Mathilda Verwoerdt
Mathilda Verwoerdt Betere wereld 20 aug 2018
Leestijd: 3 minuten

Wordt dit vegan seafood de nieuwe vega-burger?

De vega-burger is al een tijdje razend populair. Maar bereid je voor op de troonopvolger, want vegan seafood is in the making. En het kan nog wel eens net zo lekker worden als onze geliefde vega-burger. 

Onder seafood vallen meer dan 200 wezens. Er zijn dan ook heel veel mogelijkheden voor een yummy vegan seafoonburger. Je leest het goed: gemaakt van plantaardig seafood.

De nieuwe vega-burger

Door alle verschillende mogelijkheden van vegan seafood, heeft het een grote kans om net zo gewild te worden als de vega-burger. Denk bijvoorbeeld aan simpele broodjes met tonijn uit blik, tot luxe hapjes zoals oesters.

Toch is er tot nu toe nog geen bedrijf geweest dat vegan seafood op grote schaal maakt. Maar Chriss Kerr – mede-oprichter van Good Catch: een Amerikaans bedrijf dat milieuvriendelijk en plantaardig seafood produceert – maakt hier verandering in.

Vegan sea food burger

Vegan seafood is nodig

Hoewel vegan seafood ons doet watertanden, was het niet de vraag van de consument, maar de aarde die ervoor zorgde dat Kerr Good Catch begon. De vraag naar vis is simpelweg niet meer bij te houden. En als we zo doorgaan, sterven niet alleen veel vissoorten uit, ook kan de voedselschaarste in 2023 zelfs een feit worden, waarschuwen deskundigen.

Maar tot nu toe zijn de meeste alternatieve visopties niet duurzaam. In de fabriek gekweekte vis, is bijvoorbeeld niet duurzaam. Dit omdat vis die wordt gekweekt voor de consument, gevoed wordt met vissenvoer. En er kan wel 2,4 kilo vis nodig zijn om een pond gekweekte zalm te produceren. Er vindt zo overbevissing plaats en sommige vissoorten dreigen hierdoor uit te sterven.

Daarnaast duurt het ook gewoon heel erg lang. Het kost ruim tweeënhalf tot drie jaar om gekweekte vis te oogsten. En we hebben nú een oplossing nodig.

Misschien vind je dit ook interessant: Een vegan burger saai? Met deze recepten niet!

Vegan seafood van linzen, kikkererwten en tuinbonen

Het Amerikaanse bedrijf Good Catch werd daarom opgericht door Kerr, die een team vormde met de koks Chad en Derek Sarno, Eric Schnell en Marci Zaroff. Zij maken vegan seafood van linzen, kikkererwten en tuinbonen. Het is niet alleen vrij van gluten en zuivelproducten, maar gelukkig ook van de schadelijke stoffen uit de oceaan. Zoals kwik, plastic en microvezels.

Vers of uit blik

Elk land heeft zijn eigen cultuur en dus ook andere voorkeuren voor het eten van vis. En daar houdt Good Catch rekening mee. In de Verenigde Staten hebben ze geen probleem met ingevroren tonijn en zalm, terwijl Duitsers graag verse vis eten.

Good Catch biedt daarom tonijn in blik aan, maar ook ‘vers’-achtige vis om te koken, net zoals echte vis.

Betaalbaar vegan seafood

Good Catch gaat dan ook internationaal. (Yes!) Het bedrijf wil het vegan seafood net zo betaalbaar maken als – of zelfs goedkoper dan – de producten van de echte visconcurrenten.

Wij zijn in elk geval heel benieuwd of dit het echte seafood kan evenaren. Laat dit vegan seafood maar snel naar Nederland komen! Tot die tijd genieten we nog even van een lekkere vega-burger.

Alles weten over veganisme? Lees onze ultieme guide naar een veganistische levensstijl

Meer lezen over vega(n) eten?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken (en ontvang gratis het Grote Vegan Kookboek!)

Reageer op artikel:
Wordt dit vegan seafood de nieuwe vega-burger?
Sluiten