Vega Vrijdag: bloemkoolpuree met paddenstoelen en pastinaak

Andijviestamppot van of een stoofpotje met aardappelpuree: dat hebben we nu wel gezien. Bloemkoolpuree daarentegen is een stuk vernieuwender – en vooral heel lekker! Deze bloemkoolpuree met gebakken paddenstoelen en pastinaak van Culy vergt misschien wat planning (door verschillende bereidingen tegelijkertijd), maar is het zeker waard.

En o ja, het vegetarische gerecht bevat ook nog eens bijna alleen maar groenten. Dit is het recept!

Ingrediënten voor 2-3 personen

Voor de bloemkoolpuree:

  • 1/2 middelgrote bloemkool
  • 1/2 witte ui
  • 1 teen knoflook
  • 250 ml slagroom
  • 1 laurierblaadje

Voor de rest:

  • 1/2 bloemkool
  • 1/2 witte ui
  • 1/2 theelepel komijn
  • 1/4 theelepel kaneel
  • 1 grote pastinaak
  • 2 portobello’s
  • 150 gram oesterzwammen
  • Handje amandelen
  • Handje amandelschaafsel

Foto van bloemkoolpuree met paddenstoelen en pastinaak

Zo maak je deze bloemkoolpuree met paddenstoelen

Snijd voor de puree de halve bloemkool in grove stukken. Snijd de halve ui in ringen en snipper de knoflook. Doe samen met de slagroom, laurier en een snuf zout in een pan, en voeg voldoende water toe totdat de bloemkool onder staat. Verwarm ondertussen je oven voor op 150 graden.

Zet de pan voor de bloemkoolpuree op middelhoog vuur en breng het roommengsel aan de kook. Kook de bloemkool in ongeveer een kwartier gaar en zeef. Verwijder het laurierblaadje. Giet een scheutje van het kookvocht samen met een eetlepel olijfolie terug bij de bloemkool en pureer glad. Proef en breng eventueel op smaak met peper en zout. Houd warm in de pan of oven.

Snijd de rest van de bloemkool in kleine roosjes, de paddenstoelen in repen van één à twee centimeter breed, de ui in ringen en hak de amandelen grof. Bak in een koekenpan de bloemkoolroosjes krokant en beetgaar (10-15 minuten), samen met de resterende ui, zout, peper, de komijn en de kaneel.

Bak ondertussen ook de amandelen en het amandelschaafsel in een beetje olijfolie met peper en zout tot ze bruin kleuren, evenals de in stukjes gesneden pastinaak (dit duurt ongeveer 10 à 15 minuten). Houd de bloemkoolroosjes warm in de oven en bak in de koekenpan de paddenstoelen in een scheut olijfolie op hoog vuur. Zorg dat ze lekker stevig blijven.

Serveer de bloemkoolpuree met de gebakken groenten en de nootjes. Garneer met een klein beetje olijfolie. Eet smakelijk!

Meer vegetarische recepten

 

Reageer op artikel:
Vega Vrijdag: bloemkoolpuree met paddenstoelen en pastinaak
Sluiten