Rosa Bertram
Rosa Bertram Voeding 1 nov 2019
Leestijd: 7 minuten

World Vegan Day: 7 vegan recepten voor comfortfood waar je nú je tanden in wilt zetten

Het is natuurlijk elke dag een goed idee om bewust over je eten na te denken; voor je lijf en voor het milieu. Maar op World Vegan Day heb je nóg een goede reden eens heerlijk plantaardig te kokkerellen of extra inspiratie op te doen. Daarom delen wij een aantal vegan recepten om je vingers bij af te likken!

Zokanhetook is een plantaardig platform dat met heerlijke recepten, alternatieven en tips komt!

Vegan recepten

Extra leuk: het zijn typische vleesrecepten (comfortfood, je kent het wel), maar dan 100 procent plantaardig!

Caesar salade met miso boerenkool - Gold&Green (2)

Ceasersalade met miso boerenkool

De caesar salade kennen we allemaal. Als je er een gezonde en plantaardige twist aan wilt geven, probeer dan deze variant van met pulled oats, rode kool, witte kool en boerenkool. Perfect als maaltijdsalade tijdens World Vegan Day!

Ingrediënten

  • 1 pak pulled oats naturel
  • Olie om in te bakken (probeer eens sesamolie)

Voor de dressing

  • 1 dl vegan mayonaise 1 tl sesamolie
  • 1/2 el misopasta
  • 1/2 limoen, het sap
  • 1 tl sojasaus
  • 1 tl agavesiroop
  • 1 knoflookteen, fijngesneden

Voor de salade

  • 1/4 rode kool
  • 1/3 witte kool
  • Een handje boerenkool Een bosje wortels (Zwarte) sesamzaadjes

Bereidingswijze

De dressing:
Klop alle ingrediënten voor de dressing samen totdat ze goed gemengd zijn. Proef en breng op smaak met zout en peper.

De salade:
Snijd de witte kool, rode kool en wortels in reepjes. Voeg het handje boerenkool toe. Verhit olie in een pan en voeg de pulled oats toe. Bak 2-3 minuten op middelhoog vuur.

Meng de salade-ingrediënten met de pulled oats. Sprenkel de dressing over de salade en hussel door elkaar. Garneer de salade met sesamzaadjes.

Lees ook: Waarom een vegan lifestyle niet alleen voor hippies en activisten is

Cheesy vegan knoflookbrood - Becel
Bron: Zokanhetook

Cheesy vegan knoflookbrood

Knoflookbrood met gesmolten kaas… loopt het water je al in de mond? Deze variant is gemaakt met vegan kaas. En beloofd: dit cheesy knoflookbrood is minstens even lekker als het origineel.

Ingrediënten voor 8 personen

  • een stevig volkoren (spelt)brood 150 g vegan kaas
  • 100 g Becel Original
  • 4 tenen verse knoflook geperst
  • 1/2 el citroensap
  • zout en peper
  • verse peterselie

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 180 graden. Smelt de Becel Original en roer de knoflook, het citroensap, een klein snufje zout en wat peper erdoorheen.

Snijd het brood diagonaal in ruitjes van ongeveer 2×2 centimeter, maar snijd het brood niet door. Smeer 3/4 van het margarinemengsel in de snedes en prop de vegan kaas ertussen. Smeer de rest van het margarinemengsel over het brood heen.

Wikkel het brood in zilverfolie en bak 15 minuten. Haal de folie er vervolgens af en bak het brood nog 10 minuten extra. Strooi er wat verse peterselie over en serveer direct.

Colaburger met Pulled Oats en zoete aardappelfrietjes - Gold&Green
Bron: Zokanhetook

Colaburger met pulled oats en zoete aardappelfrietjes

Je leest het goed, een colaburger. Deze wordt gemaakt met een bijzondere saus door het zoete van de cola en de smaak van de kruiden. Laat de pulled oats in deze saus sudderen en serveer het met zoete aardappelfrietjes on the side.

Ingrediënten

Voor de saus

  • 2 sjalotjes
  • 3 knoflooktenen
  • 25 ml sweet chili saus 1⁄2 tl Sambal Oelek
  • 1 1⁄2 el tomatenpuree
  • 1 el agavesiroop
  • 1 1⁄2 el barbecuesaus of ketchup
  • 1-2 el rode wijnazijn
  • 200 ml cola
  • 1 tl (gerookt) zout
  • 1⁄2 tl zwarte peper
  • 1⁄2 tl gemalen komijnzaad
  • Olie om in te bakken

Voor de zoete aardappelfrietjes

  • 2 zoete aardappels
  • Olie
  • Zout
  • Zwarte peper

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 225°C. Fruit de fijngehakte knoflooktenen en sjalotjes in een pan met olie. Voeg de rest van de sausingrediënten toe en laat 45 minuten sudderen. Voeg de pulled oats toe als de saus is ingekookt en verwarm het mengsel.

Snijd de zoete aardappels in repen en verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat. Breng op smaak met zout en peper en hussel door elkaar. Bak 20-30 minuten en keer halverwege de baktijd de frietjes om. Vul het brood met de pulled oats, komkommerplakjes en salade.

Ook lekker: vegan ananas-, banaan- en kokosijs met granaatappel (een Ayurvedisch recept)

Mini Hotdogs met Munt Coleslaw - Gold&Green (2)
Bron: Zokanhetook

Mini hotdogs met munt coleslaw

Deze hotdogs zijn perfect comfort food. Het broodje vul je met een zelfgemaakte coleslaw van verschillende soorten kool, rode ui en munt. De worst is vervangen door pulled oats. Serveer de hotdogs met verschillende sauzen, zoals Sriracha of andere pittige chilisauzen. Nom nom nom!

Ingrediënten

  • 1 pak pulled oats tomaat
  • 6 kleine hotdogbroodjes
  • Olie

Voor de munt coleslaw

  • 300 g kool (witte kool, rode kool, savooiekool)
  • 1 kleine rode ui
  • 1 1⁄2 el wijnazijn
  • 1 el suiker
  • 1/3 tl zout
  • (Zwarte peper)
  • 40 ml vegan mayonaise (zo maak je die zelf)
  • 110 ml vegan yoghurt
  • Een half bosje verse munt

Bereidingswijze

Snijd de ui in plakjes. Voeg de azijn, suiker, zout en wat zwarte peper toe. Meng de ingrediënten in een kom en laat het minimaal een uur marineren in de koelkast.

Snijd de kool in dunne repen en voeg de gemarineerde uien, vegan mayonaise, vegan yoghurt en munt toe. Hussel de salade door elkaar.

Bak de pulled oats 2-3 minuten in olie. Warm de hotdogbroodjes op en vul ze met pulled oats, coleslaw en een saus naar keuze.

Romige pasta met paddenstoelen en vegan bechamelsaus - Becel
Bron: Zokanhetook

Romige pasta met paddenstoelen en vegan bechamelsaus

Pasta is ultiem comfort food, vooral tijdens de donkere en regenachtige maanden. Gelukkig zijn er ontzettend veel verwarmende plantaardige recepten. Maak bijvoorbeeld deze romige pasta met paddenstoelen en vegan bechamelsaus.

Ingrediënten voor 4 personen

Voor de bechamelsaus

  • 30 g Becel Band Iedere Dag vloeibaar
  • 30 g tarwebloem
  • 250 ml ongezoete sojamelk, koud
  • 2 el edelgistvlokken
  • snufje nootmuskaat
  • 100 g vegan geraspte kaas (optioneel) zout en peper (met mate)
  • verse peterselie
  • geroosterde pijnboompitten

Bereidingswijze

Verhit de vloeibare margarine en fruit hierin de knoflook en gesnipperde ui twee minuten. Voeg de paddenstoelen toe en bak nog 10 minuten mee. Maak ondertussen de bechamelsaus door vloeibare margarine in een steelpannetje te verhitten. Voeg de bloem toe en roer goed met een garde tot het eruitziet als nat zand.

Voeg vervolgens geleidelijk de koude sojamelk toe. Blijf goed roeren. Wanneer de saus indikt, voeg je de edelgistvlokken, nootmuskaat, vegan geraspte kaas en zout en peper toe.

Bereid de tagliatelle volgens de verpakking. Schep de gekookte tagliatelle om in de bechamelsaus en voeg de paddenstoelen toe. Serveer warm met verse peterselie en geroosterde pijnboompitten.

Vegan stoofschotel - Gold&Green (2)
Bron: Zokanhetook

Vegan stoofschotel met pulled oats

Deze veganistische versie van de Finse stoofschotel met rendier, is perfect als diner op World Vegan Day. De rendier-vriendelijke stoofschotel maak je met de eiwitrijke pulled oats. Garneer met augurk en bessenjam om het klassieke gerecht helemaal af te maken.

Ingrediënten

  • 1 pak pulled oats
  • Naturel margarine of olie om in te bakken
  • 150 ml groentebouillon
  • 1⁄2 tl pimentkorrels Aardappelpuree
  • Augurken
  • Bessenjam

Bereidingswijze

Maak aardappelpuree volgens je eigen favoriete recept. Verwarm de groentebouillon. Verhit margarine of olie in een stoofpan op middelhoog vuur. Voeg de pulled oats toe en bak 2-3 minuten. Voeg daarna de bouillon en piment toe aan de pan.

Serveer de pulled oats stoofschotel over de aardappelpuree. Garneer met augurken en bessenjam.

Vegan chocoladecake met sinaasappel - Becel
Bron: Zokanhetook

Vegan chocoladetaart met sinaasappel

Chocolade gecombineerd met sinaasappel is een heerlijke delicatesse en deze cake is daar het bewijs van. Het bijzondere aan deze chocoladecake is dat deze helemaal plantaardig is! Verwarm de oven maar vast voor, het genieten kan beginnen!

Ingrediënten voor 10 personen

  • ei vervanger voor 5 eieren
  • 250 g zelfrijzend bakmeel
  • 250 g bruine basterdsuiker
  • 250 g Blue Band voor koken, bakken en braden
  • 125 g pure chocolade
  • 1 tl baking soda
  • 1 tl appelazijn
  • 1 tl vanille
  • snufje zout
  • rasp van 1 sinaasappel
  • 100 g gekonfijte sinaasappel of gehakte sinassnippers

Ook leuk: Veganisme niet geschikt voor sporters? The Game Changers op Netflix brengt veganisme bij topsporters in kaart

Voor het glazuur

  • 150 g pure chocolade
  • 1 tl sinaasappelrasp
  • 1 el Blue Band Iedere Dag vloeibaar

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een cakevorm in. Meng in een klein bakje de ei vervanger met het water volgens de verpakking. Zet apart.

Smelt de pure chocolade au bain-marie. Mix de margarine met de bruine basterdsuiker met een staafmixer 3 – 5 minuten. Voeg hier het ei vervangermengsel, het zelfrijzend bakmeel, baking soda, appelazijn, vanille, de sinaasappelrasp en het zout aan toe. Roer niet te veel, zodat de cake luchtig blijft.

Schep de gesmolten chocolade en gekonfijte sinaasappel nu ook door het beslag. Giet het beslag in de cakevorm en bak de cake in 55-60 minuten gaar of tot een satéprikker er schoon uitkomt.

Smelt ook de chocolade voor het glazuur au bain-marie. Voeg de andere ingrediënten eraan toe. Wanneer de cake is afgekoeld, kun je het glazuur over de bovenkant strijken. Versier eventueel met nog wat extra sinaasappelrasp.

Eet smakelijk!

Meer vegan inspiratie?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
World Vegan Day: 7 vegan recepten voor comfortfood waar je nú je tanden in wilt zetten
Sluiten