeken

We love groente van Janneke Vreugdenhil is te koop voor €27,50.

7.  Greenfeast

Greenfeast is een boek met geweldige recepten van Nigel Slater: één van de bekendste culinaire schrijvers van Groot-Britannië. Greenfeast – 50x snel & vega is een speciale € 10,- editie met een bundeling heerlijke vega recepten van Nigel. We kunnen je vertellen: dit boek is een aanrader van formaat (maak zeker de hartige pompoenpasteitjes!).

Greenfeast als voorbeeld van vegetarische kookboeken

Bedrock’s Vegan Kookboek

En vergeet Bedrock’s eigen Vegan Kookboek boek niet! Een arsenaal aan plant based voor-, hoofd-, na- én bijgerechten geheel met prachtige food-fotografie en illustraties in de Bedrock-stijl zoals je die gewend bent.

En het mooie? Hij’s helemaal gratis! Schrijf je hieronder in voor de nieuwsbrief en je ontvangt ‘m direct in je inbox.

Meer vega(n) inspiratie?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
Met deze vegetarische kookboeken zet je de lekkerste gerechten op tafel
Sluiten