Vega Vrijdag: goddelijke gebakken spitskool met beurre noisette

Oké oké, spitskool is nou niet de meest sexy groente die er bestaat. Maar met dit recept van Culy krijg je toch een chefwaardig resultaat! En nog met een makkelijke bereiding ook.

Dit gerecht serveren ze bij Relae: één van de 50 beste restaurants ter wereld, gevestigd in Kopenhagen. Bijzonder aan de bereiding is dat je de spitskool bijna helemaal zwart bakt. Daardoor krijgt ‘ie een uitgesproken smaak. Maakt je agv’tje toch net iets specialer.

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 spitskool
  • 1 eetlepel neutraal smakende olie
  • 3 eetlepels roomboter
  • Een stukje kombu (gedroogd zeewier, te koop bij de Aziatische supermarkt, evt. weg te laten)
  • 1 theelepel appelciderazijn
  • Wat blaadjes basilicum
  • Zout

Zo maak je de gebakken spitskool met beurre noisette

Snijd de spitskool over de lengte doormidden. Verwarm een pan met een gietijzeren bodem op medium tot hoog vuur. Voeg wat neutraal smakende olie toe en leg de stukken spitskool in de pan. Beweeg ze een beetje over het oppervlak van de pan, zodat het snijvlak helemaal bedekt is met olie.

Laat de spitskool zo 10 tot 15 minuten stoven. Wat je wil, is een spitskool met een geblakerde, zwarte onderkant. Dus wees niet te benauwd en laat lekker met rust! Kun je ondertussen alvast de kombu tot een fijn poeder malen. Dat gaat het beste in een elektrische koffiemaler, maar het kan ook in een keukenmachine.

Als de spitskool lang genoeg heeft staan stoven, voeg je een grote klont boter toe aan de pan. Schep de gesmolten bruine boter met een lepel steeds over de kool heen. Doe dat vooral bij de harde kern van de kool: door de warme boter zal die eerder garen. Wordt je boter te bruin? Voeg dan wat extra boter toe, zodat de boel iets afkoelt.

Na ongeveer 30 seconden boter lepelen, laat je de gebakken spitskool een minuut of 3 met rust. Daarna strooi je de gemalen kombu bij de boter in de pan. Nu schep je dus niet alleen boter, maar ook het kombupoeder over de kool.

Draai het vuur uit, vis de gebakken kool uit de pan en snijd elke helft in twee kwarten. Bestrooi met zout, besprenkel met appelazijn en stop wat verse basilicum tussen de bladeren van de kool. Eet smakelijk!

Meer vegetarische recepten

Plasticvrij leven? Download onze 'How to be... Plastic Free Guide'

Schrijf je in voor de mailing en ontvang dé gids die je helpt duurzamer te leven

Reageer op artikel:
Vega Vrijdag: goddelijke gebakken spitskool met beurre noisette
Sluiten