Redactie
Redactie Better World 31 jan 2020

Dit was ‘m: Bedrock’s Veganuary – zo hou je de flexi-vegan lifestyle ook de rest van het jaar vol

Op 1 januari begon Veganuary. Naast Dry January is het namelijk ook hot om jezelf uit te dagen een maand lang álle dierlijke producten te laten staan. Althans, dat is het uitgangspunt. Voor wie nog niet helemaal gewend is aan het plantbased dieet, kan het namelijk best lastig zijn. Dat ondervinden wij aan den lijve. Benieuwd hoe het Bedrock’s Rosa en Lisanne afging? We geven een update van de allerlaatste week!

Eerst de struggles van vorige week lezen? Zo verging ons de eerste week van Veganuary, gelukkig ging het vorige week al een stuk soepeler en week #3, tja lees dat zelf maar.

Rosa goes vegan week #4

Sommige dingen maken het leven leuk. Al hélemaal als je besluit een maand veganistisch te eten. Denk aan het veganvak van de Jumbo (#redding), een vegan sushi restaurant (dat nog véél beter is dan je je nu indenkt) en met een weekendje Engeland is ook niks mis. Helaas is dat laatste wel waar ik het zwaar te verduren kreeg.

Struggles tijdens een weekendje weg

Het begon al op het vliegveld (ja, ik heb gevlogen voor een weekend…) waar ik een vegan wrap uitzocht bij dat restaurant van Jamie Oliver. Althans, dat dacht ik. Terwijl ik dacht braaf mijn tanden te zetten in een guacemole-wrap met groente, kwam ik er vrijwel direct achter dat er ook feta doorheen zat. Begrijpend lezen is nooit mijn sterkste punt geweest.

Eten weggooien vind ik erg kwalijk, dus at ik ‘m op. De toon voor de rest van het weekend was gezet.

Na een sessie Hotpodyoga (aanrader! Hotyoga in een soort opblaas iglo, maar dat terzijde) in een random Engelse stad waar mijn vriendin woont – een soort Apeldoorn van Engeland – waren we hongerig en uitgedroogd. We needed food. Even later belandden we na heel wat parkeergedoe in een zorgvuldig-uitgekozen-tentje. Eindelijk. Wat bleek? De (enige) vegan optie was op. Mijn vriendinnen keken me vermoeid en verhongerd aan.

Lees ook: Het lekkerste vegan comfort food voor op baaldagen (en tijdens de winterblues)

Direct gestraft

Ik besloot de sandwich met tomaat en mozzarella te bestellen (want vlees en vis zijn wel echt een no go) en die was mwa. Niet veel later werd ik gestraft door een fikse buikkramp. Misschien was het toch geen slimme zet na een maand bijna geen zuivel te eten.

Niet veel later hopten we in de auto naar Londen om daar de rest van het weekend te vieren. Vegan eten is daar een stúk makkelijker kan ik je vertellen. Je vindt er oneindig veel vegan restaurants, vegan cafés en in de meeste restaurants zijn er meer dan genoeg vegan opties (ik heb zelfs een vegan steak voorbij zien komen). De rest van het weekend zal ik je besparen.

Ook leuk: De lekkerste vegan burgers van Amsterdam

Eenmaal thuis kon ik de draad gelukkig weer makkelijk oppakken; in mijn koelkast pronkten nog allerlei vegan dips, vegan feta en puilt ‘ie uit van de groente. Kijk, dát is makkelijk.

Vegan dineren

Wat óók makkelijk was – noem het gerust een hoogtepuntje -, was het etentje met Lisanne deze week. We wilden ons werk van afgelopen maand bekronen met een vegan diner, en dat kon natuurlijk nergens beter dan bij het gloednieuwe Plant Based Sushi restaurant niet ver van onze redactie. En dat was op z’n zachtst gezegd een cadeautje.

Omdat Claudia, de eigenaresse van Plant Based Sushi, niet (meer) houdt van het idee vis te eten, wordt het ook niet nagebootst in de gerechten, ze worden simpelweg vervangen. Nou, da’s een kleurrijk en smaakvol feestje kunnen we je vertellen. Warme lichten, houtje-touwtje interieur en kunst aan de muren: wie zegt dat vegan dineren ongezellig is?

Vegan inspiratie: een overheerlijke recept voor Mexicaanse vegan fajita’s

Flexi-vegan let’s go!

Of ik met deze lifestyle verder ga? Dacht het wel. Misschien niet tot in den extremen, maar ik zou niet weten waarom ik weer terug zou gaan.

Mijn maaltijden zijn er lekkerder, kleurrijker en creatiever door geworden, ik heb gezien dat het écht zo moeilijk niet is (op een paar uitzonderingen na dan) en ik voel me fitter dan eerst.

Over het feit hoeveel dierenlevens ermee zijn gered en ik niet bijdraag aan de enge en vervuilende vlees- en zuivelindustrie nog niet eens gesproken.

Oh, en pure chocola is trouwens best lekker en vegan borrelopties zijn er genoeg! Flexi-vegan lifestyle, let’s go!

Lisanne goes vegan week #3

Als ik heel eerlijk ben, verbaas ik me over het feit hoe gemakkelijk afgelopen maand ging. Ik vond het niet alleen prima om me te ‘beperken’ in m’n voedingskeuzes, ik vond het ook nog ’s heel lekker én leuk.

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen, maar plantaardig eten voelt gewoon goed. Dat je weet dat wat je in je mond stopt goed is voor de wereld én je lijf, werkt super motiverend.

Plantaardige taart met vlierbloesem

Ik vond het heerlijk om te experimenten met vegan baksels. Ik was deze maand jarig en dus gedwongen om een vegan taart te bakken. Maar met deze vlierbloesemtaart van Dosia Bakt Vegan kwam echt niemand iets tekort!

En echt; vegan bakken is helemaal niet moeilijk. Boter en ei kan je super makkelijk vervangen door plantaardige alternatieven die net zo lekker zijn.

Vegan overnight oats

Daarnaast at ik sowieso al een plantaardig ontbijt, maar ben ik daar ook mee gaan experimenteren. Ik heb m’n standaard overnight oats opgekrikt met wat nieuwe ingrediënten en ik moet zeggen: als ik ’s ochtends op de fiets stap naar kantoor, kijk ik enorm uit naar het moment dat ik op werk m’n lepel in m’n ontbijt kan steken.

En dat recept wilde ik jullie natuurlijk niet onthouden. Laat je het weten als je het ook hebt gemaakt?

Coffee overnight oats

  • 6 eetlepels (ongeveer 40 gram) grove havermout
  • 1 (decaf) kopje koffie
  • 200 ml havermelk
  • 1 eetlepel chipzaad
  • 1 eetlepel gemalen lijnzaad
  • 1 banaan, in plakjes gesneden
  • Een scheutje vanille-essence
  • Een scheutje ahornsiroop
  • Evt. als topping: eetlepel amandelpasta of geschaafde pure chocolade/cacao nibs

Bereiding

Doe alles in een glazen pot. Schud het even goed door elkaar. Zet een nachtje in de koelkast en geniet er de volgende ochtend van!

Hoogtepunten van m’n vegan maand?

Dat is met stip op één de plant based sushi die Rosa en ik afgelopen week hebben gegeten in Amsterdam. De sushi is not your average kind of sushi en je mist de vis voor geen seconde. Daar ga ik zonder twijfel vaker te vinden zijn!

Ook was ik onwijs blij met de vegan brownies die ik bakte. Zo blij zelfs, dat ik ze vanavond opnieuw bak voor een etentje met vriendinnen. Nogmaals: je hebt écht geen eitje of boter van koemelk nodig, lieve mensen.

Meer vegan lekkers: Het lekkerste vegan comfort food voor op baaldagen (en tijdens de winterblues)

En als laatste is ook het feit dat we met z’n allen afgelopen maand zo’n 3,6 miljoen dieren hebben gered geweldig nieuws. Dit soort cijfers maken je toch instant happy? Precies de motivatie die we nodig hebben.

Hoe nu verder?

En wat als het straks 1 februari is en Veganuary officieel voorbij is? Well, dan wil ik eigenlijk een Veganbruary aangaan. Of een Veganrch. Veganpril… Ik begin ineens te begrijpen waarom dit in januari plaatsvindt (niet dat Veganuary wél uitspreekbaar is, maar toch).

Laten we zeggen dat ik m’n plantaardige levensstijl zo goed mogelijk proberen door te zetten in de rest van 2020. Vooral voor het gedeelte wat ik zelf in de hand heb, dus los van afspraken met vrienden of eten buiten de deur, blijf ik zonder twijfel plant based eten. Let’s save some more lifes!

Meer over vegan eten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Dit was ‘m: Bedrock’s Veganuary – zo hou je de flexi-vegan lifestyle ook de rest van het jaar vol
Sluiten