Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Better World 13 jul 2018

Vega Vrijdag: Frisse boterkoek met frambozen

Elke Vega Vrijdag delen we een vegetarisch recept – voor een quiche, salade of risotto bijvoorbeeld. Maar we moeten natuurlijk ook aan het nagerecht denken. Boterkoek is een perfect hapje voor bij de koffie na het diner – of gewoon ‘s ochtends al. Culy bedacht een versie met een twist: frisse boterkoek met frambozen. Het recept voor boterkoek is doodeenvoudig. Kan niet misgaan, eigenlijk. Het enige puntje van aandacht voor deze boterkoek met frambozen is dat je de frambozen uit de diepvries eerst een paar uur moet laten uitlekken; anders wordt het deeg van je boterkoek te nat.

Ingrediënten (voor heel veel stukjes boterkoek)

  • 200 gram frambozen (diepvries)
  • 340 gram zachte roomboter
  • 270 gram witte basterdsuiker
  • 375 gram bloem
  • 1 vanillestokje
  • Het rasp van 1/2 citroen
  • Snuf zout
  • 1 ei, losgeklopt

Zo maak je deze boterkoek met frambozen

Laat de frambozen uit de diepvries een paar uur uitlekken in een zeef boven een kom. Gooi het vocht weg of gebruik het in een sapje of smoothie.

Verwarm de oven voor op 170 graden.

Meng de zachte boter, basterdsuiker en de bloem in een mixer met een platte menghaak. Voeg ook het merg uit het vanillestokje toe, samen met de citroenrasp en het zout.

Doe de uitgelekte frambozen erbij en meng héél kort door het deeg (anders krijg je frambozenpulp).

Vet een vierkante bakvorm van 20 bij 20 cm goed in met boter. Bedek daarna met bakpapier. Doe het mengsel voor de boterkoek in de vorm en druk het goed aan met een spatel of de achterkant van een lepel. Zorg voor een gladde bovenkant.

Bestrijk de boterkoek met frambozen met het losgeklopte ei. Trek daarna met een vork ‘banen’ in de bovenkant van de koek om een mooi ruitpatroon te maken. Heel fancy!

Zet de boterkoek in de voorverwarmde oven en bak ‘m in 30 tot 40 minuten goudbruin. De koek zal daarna nog zacht aanvoelen, omdat de boter pas weer stolt als de koek is afgekoeld. Laat de koek eerst 10 minuten afkoelen en haal ‘m daarna voorzichtig uit de bakvorm om verder af te koelen.

Gaat het opstijven niet snel genoeg en heb je trek? Zet de boterkoek dan nog even in de koelkast, dat versnelt het proces. Zodra de boterkoek met frambozen mooi is opgestijfd, kun je er kleine blokjes van snijden. Of grote punten, natuurlijk. Eet smakelijk!

Meer vegetarische recepten

Nieuwsbrief

Wil je meer vega(n) recepten en duurzame inspiratie ontvangen? Meld je aan voor de Bedrock Weekly!

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Vega Vrijdag: Frisse boterkoek met frambozen
Sluiten