Vega Vrijdag: Supersnel zomers tomatentaartje met ricotta

In de zomer zie je tomaten in de mooiste vormen en kleuren. Niet alleen heel mooi, maar ook lekker! Sla ze snel in als ze op hun rijpst en sappigst zijn. Dit zomerse tomatentaartje met ricotta van Culy is ook nog eens lekker snel klaar. Te gek als lunch, hapje of gewoon als een lichte avondmaaltijd voor twee personen. 

Ingrediënten voor 2 à 4 personen

  • 1 pakje filodeeg (ongeveer 10 plakjes)
  • 300 gram ricotta
  • 650 gram tomaten, liefst in allerlei kleuren en maten
  • Rasp van een halve citroen
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • Snufje chilivlokken
  • Zout & peper
  • Olijfolie
  • Verse oregano

Bereidingswijze van het tomatentaartje met ricotta

Ontdooi de vellen filodeeg tijdig (ongeveer 1,5 uur van tevoren).

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Stapel het filodeeg. Bestrijk elk velletje filodeeg met een klein beetje olijfolie voor je de volgende erbovenop legt.

Meng de ricotta met de gedroogde oregano, tijm, chilivlokken en wat zout en peper. Voeg het citroenrasp toe en een eetlepel olijfolie, om de kaas extra smeuïg te maken.

Bestrijk de bodem van het tomatentaartje (dus de stapel filodeeg) met het ricottamengsel. Laat ongeveer 2 centimeter van de randen vrij.

Snijd de tomaten in dunne plakjes. De kleine tomaatjes kun je halveren. Bekleed het deeg met de verschillende tomaten en schik ze op een aantrekkelijke manier op de ricotta.

Strooi er nog wat zout en peper overheen en zet het tomatentaartje in de oven. Laat 20 tot 30 minuten bakken, tot het filodeeg goudbruin is en de tomaten er sappig uitzien.

Bestrooi het tomatentaartje met de verse oregano en snijd ‘m met een pizzasnijder in stukken. Eet hem lekker op in de zon (maar binnen is ‘ie net zo lekker).

Meer vegetarische recepten

Nieuwsbrief

Meer recepten en artikelen over duurzaamheid in je mailbox ontvangen? Schrijf je in voor de Bedrock Weekly!

Reageer op artikel:
Vega Vrijdag: Supersnel zomers tomatentaartje met ricotta
Sluiten