Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk Betere wereld 23 aug 2018
Leestijd: 4 minuten

Vegan Challenge: hoe streng moet je voor jezelf zijn? (+ vegan eten op Lowlands)

Een maand lang geen dierlijke producten eten als je gek bent van kaas, kaas en kaas. Met wat extra kaas. Is dat moeilijk? De hele maand augustus eet ik veganistisch om te ontdekken wat dat met mijn lichaam en geest doet.

De afgelopen 22 dagen heb ik het nog geen enkel moment écht heel moeilijk gevonden, maar aan de andere kant ben ik tijdens Lowlands wel bezweken onder gerechten met vis, kaas en ei. Iets wat meteen een vraag bij me opriep: hoe streng moet je eigenlijk voor jezelf zijn?

Wat eet een vegan op Lowlands?

Veganistisch eten op Lowlands, hoe moeilijk kan dat zijn? In eerste instantie dacht ik toen ik de vegan challenge plande in augustus: Je bent gek. Lowlands valt in augustus. Je gaat no way José vegan overleven op Lowlands.

Achteraf denk ik: wát leek me exact zo moeilijk aan een veganistisch dieet tijdens een festival? En juist bij uitstek op Lowlands is de veganistische keuze enorm.

Vegan ontbijt

Via Instagram (van Tamara) had ik als tip meegekregen een banaanbrood te bakken, zodat je een makkelijk vegan ontbijt bij je tent had. En braaf als ik ben, volg ik die tip natuurlijk gewoon op. Hup, recept voor een vegan banaanbrood van De Groene Meisjes erbij en mijn ontbijt was klaar.

Oh, en ook m’n dagelijks kop cappuccino kon ik gewoon plantaardig halen, want er werd gebruik gemaakt van havermelk (waar je trouwens geen rooie cent extra voor hoefde te betalen. Zoals het hoort).

Dit vind je misschien ook interessant: Vegan Vrijdag: vegan bananenbrood met salted caramel (en nog een variant!)

Vegan lunch

Mijn ultieme favoriet? Het broodje falafel van The Feeders. Lekker broodje, krokante falafel en heerlijk gekruid. Perfect. Genoeg reden om dit broodje elke dag (oeps…) als lunch te halen.

Vegan avondeten

Waar ik nog meer van heb genoten, is het broodje karma shoarma van Brasserie 2050. Een nieuw restaurantconcept op Lowlands dat het eten van de toekomst serveert. Er werden veel vega en vegan gerechten geserveerd en ‘s avonds kon je er een broodje karma shoarma afhalen. Oftewel: plantaardige shoarma die werd gemaakt van knolselderij. Klinkt misschien niet heel spannend, maar geloof mij: nadat je dit hebt geproefd, wil je niks anders meer.

Wat ze daar nog meer serveerden, was een boeuf bourguignon sans boeuf. Jawel, boeuf, maar dan gemaakt van peulvruchten en bonen. En onvoorstelbaar lekker.

Vegan eten: hoe streng moet je voor jezelf zijn?

Maar eerlijk is eerlijk: toen ik bij Brasserie 2050 aanschoof om de kaart te proberen, waren er een aantal gerechten die niet veganistisch waren. En ik kon daar toch niet uitgenodigd worden om te proeven en vervolgens niet alles proeven? Nee, dat was absoluut geen optie. Plus: alles wat ze serveerden was zo vriendelijk voor de wereld als maar kon (denk: circulair, lokaal).

Dus het besluit was genomen – de komende twee uur eet ik even niet veganistisch. Een besluit waar ik zelf heel tevreden over ben, maar ook een besluit dat een aantal vraag in me opriep. Want hoe streng moet je voor jezelf zijn als je veganistisch eet? MAG je dan echt geen dierlijke producten meer? Wat als je nu een flexi-vegan wil zijn? Zoveel mogelijk veganistisch eten, maar als je trek hebt in die vegaburger met kaas, eet je het wel?

Flexi-vegan

Ik zeg nu tegen alles (oké, bíjna alles) waar dierlijke producten in zit nee, maar het stomme is: na deze maand zou ik wél gewoon dat koekje die gebakken is met roomboter opeten. Maar als ik thuis kook, zou ik er wel voor kiezen om dit (waar mogelijk) veganistisch te doen.

Eigenlijk in lijn met een tip die ik van Patty kreeg via Facebook: vervang eerst de pure producten (vlees, vis, ei, melk, kaas, yoghurt) en daarna de producten waar dierlijke ingrediënten zijn verwerkt (zoals koekjes, snoepjes, taart etc.). Want zolang je maar zoveel mogelijk probeert om plantaardig te eten, ben je toch al super goed bezig?

Dit vind je misschien ook interessant: Veganisme, dit is alles wat je wilt weten over veganistisch eten

How to create a vegan world

Ik gooide het onderwerp op tijdens mijn gesprek met diëtiste Lisa Steltenpool en ze begreep mijn kwestie heel goed. Ze haalde meteen de blog The Vegan Strategist aan. Een blog van Tobias Leenaert waar hij schrijft over het streven naar een meer plantaardig leven.

Een interessant onderwerp dat hij aanhaalt is de vegan apologist. Iemand die zijn best doet om vegan te zijn, maar zich ook in kan leven in mensen die dat nog niet zijn. In tegenstelling tot de ‘hardcore vegan’.

Een onderwerp dat ik erg interessant vind en waar ik me als newbie vegan nog zeker even in ga verdiepen. Los daarvan is het nu lunchtijd en ga ik straks heel bewust een broodje met tomatensalsa en avocado halen en iedereen die dat niet doet onverschillig aankijken. Want in augustus ben ik hardcore.

Mijn andere vegan ervaringen lezen?

Altijd op de hoogte blijven van onze artikelen over duurzaamheid, gezond eten en een betere wereld? Meld je dan aan voor de Bedrock Weekly!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Vegan Challenge: hoe streng moet je voor jezelf zijn? (+ vegan eten op Lowlands)
Sluiten