Vega Vrijdag: Verrassende bloemkoolrisotto

Gezonder (én vegan) comfort food

Risotto is het perfecte comfortfood, maar de standaard versie met erwten en kaas wordt soms een beetje, nou ja, saai. Daarom delen we op deze Vega Vrijdag een recept uit Bieslook & Polenta, een vegetarisch kookboek van twee Berlijnse foodfotograferen. Er zit geen echte risotto in, maar een (gezondere) variant van bloemkool. De verschillende smaken en structuren tillen je maaltijd naar een heel nieuw niveau!

Ingrediënten voor de bloemkoolrisotto (voor 2 personen)

  • 700 gram bloemkool
  • 1 kleine lente-ui
  • 1 kleine ui
  • 1 teentje knoflook
  • 2 theelepel kokosolie
  • 50 ml witte wijn
  • 300 ml groentebouillon
  • 200 ml kokosmelk
  • 5 verse kerrieblaadjes
  • 1⁄2 theelepel mosterdzaad
  • Zeezout
  • Versgemalen zwarte peper
Dit vind je vast ook leuk: Vega Vrijdag: Lentequiche met groene asperges, doperwten en prei.

 

Bereiding

Snijd de roosjes van de bloemkool (de stronk kun je bijvoorbeeld voor groentebouillon gebruiken). Snijd of schaaf de roosjes in dunne plakjes. Hak vier vijfde van de plakjes bloemkool met de hand of in de keukenmachine fijn tot ze zo klein zijn als rijstkorrels. Snijd de lente-ui in ringen. Pel de ui en knoflook en hak fijn.

Verhit 1 theelepel kokosolie in een grote pan en fruit hierin de knoflook en ui op middelhoog vuur. Voeg de stukjes bloemkool toe en bak kort mee. Blus af met witte wijn en voeg de helft van de bouillon, de kokosmelk en de lente-ui toe. Laat de bloemkoolrisotto zonder deksel circa 10 minuten op middelhoog vuur koken totdat vrijwel al het vocht is verdampt. Af en toe doorroeren.

Doe de rest van de bouillon en kokosmelk erbij en laat de bloemkool nog circa 10 minuten koken totdat er een risottoachtige textuur ontstaat.

Hak intussen de kerrieblaadjes in kleine stukjes. Verhit de rest van de kokosolie in een pan. Rooster hierin de overgebleven bloemkoolplakjes met de mosterdzaadjes en kerrieblaadjes tot ze gaar zijn en breng op smaak met zout en peper. Breng de risotto nogmaals op smaak met kruiden en serveer gegarneerd met de geroosterde bloemkool.