Redactie
Redactie Betere wereld 15 jan 2020
Leestijd: 4 minuten

Veganuary Challenge week #2 met handige tips en heerlijke recepten

Op 1 januari startte de allereerste Veganuary. Naast Dry January is het namelijk ook hot om jezelf uit te dagen een maand lang álle dierlijke producten te laten staan. Althans, dat is het uitgangspunt. Voor wie nog niet helemaal gewend is aan het plantbased dieet, kan het namelijk best lastig zijn. Dat ondervonden wij aan den lijve. Benieuwd hoe het Bedrock’s Lisanne en Rosa afging? We geven weer een update.

Eerst de struggles van vorige week lezen? Zo verging ons de eerste week van Veganuary.

Rosa goes vegan week #2

Nadat mijn eerste Veganuary vorige week op z’n zachtst gezegd met horten en stoten begon, ging de afgelopen week me véél beter af. Alsof mijn kaas-, chocola- en koekjes-gewoonte vanzelf plaats heeft gemaakt voor een ‘heb ik dat echt nodig?’- of ‘kan dit ook in vegan-variant’?-reflex.

Waar ik vorige week nog her en der stiekem een stukje kaas in mijn mond stopte, schudde ik deze week keer op keer zelfverzekerd mijn hoofd.

Daar heeft het vegan-vak van de Jumbo (met lekkere vegan kaas, zoals feta of heerlijke plantaardige dips voor bij de borrel) overigens een groot aandeel in, net zoals de nieuwste vegan kaaswinkel van Amsterdam. Alternatieven genoeg!

Bourgondische zondag

Tijdens de bijna-wekelijks-terugkerende ‘bourgondische zondag’ die mijn vrienden regelmatig organiseren, moesten we best lachen toen we erachter kwamen dat de helft deed aan Veganuary en de andere helft aan Dry January. Wat nu?

Nom nom nom: Dit zijn onze favoriete veganistische recepten voor de winter

Uiteindelijk stond er een verrassend smakelijke vegan kaasplank op tafel met meer dan genoeg dips en olijven en wijn voor wie dat wilde. Laten we het bourgondisch à la 2020 noemen.

Een tafel vol groenten

Toch was het hoogtepunt van week #2 misschien wel het etentje met mijn voornamelijk mannelijke vrienden die állemaal (voor de avond dan) besloten mee te doen met Veganuary. Het resultaat? Een tafel vol groenten – het was letterlijk een berg. We voelden ons de koning te rijk.

We bereidden alle groenten in Aziatische stijl: van een rode linzen curry tot gemarineerde tempeh met champignons en van (oké dit is eerder Israëlisch) bloemkool uit de oven met tahini tot Chinese kool in de wok.

Dus voor iedereen die zich afvraagt wat vegan’s eten; er zijn meer dan genoeg lekkere en voedzame recepten. Oók voor hongerige, sportieve mannen.

Mijn conclusie? Gun jezelf wat tijd, het went vanzelf!

Lisanne goes vegan week #2

Het lastige aan vegan eten? Dat het nog niet overal is ingeburgerd. Afgelopen week ging van een leien dakje (vegan eten voelt eigenlijk heel natuurlijk aan en uit gewoonte maak ik al plantaardige keuzes), totdat ik met m’n familie uit eten ging in het dorp naast het dorp waar ik vandaan kom…

Kaas met kaas en kaas

M’n oom vertelde al dat er voor de vegetariërs in de familie een apart menu zou komen, maar ik had hem niet ingelicht dat ik ook nog ‘s veganistisch was voor een maand. De opties? Burrata en ravioli. En cheesecake toe. Een avondje kaas met kaas en kaas stond me te wachten. En da’s nie vegan nie.

5 x de beste vegan kaas: Kaas zonder koemelk bestaat

Het restaurant waar we waren (en zo zijn er nog velen) draait echt om vis- en vleesgerechten, waardoor de vegetarische opties een stuk minder lekker waren. Super jammer, want nu ik toch ‘verkeerd’ deed, hoopte ik er in ieder geval van te kunnen genieten.

Lekker eten!

Gelukkig heb ik de rest van de week zelf gekookt of buiten de deur gegeten op plekken die ik zelf kon kiezen. En dat beviel beter!

Zo maakte m’n huisgenoot deze Indiase dahl met zoete aardappel en pompoenpitten voor ons (aanrader!), maakte ik zelf deze noodles van Lisa Goes Vegan en eet ik geregeld een plakje van m’n zelfgebakken vegan bananenbrood naar recept van Deliciously Ella.

Ook lekker: Vegan bananenbrood met salted caramel

Ook ging ik zaterdagavond een hapje eten bij Sugo. Een pizzarestaurant waar je verschillende pizza slices besteld en waar ik erg blij werd van de vegan opties.

De ultieme aanrader (aldus mijn vriend en ik)? De pizza slice met truffelsaus, gegrilde champignons en verse peterselie. Ook als je veganistisch eet, kan je dus gewoon uit de voeten met pizza!

De uitdaging: jarig zijn

Nu komt volgende week voor mij de grootste uitdaging: ik ben jarig deze maand. Dat betekent dat ik een vegan taart moet gaan bakken (ik ga woensdag alvast even oefenen) en alle knorrende buikjes mag gaan vullen met plantaardige hapjes. Ik hoop dat m’n familie dat net zo leuk gaat vinden als ik het vind!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
Veganuary Challenge week #2 met handige tips en heerlijke recepten
Sluiten