Vega Vrijdag: boerenkool à la crème

Wie kent spinazie à la crème niet? Of je nu het liefst de verse variant van je moeder verorbert of gewoon de supermarktverpakking uit het vriesvak trekt: grote kans dat je het nog weleens eet. Maar wist je dat je dit gerecht ook met boerenkool kunt maken? Wij presenteren: boerenkool à la crème van Culy.

Het is een vegetarisch recept met een opvallend ingrediënt: amandelmelk. Die zorgt, samen met geraspte Parmezaanse kaas, voor een heerlijke romigheid. Dit recept is daardoor iets lichter dan de versie met room, maar nog steeds erg lekker.

Wil je dit gerecht vegan maken, vervang de Parmezaanse kaas dan door edelgist (of laat het gewoon weg) en gebruik kokosolie of olijfolie in plaats van roomboter.

Ingrediënten voor 2 tot 4 personen (bijgerecht)

  • 300 gram gesneden boerenkool
  • 1 eetlepel baking soda (optioneel)
  • Een eetlepel roomboter
  • 1 sjalot
  • 1 teen knoflook
  • 175 ml amandelmelk (ongezoet)
  • 25 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • Een halve theelepel gedroogde chili
  • Zout en peper

Foto van boerenkool à la crème recept 2

Zo maak je boerenkool à la crème

Blancheer de boerenkool 6 minuten in water dat van de kook af is. Tip: voeg de baking soda toe aan het water voordat je de boerenkool toevoegt, dan houdt de groente zijn prachtige groene kleur. Giet de boerenkool af en laat een tijdje uitlekken in een vergiet. Druk met een lepel zoveel mogelijk vocht uit de groente.

Hak de sjalot en de knoflook fijn. Verwarm een koekenpan op medium vuur, voeg de roomboter toe en bak de sjalot en knoflook tot ze zacht zijn (ongeveer 3 tot 5 minuten). Doe de amandelmelk erbij en laat die inkoken tot 1/3 van het volume.

Roer de Parmezaanse kaas en de gedroogde chili erdoorheen en voeg dan ook de uitgelekte boerenkool toe. Breng op smaak met zout en peper. Eet smakelijk!

Meer vegetarische recepten

Reageer op artikel:
Vega Vrijdag: boerenkool à la crème
Sluiten