Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Nutrition 19 okt 2018

Vega Vrijdag: hasselback pompoen met maple syrup

Ooit van ‘hasselback aardappels’ gehoord? Dat zijn aardappels waarin heel veel inkepingen zijn gemaakt, zodat ze niet alleen lekker knapperig zijn als ze uit de oven komen, maar er ook nog leuk uitzien als een waaiertje. En dat blijkt ook gewoon met pompoen te kunnen! Deze hasselback pompoen van Culy is niet alleen leuk voor Halloween, maar ook op elke andere willekeurige herfstige dag.

Met dit recept tover je iets op tafel dat er supertof uitziet, makkelijk te maken is en vooral waanzinnig lekker is.

Ingrediëntenlijst voor 2 tot 4 personen:

  • 1 grote flespompoen
  • 6 tot 8 laurierblaadjes
  • Zout en peper
  • Olijfolie
  • 60 milliliter maple syrup
  • 3 eetlepels ongezouten roomboter (vervangen door margarine als je ‘m vegan wilt maken)
  • 1 rode chilipeper
  • 2 eetlepels appelciderazijn

Zo maak je deze hasselback pompoen

Verwarm de oven voor op 220 graden. Snijd de pompoen over de lengte door de helft, dus dwars door het steeltje. Wees voorzichtig en snijd de pompoen desnoods eerst aan één kant in en volg dan met de andere. Schep daarna de zaadjes eruit.

Schil de pompoenhelften met een dunschiller. Leg ze op een bakplaat met de gesneden kant naar beneden en wrijf ze in met olijfolie. Bestrooi ze daarna met zout en peper en zet ze in de voorverwarmde oven. Ze moeten daar ongeveer 15 minuten in. Prik daarna met een mesje in de hals van de pompoen: voelt de pompoen nog stevig, maar kun je het mesje er wel makkelijk in en uit trekken? Dan is ‘ie precies goed. Kijk uit dat je de pompoen niet te zacht bakt; dan kun je ‘m straks moeilijk insnijden.

Maak ondertussen alvast het glazuur. Snijd daarvoor de chilipeper in ringetjes en breng die met de maple syrup, boter, appelciderazijn in een klein pannetje aan de kook. Laat een minuut of 7 bubbelen, tot het glazuur een mooi laagje achterlaat op een houten lepel. Verwijder de chilipeper, maar bewaar die voor de presentatie. Laat het pannetje op heel zacht vuur staan.

Haal de pompoenen uit de oven (maar laat de oven aan staan). Leg twee satéprikkers aan weerszijden van de pompoen; die zorgen ervoor dat je de pompoen niet per ongeluk helemaal doorsnijdt. Gebeurt dat wel, dan is dat ook geen ramp: je legt de helften gewoon tegen elkaar aan en doet alsof er niets is gebeurd. Snijd de pompoen over de lengte voorzichtig in, alsof je plakjes afsnijdt – maar dan dus net niet tot de bodem. Probeer zo veel mogelijk inkepingen te maken.

Stop de laurierblaadjes tussen de inkepingen en zet de pompoen terug in de oven voor ongeveer 10 minuten. Bestrijk de pompoenen daarna met het glazuur en zet ze nog 10 minuten terug. Herhaal dit proces gedurende 45 tot 60 minuten, tot je hasselback pompoen goudbruin en gaar is. Serveer met de ringetjes chilipeper en eventueel nog wat zoutvlokken. Eet smakelijk!

Meer vegetarische herfstrecepten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Vega Vrijdag: hasselback pompoen met maple syrup
Sluiten