wpk-admin
wpk-admin Voeding 29 jun 2017
Leestijd: 6 minuten

Waarom een vegan lifestyle niet alleen voor hippies en activisten is

Een paar jaar geleden, voordat groen zijn hip was, werden veganisten gezien als activisten met tie-dye shirts en okselhaar. De veganist was een moralist die altijd zijn moraal moest verdedigen en vertellen waarom ze dat ‘konijnenvoer’ eigenlijk aten. Nu is Vegan het nieuwe vegetarisch. Het is hot. Maar is het een trend of een begin van een voedingsrevolutie? Steeds vaker wordt veganisme omarmd. Niet alleen door idealisten die streven naar gelijkheid voor mens en dier, ook sporters en health fans zweren erbij. Persoonlijk vind ik een vegan lifestyle fantastisch, maar zou ik het kunnen? Ik hou van boter, buratta en eieren. Vegan zijn lijkt mij een lastige keuze. Maar moet ik toch niet mijn idealen achterna?

Veganistisch eten: de overstap

Thomás Goethals Ligthart (van The Flexican) was zo’n 6 jaar flexitariër toen hij besloot vegan te worden. “Twee jaar geleden dacht ik: ‘oké, nu ga ik ervoor, ik stop met het eten van dierlijke producten.’ Ik at al geen vlees en via documentaires kwam ik er ook nog achter dat de zee in hard tempo wordt leeggevist. Ik was er klaar mee.”

Stap voor stap ging hij steeds meer veganistisch eten. Maar is nu helemaal om. “Het heeft een paar jaar geduurd voordat ik bewust werd van de voedselindustrie en dat we bezig zijn met het grootschalig verneuken van het milieu. We zijn te gemakzuchtig als het om eten gaat.

Eten draait allemaal om tradities, een comfort zone waar je inzit. De (voedsel)industrie heeft daar belang bij en maakt gebruik van de onwetendheid van mensen. Ik voelde mij genaaid door wat ik eigenlijk at, wat ik dronk en wat ik droeg. Uiteindelijk draait om geld en niet om het eten of producten.”

Sinds Thomas vegan is, voelt hij zich gezonder dan ooit. “Ik voel mij veel beter, fitter en ik heb veel meer energie. Klinkt gek, maar kwaaltjes zijn verdwenen.”

50.000 vegans in Nederland

“20 jaar geleden waren er 16.000 veganisten en naar schatting zijn dat er nu 50.000,” vertelt Debby van Velzen, woordvoerster van de Nederlandse Vereniging voor Veganisme. “Als veganist ben je voor gelijke behandeling van dieren. Dieren hoeven niet gebruikt en gedood te worden voor eten of kleding.”

Vegan challenge

Steeds meer mensen kiezen voor veganisme en zien er de voordelen van. Natuurlijk voor dieren, maar ook voor mensen, natuur en milieu. Zo hebben al meer dan 1000 mensen zich aangemeld voor de komende VeganChallenge, waar men een maand lang dagelijks tips en recepten ontvangt.”

Veganistisch eten en bewuste keuzes

Kyra de Vreeze besloot 3 jaar lang helemaal veganistisch te leven. “Maar ik houd niet van dogma’s en miste wat rauwe honing, bijenpollen en rauwe geitenkwark op z’n tijd. Ik besloot mijn eigen plan te trekken. Blast the Box. Screw rules. Niemand weet beter wat jij nodig hebt dan jijzelf.”

Kyra is gezondheidsactiviste, schrijfster van boeken zoals Daytox, journalist en een bewuste consument.

Dit vind je misschien ook leuk: Deze vegan koekjes kun je gewoon kopen bij de supermarkt

“Ik eet geen vlees, melk, kaas en eieren. Maar ik draag wel wol, leer en zijde. Ik maak bewuste keuzes waar ik mijn spullen vandaan haal. Bij elke aankoop vraag ik mezelf: ‘Is het de moeite waard, ga ik er jaaaaaren plezier van hebben?’ Ik ben dus geen vegan, maar ik streef wel naar eerlijkheid in voedsel en producten.”

Groeiende interesse in vegan leven

Debby vindt het goed dat mensen zich meer en meer interesseren over dit onderwerp. “Aandacht is altijd goed, maar het nadeel is dat het vaak verkeerd wordt gebruikt. De Media schrijft erover, veel mensen denken erover na.”

Er kwam aan het licht dat Beyonce vegan zou zijn. Dat is ze niet. Ze at een periode plantaardig, net als een veganist, maar ze gebruikt wel dierlijke producten. Een veganist eet geen gelatine, draagt geen wollen trui of leer en gaat ook niet naar een dolfinarium.

Maar juist omdat Beyonce een voorbeeld is en zo eet, wordt het veganisme wel aangespoord en dat is natuurlijk altijd goed. want hierdoor komen mensen wel in aanraking met veganisme.

Het verschil tussen een vegan lifestyle en veganistisch eten

Kyra onderstreept dat er een duidelijk verschil is tussen veganisten en mensen die veganistisch eten. Daarom noemt ze zichzelf ook geen vegan:

“Ik heb het idee dat meer en meer mensen kiezen voor dat laatste, voor een overwegend plantaardig (vegan) dieet, zonder dat ze te dogmatisch willen zijn en zich in een hokje willen plaatsen. Bij ‘oude veganisten’ krijg je gelijk een stoffig gevoel maar dat is inmiddels helemaal passé. Plantaardig eten is hot.”

Dit vind je misschien ook leuk: Deze vegan restaurants in Amsterdam wil je niet missen

Van flexitariër naar vegan lifestyle

Van flexitarier naar vegan lifestyle (wel of niet die-hard) is dat wel zo makkelijk? Thomas: “Kiezen voor zo’n lifestyle heeft tijd nodig. Je moet jezelf niet straffen met dat je iets niet mag. Je hersenen moeten de transitie naar een nieuwe gewoonte verwerken. Het is een bewustwording en je merkt het aan het lichaam.”

Kyra: “Start bijvoorbeeld met een keer per week een dag helemaal vegan. Dat is lekker overzichtelijk en zo geef je jezelf de tijd te wennen aan het idee en de manier van koken.

Kleine veranderingen zijn makkelijker door te voeren dan meteen je hele lifestyle. Zo’n dagje is lekker overzichtelijk. Het werkt ook goed als je het samen doet, met je partner of vrienden/vriendinnen.”

Veganistische mayonaise

Thomas: “Mijn vriendin en ik gaan wel los met dingen maken. Ik heb net veganistische mayo ontdekt, gemaakt van amandelen en raapzaadolie. Dat is zo lekker en maar één derde van de calorieën die je normaal eet. En de knoflookmayo is helemaal next level lekker!

Tuurlijk, fastfoodgerechten mis ik wel, maar je kunt ze ook heel gezond maken zonder al die bullshit. Ik hou van veel eten en je kunt zoveel maken. Dat is dus het chille, want als je geen dierlijke producten eet, kun je veel meer eten omdat de calorie-inname lager is.”

Zelf een vegan lifestyle proberen? Op ons zusje Culy.nl vind je de lekkerste veganistische recepten.

Plantaardig eten als gezonde levensstijl

Of je nu meer of minder kunt eten, gaat het Thomas niet om. Hij ziet het echt als een gezonde lifestyle. “Ik geloof dat deze levensstijl op langer termijn kanker kan uitstellen. Ik eet liever nu gezond, dan dat ik mij later moet volproppen met dure medicijnen.” Maar zijn grote drijfveer is een bijdrage aan de samenleving. “Ik wil niet als een schaap de kudde volgen en het niet willen inzien dat er veel mis is in de dierindustrie. Trend of niet.”

Zelf aan de slag met een vegan lifestyle? Wij geven je 5 tips om meteen mee aan de slag te gaan. En duik ‘s de keuken in met dit recept voor overheerlijke vegan pancakes, want je hoeft echt niet te denken dat veganistisch eten minder lekker is! Want ook kaas en ijs kun je nog steeds prima eten.

Meer lezen over plantaardig eten?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Waarom een vegan lifestyle niet alleen voor hippies en activisten is
Sluiten