Met deze tips leer je van je lichaam houden zoals het is
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.bedrock.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2018%2F09%2Fariana-prestes-30668-unsplash.jpg)
Op Bedrock schrijven we steeds vaker over body positivity – de gedachte dat ieder lichaam goed is zoals het is en evenveel waarde heeft. In een maatschappij waarin dik nog steeds als scheldwoord gezien wordt, een onbereikbaar schoonheidsideaal hoogtij viert en zo’n 9 op de 10 vrouwen haar lichaam niet mooi vindt, is dat nodig ook. Het klinkt dan ook ronduit als een perfect doel, van je lichaam houden zoals het is – maar hoe dóe je dat?
Nou, onder andere door je social media te ‘detoxen’, vertelde body positivity-goeroe Megan Jayne Crabbe ons. Zorg voor meer diversiteit aan (niet gephotoshopte) lichamen, leeftijden en huidskleur in je timeline, zodat je je realiseert dat mensen helemaal niet aan dat schoonheidsideaal hoeven te voldoen om mooi te zijn. Maar dat is natuurlijk niet de enige tip – hier zijn nog wat trucs waarmee je van je lichaam leert houden.
Draag wat je wilt dragen
Nee, dat stukje blote buik kan écht niet als je nog geen drie kilo afgevallen bent. En die kleur geel staat helemaal niet bij je huidskleur. Maar eh, waarom eigenlijk niet? Zodra je jezelf inprent dat je dat jurkje (of die slobberbroek) gewoon hartstikke rockt, straal je dat ook uit. In het begin is dat moeilijk, maar als je kleding koopt die je écht heel leuk vindt en die nog lekker zit ook, zul je vanzelf ook wel vinden dat het je goed staat.
Lees ook: Dit is de makkelijkse tip voor meer body positivity (+ 5 Instagram-accounts die je moet volgen)
Focus op wat je lichaam kan
Hoeveel jaar draagt jouw lichaam jou al door het leven? Zorgt het ervoor dat je kunt dansen en huppelen als je daar zin in hebt, de fiets kunt nemen naar een heel andere plek en simpelweg in leven blijft? Dat ene flubbertje onder je oksel is niets in vergelijking met wat je lichaam allemaal voor je doet. Probeer er dankbaar voor te zijn dat je lichaam ademt, verteert en vet opslaat, want anders zou je helemaal niet kunnen overleven.
Sport voor je plezier
Daarop aansluitend: hoe tof is het dat ons lichaam ons kan laten sporten? Niet omdat we per se die vegaburger moeten ‘compenseren’, maar gewoon omdat beweging hartstikke gezond is – én leuk? De meeste mensen sporten alleen om meer eten te verdienen, maar sporten is zoveel meer dan dat. Als je niet steeds boos op jezelf wordt omdat je nét niet je persoonlijk record hebt verbroken met hardlopen, sport je misschien om de verkeerde redenen. Probeer terug te gaan naar het plezier dat je als kind haalde uit buitenspelen, en laat de connectie tussen sporten en uiterlijk (op zijn minst enigszins) los. Als dat betekent dat je yoga wilt doen in plaats van krachttraining, go for it!
Dit vind je misschien ook leuk: We hebben allemaal een bikinibody (laat ook dit model zien)
Eet gezond én voldoende
Oké oké, het klinkt misschien wat hypocriet om nu te schrijven dat gezond eten de key is voor houden van je lichaam. Maar geloof het of niet: er zijn mensen die op hun eetpatroon letten zonder dat ze ‘in shape‘ willen blijven. Nee, dat betekent niet dat je elk stukje chocola moet overslaan (dat maakt je namelijk juist heel blij) en je rijst moet afwegen, maar gewoon dat je je gezonde verstand gebruikt en eet waar je lichaam op dat moment behoefte aan heeft. Als je alle voedingsstoffen binnenkrijgt die je nodig hebt, zul je je namelijk fysiek én mentaal goed voelen.
Lees ook: Een zoektocht naar zelfliefde (en een oefening voor… more self love)
Stop met ‘body checking’…
Body checking is er in vele vormen: van jezelf vergelijken met andere lichamen en even snel je buik in houden als er een foto wordt gemaakt, tot elke week kijken of je die broek al past of simpelweg in een etalageruit checken of je kleding wel bedekkend genoeg is (want stel je eens voor dat mensen op straat je bovenarmen met putjes zouden zien – de horror). Als je echt van je lichaam wilt houden, zul je moeten proberen om dat niet meer te doen. Kost flink veel moeite, maar probeer het eens.
… maar vermijd spiegels niet
Dat je niet elk halfuur hoeft te controleren of je kleding wel goed zit, betekent niet dat je spiegels moet vermijden. Integendeel: hoe vaker je jezelf in de spiegel/op foto’s/etc. ziet, hoe meer je aan je lichaam gewend raakt. Ik las bij iemand op Instagram laatst zelfs de tip om naakt voor de spiegel te gaan staan als je je tanden poetst – en in die tijd proberen geen oordelen te vellen, alleen te kijken. Na een paar dagen, weken of maanden zie je gewoon je lichaam, zonder dat de straie of ongelijke borsten je opvallen.
Weet dat het oké is om slechte dagen te hebben
Ook mensen die over het algemeen van hun lichaam houden, doen dat soms niet. We worden immers allemaal geconfronteerd met gesprekken waaruit blijkt dat dikke mensen ongezond zijn of dat iemand zo dun is dat het lijkt alsof ze anorexia heeft, en reclames waarin alleen ‘mooie vrouwen’ het perfecte leven hebben. Van je lichaam houden gaat met vallen en opstaan, en je moet het vooral niet meteen opgeven als het even wat minder gaat. Alleen al door het te proberen, zet je een supergrote stap.
En onthoud: wat ze je ook vertellen, ieder lichaam is een goed lichaam.
Meer over van je lichaam houden (of juist niet)
- Megan Jayne Crabbe over body positivity: “Jij hebt de wereld meer te bieden dan een platte buik”
- Stop met het ‘fixen’ van je lichaam en draag iets bij aan de wereld
- Hoe we allemaal meedoen aan bodyshaming (en daar zelf het slachtoffer van worden)