Rosa Bertram
Rosa Bertram Betere wereld 7 okt 2019
Leestijd: 3 minuten

Deze start-up kocht 15.000 (!) hectare in de Amazone om het gebied en de dieren te beschermen

Goed nieuws horen we maar al te graag. In een wereld waarin we zwemmen in het plastic en bijna identiteitsloos zijn zonder social media, kunnen we een flinke dosis goede daden en nieuwtjes goed gebruiken. Er gaat namelijk ook een hele hoop góed. Daarom roepen we Good News Monday in het leven. Vandaag: een vegan start-up kocht maar liefst 15.000 (!) hectare om dierenlevens te redden. 

Er is de laatste jaren en al helemaal de laatste tijd veel te doen geweest om de Amazone. Het gaat namelijk niet goed met het grootste regenwoud ter wereld. Een regenwoud dat ons van enorm veel zuurstof voorziet, waar een miljoen inheemse mensen wonen én waar naar schatting 1 op de 10 van alle planten-, en diersoorten leven.

Alle reden om zuinig met het gebied om te gaan in plaats van het plat te branden om het zoveel mogelijk uit te putten. Dat vond de vegan start-up VeganNation uit Israel ook.

De Amazone opkopen

De start-up is een collectief van vegan activisten die blockchain technologie gebruiken om transparantie in de sector te waarborgen. Verder bieden ze een community voor vegan bedrijven, waardoor deze worden gesteund en er een duurzame economie ontstaat.  Een mooi initiatief dus!

Wat een nóg mooier initiatief is, is het feit dat zij onlangs een huurcontract voor 10 jaar afsloten om een gebied van 15.000 hectare te onderhouden in de Braziliaanse Amazone. Dat hebben ze kunnen doen door een financiering van particuliere investeerders, in totaal werd er 10 miljoen dolar beschikbaar.

Lees ook: Wat je moet weten over de bosbranden in het Amazonegebied en hoe jij kunt helpen

Het is als een reactie op de enorme bosbanden van afgelopen zomer die hoogstwaarschijnlijk zijn veroorzaakt door boeren. Zij willen het land vrijmaken om meer veeteelt te houden. Daar is immers (onder andere uit Europa) heel veel vraag naar. Er wordt veel vee gehouden en veel soja verbouwd, in dit artikel leggen we je precies uit hoe dat zit.

Beschermen en herstellen van natuur

Naast het gebied simpelweg te beschermen van kap, wil het bedrijf – dat onlangs ook hun eigen cryptocurrency lanceerde ‘VeganCoin’ – het gigantische stuk land beschermen tegen stroperij. Het stuk wordt opengesteld aan groepen en activisten zodat er geen dieren meer worden lastig gevallen of uitgeroeid.

Ook interessant: Frankrijk gaat alle ontbossing in het land verbieden

Ook zorgt het ervoor dat het land niet meer wordt uitgebuit. Zélfs de Braziliaanse regering kan in het gebied geen bomen kappen. Wat een mooi voorbeeld!

Het gehele is Amazone gebied is nog véél groter, zo’n 5.500.000 km². Er is dus nog veel meer land om te beschermen. Benieuwd hoe jij daarbij helpt?

  • Je kan geld doneren aan Greenpeace. Deze organisatie beschermt de Inheemse gemeenschappen van de regenwouden in het Amazonegebied.
  • Een andere mogelijkheid om je steentje bij te dragen is door te doneren aan Survival International, een organisatie die opkomt voor de Inheemse rechten
  • Je kan ook 4 vierkante meter van het regenwoud beschermen door te doneren aan Rainforest Action Network. Deze organisatie zorgt ervoor dat stukken van het regenwoud worden beschermd.
  • Of praat met de Braziliaanse overheid. Mocht je geen geld te doneren hebben, is het ook mogelijk om een petitie te tekenen. Via deze link laat je weten dat jij het Amazonegebied belangrijk vindt.

Meer goed nieuws?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️

Reageer op artikel:
Deze start-up kocht 15.000 (!) hectare in de Amazone om het gebied en de dieren te beschermen
Sluiten