Vega Vrijdag: hartige courgettetaart met za’atar en pistache

 Don’t we all love Yotam Ottolenghi? De Israëlisch-Britse kok maakt prachtige gerechten met groenten waar het water ons standaard van in de mond loopt – en deze hartige courgettetaart van filodeeg is geen uitzondering. Culy gaf er een eigen draai aan met za’atar, ricotta en pistachenoten.

Niet alleen heel lekker als avondeten (met een salade erbij), maar ook bijvoorbeeld in kleine stukjes bij de borrel. De pistachenoten kun je eventueel weglaten, maar die voegen wél een fijne bite toe aan de hartige courgettetaart.

Ingrediënten voor 4 tot 6 personen

  • 1 kilo courgette
  • 20 gram dille, fijngehakt
  • 20 gram peterselie, alleen de blaadjes, fijngehakt
  • 20 gram dragon, alleen de blaadjes, fijngehakt
  • 4 lente-uitjes, in dunne ringetjes
  • 150 gram ricotta
  • 80 gram geraspte kaas, bijvoorbeeld Cheddar
  • 2 eieren, losgeklopt
  • Rasp van 1 citroen
  • 1 theelepel gedroogde chili
  • 1 theelepel za’atar + extra
  • 45 gram pistachenoten
  • 175 gram filodeeg
  • Olijfolie
  • Zout en zwarte peper

Bereidingswijze van de hartige courgettetaart

Snijd de boven- en onderkant van de courgettes en rasp ze grof. Schep de geraspte courgette in een vergiet of zeef en hang die boven een grote kom. Meng de courgette met 2 theelepels zout en laat ‘m 30 minuten uitlekken boven de kom.

Verwarm de oven alvast voor op 170 graden. Zet een springvorm met een verwijderbare bodem klaar en vet die lichtjes in met olie. Snijd ondertussen de bosui en verse kruiden fijn. Hak ook de helft van de pistachenoten grof en doe ze bij de bosui en kruiden.

Schep de uitgelekte courgette in een schone theedoek, vouw die dicht en wring ‘m een paar keer stevig uit. Zorg dat je zoveel mogelijk vocht uit de courgettes knijpt, anders wordt de vulling van je courgettetaart te nat.

Doe de geraspte courgette over in een grote kom. Voeg de bosui en kruiden toe en meng met de ricotta, de losgeklopte eieren en geraspte kaas. Doe er een flinke theelepel za’atar bij, een theelepel gedroogde chili, de geraspte schil van een citroen en wat zout en flink veel zwarte peper.

Leg een vel filodeeg voorzichtig in de ingevette springvorm. Vet ‘m lichtjes in met wat olie. Leg er een vel bovenop (net iets gedraaid) en vet dat ook weer een beetjein. Herhaal dit tot je een stapeltje van vijf vellen hebt. Schep daarna de courgettevulling in de vorm en maak de bovenkant glad.

Pak er nog een vel filodeeg bij, vet het in en vouw het over de lengte dubbel. Leg het bovenop de hartige courgettetaart en vouw de zijkanten onder het deeg. Leg tot slot nog een vel filodeeg over de taart zodat de vulling helemaal bedekt is. Vet ook dit weer in met een beetje olie. Herhaal met nog één vel.

Strooi ter decoratie nog wat za’atar over de courgettetaart en zet ‘m ongeveer 50 minuten in de oven, of tot het filodeeg goudbruin oogt. Maal de overige pistachenoten tot een kruim in een vijzel, haal de courgettetaart uit de oven en besprenkel met het pistachekruim. Eet smakelijk!

Meer vegetarische recepten

Altijd op de hoogte blijven van onze beste artikelen over MIND, BODY en BETTER WORLD? Meld je aan voor de Bedrock Weekly!

Culy

Reageer op artikel:
Vega Vrijdag: hartige courgettetaart met za’atar en pistache
Sluiten