Nog niets te doen vanavond? Ga vegan dineren met Syrische vluchtelingen

Elke week selecteert de Bedrock-redactie de mooiste nieuwe locaties, meest interessante to do’s en fijnste producten. Allemaal Bedrock Approved. Vandaag: een klassiek begin van de kerstdagen, zieke kinderen steunen door het kopen van verzorgingsproducten, een informele avond met vluchtelingen en hoe duurzaam zijn restaurants met Michelinsterren?

Een klassiek begin van de kerstdagen

Move over Maria Carey en Chris Rea, hallo Mozart en Brahms! Nog niets te doen met Kerstavond? Begin de feestdagen met een klassiek concert in de Gashouder in Amsterdam. 24classics organiseert dan namelijk de kersteditie van ‘Klassiek in de loods’, een klassiek concert op een minder klassieke (maar daardoor juist heel toffe) locatie. Waar je bij het gemiddelde Concertgebouw-concert maar weinig mensen van onder de vijtif zult aantreffen, is dat bij deze voorstellingen anders.

Goed, klassieke misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar het is ontzettend rustgevend en bovendien vol gevoel. Meer dan Ariana Grande die Santa Baby zingt, ja. Geïnteresseerd? Tickets koop je voor 25 euro via de site. En oh ja: je oma, iedereen die Maria heet en zwangere vrouwen mogen gratis naar binnen. (Moeten ze zich alleen even aanmelden door o.v.v. ‘Maria/Zwanger/Oma’ naar [email protected] te mailen.)

Een goede start voor kinderen

Eerder schreven we al over Naïf, het merk dat in 2013 een natuurlijke verzorgingslijn lanceerde voor baby’s en kinderen en daar in 2017 een lijn voor vrouwen aan toevoegde. De producten bevatten geen minerale oliën, chemische conserveringsmiddelen of harde chemicaliën, maar wel natuurlijke ingrediënten als lijnzaadolie en avocado-olie.

En goed nieuws: als je in december een baby- en kindergiftset van Naïf koopt, steun je meteen de Stichting Steun het Emma Kinderziekenhuis. De stichting wil een expertisecentrum helpen realiseren voor vroeggeborenen en ernstig zieke kinderen, waarvoor de stichting onderzoek doet en innovaties ontwikkelt. Zo kunnen deze kinderen toch een goede start krijgen. Dus ben je nog op zoek naar een cadeau voor een net moeder geworden vriendin of je kleine nichtje? Je weet waar je moet zijn.

Een informele avond met vluchtelingen

Nog niets te doen vanavond? Bij de Vrijplaats in Leiden is er een Syrische thema-avond vol verhalen, muziek én vegan dineren. Het evenement wordt georganiseerd door Everyday, just a smile, een kleine vrijwilligersorganisatie die donatiegeld inzet in gebieden die dat nodig hebben: momenteel voornamelijk in (vluchtelingenkampen in) Griekenland en Frankrijk.

Op de avond spreken een aantal Koerdische en Syrische jongens, die eerst in een vluchtelingenkamp bij de Grieks-Macedonische grens hebben gezeten maar nu asiel in Nederland hebben. Zij vertellen over hoe ze hun leven weer opbouwen en waar ze tegenaan lopen, en kunnen tegelijkertijd nieuwe mensen ontmoeten. Niet alleen heel interessant dus, maar ook gezellig door de muziek en het Syrisch veganistisch eetcafé. Voor zes euro heb je al een diner van 3 gangen. Mee-eten? Reserveren kan door te mailen naar [email protected] Meer info vind je in het Facebook-event.

Duurzame haute cuisine

Deze week werden ook de Michelin-sterren weer uitgedeeld! Duurzaambedrijfsleven.nl maakte een overzicht van hoe duurzaam die restaurants nou eigenlijk zijn. Niet heel erg, is de eerste conclusie. Maar er zijn er wel een aantal die goed bezig zijn: zo heeft zowel &moshik (eerder &Samhoud) in Amsterdam als Niven in Rijswijk de missie om mensen meer groenten te laten eten. Niven heeft zelfs de 80/20-regel: 80 procent groenten, 20 procent vlees of vis.

Er zijn trouwens ook restaurants die hun eigen moestuin of kruidentuin hebben: in Amsterdam zijn dat bijvoorbeeld Bolenius en Vermeer, in Den Haag heb je Calla’s, in Roermond One en in Hoofdplaat De Kromme Watergang. Dan weet je in ieder geval dat je goed zit!

Meer Bedrock

Jaren doen met één agenda? De GreenBook is uitwisbaar!

Geen idee wat je vandaag moet eten? Download Bedrock's Vegan Kookboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis

Reageer op artikel:
Nog niets te doen vanavond? Ga vegan dineren met Syrische vluchtelingen
Sluiten