Vega Vrijdag: Low-budget rode linzensoep met kokos en koriander

Deze rode linzensoep van Culy is niet alleen ontzettend vullend en voedzaam, maar ook nog eens érg vriendelijk voor je portemonnee. Want als je het een beetje goed speelt, kost een grote pan voor ruim vier personen ongeveer €10,- in totaal. Inclusief knapperig brood om in te dippen!

Fijn is dat een groot deel waarschijnlijk al in je voorraadkast ligt. Heb je toevallig nog wat groenten als een aubergine of juist andere linzen dan rode in de kast? Gebruik die dan vooral. En vries de resterende kokosmelk in voor een volgende keer.

Zonder zure room is de rode linzensoep trouwens ook nog eens vegan.

Ingrediënten voor 4-6 personen:

  • 250 gram rode linzen, afgespoeld
  • 1 ui
  • 2 flinke tenen knoflook
  • 1 eetlepel gemalen komijn (djinten)
  • 1 theelepel (gerookt) paprikapoeder
  • Snufje chilipeper
  • Optioneel: 1 theelepel kaneel
  • Optioneel: 1 theelepel gedroogde oregano
  • Stukje verse gember ter grootte van een duim
  • 1 liter groentebouillon
  • 200 ml kokosmelk (1/2 blikje)
  • 400 gram tomaten in blokjes (1 blikje)
  • Bosje koriander
  • 1 citroen
  • Brood
  • Zure room naar smaak, losgeroerd

Dit vind je vast ook leuk: Dit zijn de leukste vega(n) foodfestivals deze zomer

Foto van low-budget rode linzensoep

Bereidingswijze van de rode linzensoep met kokos:

Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Schil de gember met een lepeltje snijd in drie stukjes. Verwarm een flinke scheut olijfolie in een ruime pan (wij gebruikten een gietijzeren stoofpan) en fruit hierin de ui met de knoflook, specerijen en gember. Breng op smaak met peper en zout.

Voeg de linzen toe en bak kort mee. Voeg nu een derde van de bouillon toe en roer – net als bij risotto – totdat het vocht is opgenomen. Herhaal dit met nog een derde van de bouillon en voeg vervolgens de rest toe, samen met de tomatenblokjes en kokos. Breng op smaak met een beetje zout, zwarte peper en het sap van een halve citroen.

Breng de soep aan de kook en laat een half uur pruttelen op laag tot middelhoog vuur onder regelmatig roeren. Hak ondertussen de koriander fijn, snijd de resterende halve citroen in vier partjes en verwarm alvast je oven voor het brood.

Roer de helft van de koriander door de soep en breng indien nodig op smaak met zout en peper. Verwarm het brood zodat het lekker knapperig is en serveer de linzensoep met de resterende koriander, citroenpartjes, het brood en eventueel zure room. Eet smakelijk!

Meer vegetarische recepten proberen?

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van interessante nieuwtjes en inspirerende verhalen? Meld je dan aan voor de Bedrock-nieuwsbrief!

 

Reageer op artikel:
Vega Vrijdag: Low-budget rode linzensoep met kokos en koriander
Sluiten