Redactie
Redactie Betere wereld 22 jan 2020
Leestijd: 4 minuten

We zijn al lekker op dreef: dit gebeurde er tijdens Veganuary week #3

Op 1 januari startte de allereerste Veganuary. Naast Dry January is het namelijk ook hot om jezelf uit te dagen een maand lang álle dierlijke producten te laten staan. Althans, dat is het uitgangspunt. Voor wie nog niet helemaal gewend is aan het plantbased dieet, kan het namelijk best lastig zijn. Dat ondervinden wij aan den lijve. Benieuwd hoe het Bedrock’s Lisanne en Rosa afging? We geven weer een update.

Eerst de struggles van vorige week lezen? Zo verging ons de eerste week van Veganuary en gelukkig ging het vorige week al een stuk soepeler.

Rosa goes vegan week #3

Het is inmiddels week 3 in de uitdaging om een maand lang alle dierlijke producten te laten staan. Dat zou niet moeilijk moeten zijn voor iemand die al zo goed als vegetariër is (flexitariër dus). Tenminste, dat zou je dénken. Dat valt dus vies tegen, zo bleek de afgelopen weken.

Nadat ik in week #1 van mijn vegan bestaan nog moest wennen aan het feit dat ik niet meer sporadisch kaas of ei eet (dus ook niet op een katerige zondag), is die periode inmiddels overduidelijk voorbij. Ik voel me vegan. Althans, ik weet inmiddels goed dat ik geen stukjes kaas of ei meer (stiekem) in m’n mond mag stoppen, maar dan ben je er blijkbaar nog niet kwam ik achter.

Vind je vast ook leuk: Wist je dat deze producten ‘accidently vegan’ zijn?

Zo wilde ik zondag tijdens het spelletjes-spelen-in-de-kroeg nachos bestellen met kaas on the side voor mijn gezelschap. Bleek er melkpoeder (!?) op de nachos te zitten! De goed oplettende serveerster waarschuwde me gelukkig net op tijd.

Learning: dierlijke producten zijn overal

Dus zelfs als je denkt dat je geen dierlijke producten eet, doe je dat waarschijnlijk wel. Granola voor in je plantaardige yoghurt? Hoogstwaarschijnlijk een no go omdat het besprenkeld is met honing. Pure hagelslag? Die kan je beter laten staan, grote kans dat er melkvet in zit.

Een wijntje in een café of restaurant? Check eerst even bij de ober (die het waarschijnlijk zelf ook niet weet, maar goed) of het niet ‘geklaard’ is met gelatine, vislijm, ovoalbumine (ei-eiwit) of caseïne. Lekker dan, zitten ze me stiekem dus tóch dierlijke producten te voeden, zelfs als je denkt je lekker bezig te zijn.

Handig: Een vegan dieet lastig? Zeker niet: dit is dé guide met de voor(oor)delen, struggles en tips voor elke veganist

En een whisky sour in een cocktailbar? Daar had ik dus even niet over nadacht (het was tenslotte vrijdagnacht 02.00u, vergeef me). Ook zonde om ‘m te laten staan natuurlijk.

Lisanne goes vegan week #3

Ik onderging gister de grootste vegan uitdaging van de maand: m’n verjaardag. In mijn ogen maak je taart of brownie (of whatever je trakteert op je verjaardag) in de basis met ei, boter en/of melk. Dus ik moest op zoek naar recepten waarin deze ingrediënten geen rol speelden.

Vegan brownies

Nu werk ik gelukkig op een redactie bomvol kookboeken en vond ik tussen die boeken een overheerlijk recept voor veganistische brownies met whisky (uit het heerlijke bakboek Dosia Bakt Vegan).

‘Kassa!’ dacht ik, maar ik hou niet van whisky dus dat zou ik wel even vervangen door een andere drank die we nog thuis in de kast hadden staan. En dat werd Bailey’s.

Toen André van Duin in m’n gedachten ‘Bakkers klaar, bakken maar!’ riep, ging ik vol goede moed aan de bak. Een tijdje later stond de brownie in de oven en zat ik voldaan te wachten tot de kookwekker ging.

Mjam: De lekkerste vegan snacks voor Veganuary

Oepsie…

Geïnteresseerd vroeg m’n huisgenootje wat ik dan precies had gemaakt en toen ik vol trots ‘boozy Bailey’s brownies’ zei, stelde ze de terechte vraag: “oh, is Bailey’s vegan dan?”

Autsj. Ondanks m’n goede bedoelingen waren de brownies alles behalve plantaardig. Janny en Robèrt zouden ‘m keihard afkeuren.

Desondanks waren ze alsnog overheerlijk (I must say) en gebruik ik de volgende keer een scheut Amaretto (want ja, die drank was wel echt een goede toevoeging aan het geheel. Sorry Dry January.).

Herkansing

Zondag krijg ik gelukkig een herkansing, dan bak ik een vegan taart voor m’n familie die dan langskomt. Een laagjestaart met lemoncurd, vegan meringue van aquafaba en poppy seeds, uit hetzelfde kookboek. En don’t worry, ik denk vanaf nu bij alles 2 keer na voordat ik de mixer in het geheel zet.

Inzichten

Wat ik wel heel leuk vond aan het veganistische bakken, is dat ik erachter ben gekomen dat veganistisch bakken écht niet direct betekent dat je alleen maar dadels, cashewnoten en kokosolie mag gebruiken. Ook suiker is vegan en ei vervangen in je baksels is net zo makkelijk als 1 + 1 = 2. Ik hou dit erin!

P.S.

Oh, en terwijl ik dit schrijf komt de nieuwe Tony’s Chocolonely binnen op de redactie: melkchocolade met framroos en roos. Ik moet bekennen dat ik straks toch echt wel heel stiekem een klein stukje ga proeven. Bij deze alvast m’n welgemeende excuses. Maar uiteindelijk is het allemaal een kwestie van balans. Toch?

Tips voor vegans!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
We zijn al lekker op dreef: dit gebeurde er tijdens Veganuary week #3
Sluiten