The View Concepts
The View Concepts Psyche 10 feb 2017
Leestijd: 3 minuten

Van Beyoncé-mentaliteit naar sociale permacultuur

Anno 2017 worden we ons steeds bewuster van het belang van maatschappelijke discussies over onderwerpen als duurzaamheid, onze lichamelijke gezondheid en psyche. Tegelijkertijd belanden we massaal in de quarter life-crisis, en willen we vooral meer in ‘het nu’ leven. En voelen we ons genoodzaakt niet alleen ons eigen leven positief te regisseren, maar ook de wereld waarin we leven een stukje mooier te maken. Beetje bij beetje komt het ‘grotere geheel’ in zicht, schieten jonge, vooruitstrevende initiatieven als paddenstoelen uit de grond, en focussen ook bestaande merken zich op ethischere werkwijzen.

Tóch lijken we in een maatschappij te leven waarin we de druk voelen alles alleen te willen doen. ‘The Independent’-mentaliteit; wij doopten ‘m om tot de Beyoncé-mentaliteit. Een permacultuur naleven is daardoor lastig. We voelen ons zwak als we om hulp roepen, of denken er simpelweg niet eens meer aan. Door deze vorm van individualisme raken we steeds meer van elkaar verwijderd. Want zeg nou zelf: hoe vaak bellen we elkaar eigenlijk nog op om onze problemen met elkaar te delen? Ons instinct roept dat we het zelf wel kunnen oplossen.

Sociale permacultuur

We willen veel, maar gemakkelijk is het als vanzelfsprekend niet altijd. Om dat lang gekoesterde individualisme meer naar de achtergrond te verplaatsen, zullen we goed en effectief samen moeten werken, en het besef moeten krijgen dat we élkaar nodig hebben: leven volgens een sociale permacultuur. Want onze wegen hoeven niet te scheiden bij het eerste minuscule spoortje van sociaal ongenoegen.

Permacultuur toepassen in je moestuin: een simpele guide

Een sociale permacultuur; deze combinatie van woorden doet je hersenen waarschijnlijk ietwat kraken en laat een lichte hoofdpijn achter. En dat is begrijpelijk. De eerste keer dat ik de woorden las, vervormden mijn hersenen het laatste woord in ‘spermacultuur’ en raakte ik – zij het positief – verward. Genoeg reden om eens dieper in dit onderwerp te duiken.

Gaat helaas niet samen

De sociale permacultuur is holistisch, universeel, en voor iedereen met elke culturele achtergrond, toepasbaar. Werp dus voor één keer nog eens een blik op die goede voornemens van je. Diep vanbinnen weet je wel hoe we het leven, onze samenleving, moeten inkleuren. Het enige wat je hoeft te doen is je handen in die van degene naast je verstrengelen.

Permacultuur is de landbouw (en het tuinieren) van de toekomst

Ik ben dan geen antropoloog, maar ‘zelfzuchtigheid’ en ‘de wereld willen verbeteren’, gaan helaas niet samen. Dus stel ik graag voor om deze tegenpolen even te parkeren, en terug te gaan naar de basis. Op naar die sociale permacultuur, zodat we de handen ineen kunnen slaan en samen de zon en neerslag tegemoet kunnen.

The View Concepts is een on- en offline broedplaats voor nieuwe perspectieven op dagelijkse dingen, om de mens en maatschappij te verbinden. Met ons conceptbureau en eigen magazine sporen we aan tot een open blik, om een eigen visie te vormen en deze te heroverwegen. Uit het verlangen naar diepere gedachten over alledaagse onderwerpen, en om meer verbinding te voelen met de maatschappij.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Van Beyoncé-mentaliteit naar sociale permacultuur
Sluiten