Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Voeding 23 jun 2019
Leestijd: 3 minuten

Lifehack voor vegan’s: dit is dé vervanger van ei

Er zijn van die kitchen hacks die je leven en soms ook je vegan dieet op slag een stúk aangenamer maken. Indisch zwart zout (kala namak) is daar ongetwijfeld één van. Een échte must-have voor in de keuken en dit is waarom.

Veganisten weten als geen ander de smaak en structuur van dierlijke producten na te bootsen met creatieve kooktrucs. Soms is dat klusje zo geklaard, maar af en toe zijn er van die typerende smaken die niet zo eenvoudig zijn om zomaar op plantaardige wijze uit je hoge hoed te toveren. Er wordt wel eens gezegd dat de smaak van eieren moeilijk is om te creëren, maar daar is gelukkig óók een oplossing voor: zwart zout.

Ja je leest het goed. Zwart zout, oftewel kala namak (op z’n Indiaas) is een poedervormig zout met een – in tegenstelling tot wat je zou verwachten – roze kleur. Het zout heeft zijn naam te danken aan de zwart-paarse rots waaruit het zout wordt gewonnen, al blijft er van die zwarte kleur niet veel meer over als het eenmaal wordt verwerkt tot poeder.

Tartine de houmous à la betterave & avocat ET la petite pincée de sel noir d Himalaya (Sel Kala Namak)qui fait toute la différence. #vegan#vrunch#houmous#betterave#vegantoast#healthyfood#vegetourien#plantbased#glutenfree#avocadotoast#kalanamaksalt#

64 Likes, 0 Comments – Végét Ou Rien (@veget_ou_rien) on Instagram: “Tartine de houmous à la betterave & avocat ET la petite pincée de sel noir d Himalaya (Sel Kala…”

Het wondermiddel dat zwart zout (kala namak) heet

Zwart zout is in feit een mix van het steenzout met zwavelhoudende kruiden en specerijen. Door dit hoge zwavelgehalte heeft het zout precies de geur en smaak van eieren. Eén lepeltje van het poeder volstaat om je gerechten de smaak en geur van ei te geven.

Must read: Wauw: Wagamama’s vegan ei gemaakt van kokosmelk ziet er écht uit als gekookt ei

Wie benieuwd is naar dit naar eieren smakende zwarte zout, kan het beste even naar de Aziatische supermarkt afreizen. In de meeste toko’s ligt het Indische zwarte zout gewoon tussen de anderen specerijen en het is nog erg goedkoop ook.

Soorten zwart zout

Let wel: er zijn verschillende soorten zwart zout, maar het is alleen de Indiase variant (kala namak) die naar ei smaakt. Er bestaat ook zoiets als black ritual salt, maar dit ‘zout’ wordt in de magie gebruikt om negatieve energieën te verdrijven tijdens rituelen. Black ritual salt wordt dus niet in de keuken gebruikt en is dus ook niét eetbaar!

Handig: Veganisme: dit is alles wat je wilt weten over veganistisch eten

Een tweede variant van zwart zout is black lava salt (ook wel Hawaiian black salt genoemd). Dat laatste is in werkelijkheid gewoon zeezout gemengd met geactiveerde houtskool. Deze zwarte zoutflakes zijn mooi als afwerking op gerechtjes, maar hebben verder geen specifieke smaak.

Hoe gebruik je zwart zout?

Zoals we eerder schreven is het Indiase zwarte zout erg populair bij veganisten. Kala namak is immers een goede toevoeging aan een vegan eiersalade of om een eiersmaak te geven aan je vegan mayonaise. In de Indiase keuken wordt het poeder tevens ook toegevoegd aan curry’s en kruidenpasta’s, mede omdat er in de Ayurvedische leer wordt aangenomen dat het zout goed is voor de spijsvertering en bloeddruk.

Maar de meest geschikte toepassing is misschien wel deze vegan scrambled tofu. En ken je dit héérlijk recept van vegan eiersalade al? Recept > vegan eiersalade van pasta en kikkererwten

Bron: Culy.nl

Luister nu ook naar Bedrock

Ben je – net als wij – op zoek naar een gelukkig en gezond leven, maar zie je soms door de bomen het bos niet meer? Dan is onze podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de tweede aflevering orthomoleculair voedingsdeskundige Anna de Meulmeester.

Spoiler: Anne geeft het antwoord op de vraag hoe je nou écht gezond leeft, helpt voedingsmythes de wereld uit én onthult hoe je bepaalde ziektes zou kunnen voorkomen door het eten van de juiste voeding!

Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️

Reageer op artikel:
Lifehack voor vegan’s: dit is dé vervanger van ei
Sluiten