Vega Vrijdag: patatas bravas van zoete aardappel

Heb je dit weekend nog niets te doen en verveel je je stiekem een beetje? Niets leukers dan een middag in de keuken staan voor een volle tapas-tafel! Daar zijn genoeg vegetarische recepten voor te vinden, van vega empanadas tot deze overheerlijke patatas bravas van zoete aardappel van Culy. De zoete aardappels geven net een klein zoetje aan dit fijne Spaanse bijgerecht. Bel je je vrienden vast op om te komen eten?

Geen tapas? Deze patatas bravas van zoete aardappel kun je ook gewoon als tussendoortje eten, of als bijgerecht bij je hoofdmaaltijd.

Ingrediënten voor 3 tot 4 personen

  • 1 kilo zoete aardappels
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 2 eetlepels sherry-azijn
  • 1,5 eetlepel hot sauce (bijv. Sriracha)
  • 1,5 theelepel gerookt paprikapoeder
  • 3 flinke eetlepels mayonaise
  • 1 flinke teen knoflook, geraspt
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • Zeezout

Bereidingswijze van deze patatas bravas van zoete aardappel

Verwarm de oven voor op 220 graden.

Schil ondertussen de zoete aardappels en snijd ze in mooie partjes.

Leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier en hussel ze met twee eetlepels zonnebloemolie. Strooi er wat zout overheen en bak de zoete aardappels in ongeveer 25 minuten mooi gaar en een beetje knapperig zijn. Laat ze tien minuten afkoelen.

Maak ondertussen de bravas-saus. Meng daarvoor de tomatenpuree met de sherry-azijn, Sriracha (of andere hot sauce) en het gerookte paprikapoeder. Zet opzij.

Meng de mayonaise met de geraspte knoflook en een eetlepel olijfolie. Zet ook die zolang opzij.

Hussel de iets afgekoelde zoete aardappels met een paar eetlepels van de bravas-saus, tot ze allemaal bedekt zijn. Begin eerst met een beetje en voeg indien nodig meer toe (als je in één keer teveel saus toevoegt, worden ze papperig). Als je net als wij een enorme fan bent van gerookt paprikapoeder, strooi je dat er ook nog een beetje overheen.

Dip de patatas bravas van zoete aardappel in de knoflookmayonaise of stop die in een knijpfles en spuit de mayo in streepjes over de patatas heen. Olé!

Meer vegetarische recepten

Nieuwsbrief

Wil je meer vegetarische recepten en duurzame nieuwtjes ontvangen? Mekd je aan voor de Bedrock Weekly!

Reageer op artikel:
Vega Vrijdag: patatas bravas van zoete aardappel
Sluiten