Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Voeding 1 mrt 2019
Leestijd: 1 minuut

Vega Vrijdag: gezonde spinaziechips met sesam

Tijd voor een lekkere weekendsnack in deze Vega Vrijdag! Oké, eigenlijk zijn alle chips natuurlijk vegetarisch (niet vegan, maar dat is een ander verhaal) – maar gewone aardappelchips zijn lang niet zo gezond óf bijzonder als deze Japanse spinaziechips van Culy. Door verse spinaziebladeren in de oven te roosteren, worden ze superlicht en krokant. Weer eens wat anders dan boerenkoolchips.

Maar wat maakt ze Japans? Dat is de gomashio die wordt toegevoegd: een soort kruidenzout, gemaakt van sesamzaadjes, een beetje gedroogde chili en zout (Goma betekent ‘sesamzaad’ en shio betekent ‘keukenzout’). Ook husselen we de spinaziechips voor het bakken door een beetje sesamolie.

Ingrediënten voor 2 tot 4 personen:

  • 115 gram verse spinazie
  • 1 eetlepel witte sesamzaadjes
  • 1 eetlepel zwarte sesam
  • 1/2 theelepel zeezout
  • 1/4 theelepel gedroogde chilivlokken
  • 1 theelepel sesamolie
Afbeelding van gezonde spinaziechips 2
Bron: Culy

Zo maak je de Japanse spinaziechips:

Verwarm de oven voor op 100 graden en zet twee bakplaten klaar, bekleed met bakpapier.

Maak eerst de gomashio (het kruidenzout). Rooster daarvoor de witte sesamzaadjes in een droge koekenpan, tot ze een lekker kleurtje hebben. Laat ze afkoelen en doe ze daarna in een specerijenmolentje of een vijzel. Voeg ook de zwarte sesam, chili en zout toe. Maal de sesamzaadjes kort: er mogen nog wat hele sesamzaadjes tussenzitten.

Meng de spinazieblaadjes met de sesamolie en een eetlepel van het kruidenzout. Verdeel ze in een enkele laag over de bakplaat. Bak ze ongeveer een uur in de oven, tot ze droog en knapperig zijn. Eet smakelijk!

Meer lekkere vegan snacks:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️