Tessa Ham
Tessa Ham Psyche 6 aug 2019
Leestijd: 4 minuten

Waarom veel tabbladen open hebben een marteling is voor je brein

Hoeveel tabbladen heb jij momenteel open staan? Als je dit artikel hebt aangeklikt, is de kans groot dat het antwoord ‘veel’ is. Het recept dat je wil maken, het jurkje waar je nog over twijfelt, interessante artikelen… ga zo maar door. Zelf heb je daar waarschijnlijk geen probleem mee. Jij vindt alles met gemak terug. Je vergeet hierbij alleen iets heel belangrijks: je brein lijdt er wél onder.

Hoe schadelijk is het om tientallen tabbladen open te hebben?

Killer voor je productivteit

Uit onderzoek blijkt dat veel tabbladen open hebben niet alleen onwijs stressvol, maar ook een enorme killer voor je productiviteit is. Als je erover nadenkt, is het ook gek dat we met z’n allen massaal tabbladen hoarders zijn.

Als het aanrecht in je keuken vol staat met pannen en potten, gaat het een stuk moeilijker zijn om keukengerei te vinden en een maaltijd te koken. Hetzelfde geldt voor die deadline die je vanmiddag hebt: eigenlijk is het scannen van al die tabbladen voor de juiste informatie alleen maar zonde van je tijd.

Lees ook: Het simpele teken dat je een gezond brein hebt

Waarom zoveel tabbladen open?

Waarom zijn er dan zoveel mensen waarbij veel tabbladen open hebben eerder de regel dan een uitzondering is? LIFE vroeg het aan de bedenker van de tabbladen, Adam Stiles. “Omdat de waardevolle informatie op dat tabblad moeilijk was om te vinden”, legt hij uit. “Daarom hebben we het gevoel dat we ‘m beter open kunnen laten staan, omdat we die informatie anders kwijt zijn.” Een soort van ‘Internet FOMO’ dus. We zijn bang om iets te missen als we het tabblad sluiten, dus sluiten we ‘m maar niet.

Illusie van productiviteit

Maar er is nog een andere reden, blijkt uit onderzoek. Iedere keer dat jij van tabblad verandert, geven je hersenen dopamine af. Dat geeft je de illusie dat je on a roll bent. Je hebt het idee dat je altijd bezig bent en daardoor dat je productiever bent.

Terwijl dat eigenlijk helemaal niet zo is. Onze hersenen moeten snel van de ene taak naar de andere taak springen. Iedere keer dat jij van tabblad verandert, verlies je jouw concentratie.

Al die tabbladen leiden tot een overload aan informatie. Zelfs als je denkt dat je alleen gefocust bent op je geopende tabblad, word je in je ooghoek afgeleid door alle andere tabbladen. Wij zijn nou eenmaal geen ster in multitasken. Als we op werk van taak wisselen, kost het bijvoorbeeld ruim 23 minuten om weer geconcentreerd aan de slag te zijn.

Lees ook: Vergeet multitasken. Waarom het beter is om één ding tegelijk te doen

Dat niet alleen: meerdere onderzoeken laten zien dat multitasken echt je hersenen kan veranderen. Ze toonden aan dat zware media-multitaskers, zoals mensen die veel tabbladen open hebben, bij verschillende cognitieve tests slechter kunnen presteren dan mensen die niet proberen media op razend tempo te consumeren.

Hoe stop je ermee?

Lifehacker raadt aan hoogstens negen tabbladen open hebben te staan – en dan ook echt hoogstens. Je houdt dan namelijk het overzicht en kan shortcuts gebruiken om te switchen (Mac: Command + nummer, Windows: Control + nummer). Gelukkig bestaan er daarnaast tegenwoordig een hoop tools om je openstaande tabbladen onder controle te houden. Bedenker Stiles raadt dan ook aan die te gebruiken.

Tab Auto Close, Tab Wrangler en Tab Suspender sluiten automatisch de tabbladen waar je een tijd niet op hebt geklikt. Dit zijn nog drie andere tools die je een handje kunnen helpen. xTab sluit tabbladen als je een bepaald aantal tabbladen open hebt staan. OneTab zet al je tabs in een lijst. Ten slotte laat de tool Workona je open tabbladen in projecten categoriseren.

Er is overigens één situatie waarin veel tabbladen open hebben wél goed voor je is. Als je een keuze moet maken, helpt veel tabbladen open hebben je om een betere keuze te maken. De rest van de tijd kun je die honderden tabbladen lekker gesloten houden.

Luister nu ook naar Bedrock

Bestaat ware liefde? Is het huwelijk niet achterhaald? Is een open relatie helemaal van nu? En is polyamorie een duur woord voor vreemdgaan? In de nieuwste Bedrock Talks interviewen Rosa en Lisanne seksuologe en relatietherapeut Nynke Nijman over de vrije liefde.

Spoiler: Walt Disney en Hollywood laten ons niet bepaald een weerspiegeling van werkelijke relaties en seks zien. Maar, wat moeten we dan wél geloven? Je hoort het in de vierde aflevering van Bedrock Talks!

Tip: Luister de nieuwe aflevering aan het begin van elke volgende maand en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts! Leuk als ons laat weten wat je ervan vond in de reviews!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️