Van gympen tot plant: dit is closed loop-mode

Om de week stellen we een vraag over duurzame mode aan The Next Closet (dé online marktplaats voor designerkleding). Zo worden we stukje bij beetje wegwijs in de wereld van sustainable fashion en daar is zowel de planeet als jouw garderobe blij mee. Vandaag deelt founder Thalita van Ogtrop haar favoriete items en legt ze uit wat 'closed loop' betekent en waarom je beter voor tweedehands kunt kiezen.

Wat betekent de term ‘closed loop’?

“De term closed loop betekent: in een gesloten kringloop produceren,” zegt Thalita. “Een mooi voorbeeld vind ik Oat Shoes: gympjes gemaakt van biologisch afbreekbaar plastic die over de jaren heen helemaal biologisch afbreekbaar zijn. Het start als gymp en eindigt als plant. Recover is nog zo’n mooi voorbeeld, zij gebruiken het katoen van oude kleren om nieuwe garen te maken. Briljant toch? Ik heb verder nog niet veel (mode)producten gezien die zo duidelijk een werken met een closed loop.

Ik verwacht dat met alle innovaties van nu – zoals wearable art technologies waarbij een mooie armband je kan vertellen of je te veel UV-stralen hebt gehad – het niet lang meer duurt voordat we meer van dit soort voorbeelden in de mode-industrie zullen terugzien. The Circle Economy, een initiatief dat ik mijn vader heb opgezet, heeft veel mooie closed loop voorbeelden, mocht je daarnaar op zoek zijn.”

Hoe zit het dan met The Next Closet & tweedehands?

“Tweedehands is niet een closed loop system pur sang, maar het verlengt wel de levensloopcirkel van een textielproduct. Het kopen van tweedehands kleding draagt bij aan bewuster (ver)kopen: wat is jouw stijl en welke stukken zijn jouw ‘investment pieces’? Daarnaast is het ook een trigger die mensen bewuster doet nadenken over hun consumptiegedrag en hen laat kiezen voor kwaliteit boven kwantiteit. En hierop voortbordurend: een echt mooie zwarte blazer kan via de tweedehands markt een tweede leven krijgen. Maar als het gemaakt is van écht kwalitatieve materialen misschien wel een negende of zelfs twintigste leven… Hoe mooi zou dat zijn?”

Welk merk vind je inspirerend?

“Stella Mc Cartney is een mooi merk dat al heel lang duurzaam en inspirerend bezig is. Door tweedehands Stella Mc Cartney te kopen verbeter je de textielketen op twee punten: je kiest een duurzaam merk én geeft een bestaand item nieuw leven.”

Thalita’s favoriete Stella-items

[source id=”attachment_19972″ align=”center”][/source]
[source id=”attachment_19969″ align=”center”][/source]
[source id=”attachment_19971″ align=”center”][/source]
[source id=”attachment_19975″ align=”center”][/source]
[source id=”attachment_19977″ align=”center”][/source]
[source id=”attachment_19979″ align=”center”][/source]
[source id=”attachment_19980″ align=”center”][/source]

Meer lezen?

Vraag de expert: kan ik nog steeds modetrends volgen als ik voor duurzaam kies?

Niets meer missen van Bedrock?

Like hier onze Facebook-pagina en blijf up to date. Of schrijf je in voor de Bedrock-nieuwsbrief.

Geen idee wat je vandaag moet eten? Download Bedrock's Vegan Kookboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis

Reageer op artikel:
Van gympen tot plant: dit is closed loop-mode
Sluiten