Vega Vrijdag: vegan pokébowl met watermeloen

Watermeloen marineren in Aziatische smaakmakers, heb jij het al geprobeerd? Steeds meer (vegan) chefs maken gebruik van deze techniek om de smaak van tonijn na te bootsen. Ook ons culinair zusje Culy weet er raad mee. Het resultaat? Een geweldige vegan pokébowl met gemarineerde watermeloen, radijs, zeewier en rijst.

En dat deze lichte en voedzame pokébowl de ideale maaltijd is voor op hete zomerdagen, hoeven we je vast niet meer te vertellen. Dat de bowl ook nog ‘ns vegan (en dus goed voor je gezondheid, het dierenwelzijn en de planeet) is, maakt het alleen nog maar beter.

> Ook een lekker vegan tussendoortje gezocht? 3 recepten voor heerlijke vegan bliss balls

Vegan poké bowl met watermeloen
Bron: Culy

Benodigdheden voor 4 personen

Voor de watermeloen:

  • Ongeveer 1,5 kilo watermeloen
  • Een duimlengte gember, geschild
  • 1 limoen, de geraspte schil en het sap
  • 1 eetlepel kokosbloesemsuiker (of rietsuiker)
  • Snufje gedroogde chili
  • 60 ml rijstazijn
  • 80 ml sojasaus
  • 2 eetlepels sesamolie
  • 2 eetlepels olijfolie

Voor de pokébowls:

  • 300 gram bruine rijst
  • Scheutje rijstazijn
  • Scheutje sojasaus
  • 125 gram chuka wakame (zeewiersalade, kant-en-klaar)
  • Bosje radijs, in plakjes
  • 250 gram snackkomkommer, in plakjes
  • 2 bosuitjes, in ringen
  • Handje koriander of munt, fijngehakt
  • Gebakken uitjes, naar smaak
  • Vegan furikake, naar smaak

Voor de srirachamayonaise:

  • 2 eetlepels vegan mayonaise
  • 1 theelepel sriracha

Zo maak je de vegan pokébowl

Begin met het marineren van de watermeloen. Snijd de watermeloen in kleine blokjes, ongeveer zo groot als je met rauwe vis als tonijn of zalm zou doen. Doe ze in een ruim afgesloten bakje.

Meng alle ingrediënten voor de marinade minus de olijfolie en sesamolie in een keukenmachine of blender. Druppel de olijfolie en sesamolie erbij terwijl je de machine laat draaien. Giet de marinade bij de watermeloen, schep even door en zet dan in de koelkast tot gebruik. Als je eraan denkt, kun je de bak af en toe even zachtjes schudden of de inhoud omscheppen.

Vegan poké bowl met watermeloen
Bron: Culy

Tijd om de pokébowls op te maken. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Breng daarna op smaak met een eetlepel sojasaus en een eetlepel rijstazijn. Schep de rijst in de kommen.

Verdeel nu de rest van de ingrediënten over de pokébowls: de radijs, komkommer, zeewiersalade, bosuitjes en de gemarineerde watermeloen. Bestrooi met furikake en gebakken uitjes.

Meng in een kommetje de mayonaise en de sriracha door elkaar en verdeel met een knijpfles (bijv. een lege ketchupfles) over de pokébowls (scheppen mag natuurlijk ook).

Vegan poké bowl met watermeloen
Bron: Culy

Meer vegan recepten?

Geen idee wat je vandaag moet eten? Download Bedrocks Vegan Kookboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis

Reageer op artikel:
Vega Vrijdag: vegan pokébowl met watermeloen
Sluiten