Vega Vrijdag: rösti met saffraanyoghurt en rode ui

Yes, tijd voor een nieuw vegetarisch recept! Rösti is eigenlijk een soort aardappelkoek uit Zwitserland, maar Culy geeft er een Midden-Oosterse twist aan door de de rösti met saffraanyoghurt, snijbiet en gekarameliseerde rode ui te serveren. Niet alleen heel lekker, maar vooral ook lekker kleurrijk.

En o ja, het maken van rösti is ook nog eens best makkelijk – je moet alleen even een flinke berg aardappelen raspen. Heb je een handige keukenmachine die dat kan, dan scheelt dat je weer 10 minuten werk.

Ingrediëntenlijst voor 2 tot 4 personen

  • 800 gram aardappelen (iets kruimig)
  • 1 ei
  • Een snufje zout
  • 1 theelepel gemalen kurkuma
  • 1 rode ui, in dunne ringetjes
  • 1 theelepel rodewijnazijn
  • Een handje pijnboompitten
  • Twee handen snijbiet (of andere gemengde sla)

Voor de saffraanyoghurt

  • 0,05 gram saffraan (nee, dat is geen typfout)
  • 3 eetlepels heet water
  • 4 eetlepels Griekse yoghurt
  • 1 teentje knoflook
  • Het sap van 1 citroen

vegetarische rösti met saffraanyoghurt recept 2

Bereidingswijze van de rösti met saffraanyoghurt

Rasp de aardappels met een grove rasp. Doe de sliertjes in een schone theedoek en laat ze ongeveer een halfuurtje uitlekken in een zeef boven een kom.

Maak ondertussen de saffraanyoghurt. Laat de saffraan daarvoor 5 minuten trekken in een kommetje met 3 eetlepels heet water en roer het goudgele saffraanwater vervolgens door de yoghurt. Hak de knoflook fijn en voeg die samen met de olijfolie, het citroensap en een snufje zout toe. Zet het mengsel even opzij.

Bak de rode uiringen op heel laag vuur in ongeveer 20 minuten zacht. Voeg op het laatste moment een scheutje rodewijnazijn toe. Rooster ook de pijnboompitjes.

Wring de doek met de uitgelekte aardappelsnippers 3 tot 4 keer goed uit, zodat er zo veel mogelijk vocht uit de aardappels loopt. Meng de aardappel met wat zout, de kurkuma en het ei.

Verhit een grote koekenpan met twee eetlepels olijfolie op medium vuur. Doe de aardappelrasp voor de rösti in de pan en verdeel die zo dat je een mooie ronde koek hebt.

Laat de rösti aan één kant bakken tot je ziet dat de buitenste randjes goudbruin beginnen te worden. Keer de rösti dan om (tip: leg een groot bord in de pan, trek twee ovenhandschoenen aan en draai de pan met bord en al om zodat de koek op het bord glijdt). Het is niet zo heel erg als de koek breekt: je kunt ‘m daarna wel weer een beetje aan elkaar boetseren.

Laat de rösti ook aan de andere kant goudbruin bakken en leg ‘m daarna op een bord. Verdeel de saffraanyoghurt eroverheen en beleg ‘m met de snijbiet, gekarameliseerde rode ui en pijnboompitjes. Knijp tot slot nog wat van de overgebleven citroen over de rösti met saffraanyoghurt heen. Eet smakelijk!

vegetarische rösti met saffraanyoghurt recept 3

Meer vegetarische recepten

Reageer op artikel:
Vega Vrijdag: rösti met saffraanyoghurt en rode ui
Sluiten