Vega Vrijdag: Vegetarische paté van gepofte knolselderij

Verrassend en overheerlijk

Iedereen is fan van kaasplankjes, maar eerlijk is eerlijk: soms wordt die selectie van brie en camembert gewoon een beetje… saai. Je kunt het een beetje opleuken met bijvoorbeeld gedroogd fruit, maar je kunt ook voor de originelere versie gaan, zoals deze vegetarische paté van gepofte knolselderij. Superlekker én leuk om dit weekend mee aan de slag te gaan! Het idee komt van Earthsprout, maar Culy maakte een eigen versie.

Gepofte knolselderij is niet zo moeilijk te maken, het ding moet alleen een flinke tijd in de oven. Denk 1 uur tot 1,5 uur. Maar goed, in die tijd kun je legio vraagstukken oplossen of kledingstukken strijken.

Ingrediënten voor 1 rol

Voor de paté

  • 1 medium knolselderij
  • 1 laurierblaadje
  • 350 gram witte bonen
  • 1 teen knoflook, fijngesneden
  • 1 eetlepel kokoslie, ghee of zachte boter
  • De geraspte schil van 1 citroen
  • Flinke snuf zwarte peper
  • Flinke snuf verse nootmuskaat
  • Flinke snuf zout

Voor de kruidenkorst

  • Verse tijm
  • Verse rozemarijn
  • Verse oregano
  • 1 theelepel gedroogde chili
  • Zoutvlokken
  • Zwarte peper
Dit vind je vast ook leuk: Vega Vrijdag: Lentequiche met groene asperges, doperwten en prei.

 

Bereidingswijze

Gepofte knolselderij maken
Verwarm de oven voor op 190 graden.

Snijd de onderkant van de knolselderij. Daarmee doelen we op de lelijkste, meest ruwe kant van de groente. Snijd daarna ook een plakje van de bovenkant. De schil laat je er gewoon aan zitten.

Leg twee banen aluminiumfolie kruislings over elkaar heen en zet de knolselderij in het midden. Leg er een flinke snuf zout bovenop, een laurierblaadje en een dikke klont boter. Verpak de knolselderij goed in het aluminiumfolie en zet ‘m in de voorverwarmde oven. Net zo lang tot het vlees mooi zacht is.

Wij gebruikten een flink exemplaar, dat 1,5 uur nodig had. Maar je kunt ook in 45 minuten klaar zijn. Laat de gepofte knolselderij daarna nog even afkoelen in het folie, voordat je ‘m in blokjes snijdt.

Zo maak je de vegetarische paté
Laat de witte bonen goed uitlekken en meng ze in een keukenmachine (of in een blender) met de knoflook. Doe de gare blokjes knolselderij erbij, samen met de geraspte citroenschil, zwarte peper, zout, nootmuskaat en de ghee of kokosolie.

Laat de machine draaien tot je een wat grovere puree hebt. Hij hoeft beslist niet helemaal glad (liever niet zelfs).

Leg een lang stuk plastic folie op je werkblad en schep de vegetarische paté erop. Rol het plastic zó op, dat je een worst maakt van de paté. Draai de uiteinden strak dicht.

Haal de paté daarna weer voorzichtig uit de folie en rol door de kruiden. Tip: je kunt de kruiden ook ín het opengemaakte stuk plastic strooien en de worst daarin heen en weer bewegen. Doe daarna wel een vers stukje plastic folie om de paté, dat helpt om ‘m weer in de vorm van een worst te krijgen.

Leg de opgerolde vegetarische paté een paar uur in de koelkast om op te stijven. Daarna kun je er plakjes van snijden.